Raspunsul lui Ponta catre Barroso: Afara ploua! (Opinii)

Sambata, 11 August 2012, ora 19:46
11238 citiri
Raspunsul lui Ponta catre Barroso: Afara ploua! (Opinii)

Presa de vineri a publicat o scrisoarea a domnului Jose Manuel Barroso catre premierul Victor Ponta, scrisoare prin care Presedintele Comisiei Europene il informa pe premierul Romaniei ca este "profund preocupat" de scandalul din jurul listelor electorale pentru referendum.

Fireste, profunda preocupare a inaltului demnitar UE vine in contextul cand noi, cetatenii, nu mai stim ce sa intelegem din actiunile total confuze ale demnitarilor nostri, inclusiv contradictiile dintre ce spun ei, ce fac ei si ce auzim ca discuta intre dansii, atunci cand li se inregistreaza convorbirile.

Ca urmare, domnul Barroso ii cere domnului Ponta politicos, dar ferm, si in termeni cat se poate de eleganti:

"Acum este crucial ca Guvernul roman sa raspunda fara intarziere cerintelor Curtii Constitutionale in ceea ce priveste transmisia listelor electorale, astfel incat Curtea sa poata lua o decizie definitiva referitoare la referendum, cel mai curand posibil".

Punctul pe i priveste raspunsul "fara intarziere" al Guvernului catre Curte, pentru ca aceasta sa poata lua o decizie "cat mai curand posibil".

Este evident ca "fara intarziere" nu este acelasi lucru cu "fara a depasi termenul limita stabilit", si nici "cat mai curand posibil" nu inseamna "exact la limita termenului angajat".

Tradus mai pe intelesul oricui, aceasta inseamna ca, daca termenul pentru plata unui impozit este 31 martie, ar fi o treaba de Pacala, sa ne repezim cu totii, buluc spre ghiseu, in acea zi. Normal este ca fiecare sa-si faca socotelile si sa achite cat mai din timp.

Cu toate acestea, in raspunsul sau, premierul Romaniei se face ca n-a inteles despre ce este vorba in propozitiune si explica:

"In ceea ce priveste masurile privind transmiterea listelor electorale catre Curtea Constitutionala, este evident ca informatiile de care dispune Comisia Europeana pe acest subiect sunt incomplete". Pentru a completa informatiile, scrisoarea precizeaza ca listele sunt in responsabilitatea BEC, iar termenul este 31 august.

Acest raspuns, in afara de faptul ca surprinde, este cel putin o impolitete. El insinueaza ca inalta institutie din Bruxelles, preocupata indeaproape de Romania, nu este in stare sa obtina informatii complete despre o stire precisa, care a aparut in toata presa romana si chiar europeana, privind data de 31 august.

Numai ca termenul stabilit de Curte este "pana la 31 august a.c." si nu "fix la data de 31 august a.c.". Judecand normal, in conditiile cand tara pluteste in confuzie, iar principalele personaje ale acestui teatru absurd ies zilnic la televizor, acuzandu-se unele pe altele, ar fi trebuit ca insusi Guvernul sa se simta tinand in mana un cartof fierbinte.

Nimic nu este mai pagubos, decat sa astepte acel fatidic 31 august si sa nu predea listele chiar imediat. Macar sa stie ca a aruncat mingea pe terenul altora. Dar Guvernul tine mingea pe terenul sau, din motive prea cu ochi si cu sprancene, ca sa fie nevoie de vreun comentariu.

Cu atat mai mult, in asemenea situatie, raspunsul trimis de premierul Romaniei catre inaltul demnitar european ar fi trebuit sa explice politicos si justificat de ce nu poate trimite listele mai devreme, asa cum a cerut domnul Barroso, fara sa mai astepte termenul limita.

Sau, si mai bine, sa fi raspuns ca a luat masuri pentru trimiterea listelor in 3 zile, intrucat nici noua nu ne convine sa asteptam pana la 31 august.

Dar noi am procedat ca in istorioara aceea simpla cu doi surzi, in care unul intreaba "cat este ceasul?", iar celalalt raspunde "da, afara ploua".

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Victor Ponta premier, #presedintele Jose Manuel Barroso , #premier