Razboi deschis Bucuresti-Budapesta: Ponta, acuzat de calomnii necontrolate si afirmatii irationale

Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 10:28
5361 citiri
Razboi deschis Bucuresti-Budapesta: Ponta, acuzat de calomnii necontrolate si afirmatii irationale
Foto: site MAE Ungaria

Ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto (foto) a condamnat dur, miercuri dimineata, afirmatiile premierului roman Victor Ponta conform carora decidentii politici din Ungaria nu sunt "cu nimic mai buni decat cei din Siria, Libia sau alte tari din care fug refugiatii".

"Ieri (marti - n.red.), Victor Ponta si-a pierdut autocontrolul si, prin afirmatiile sale irationale, jigneste intreaga Ungarie", a transmis ministrul ungar de Externe intr-un comunicat. "Politicienii europeni civilizati nu spun astfel de calomnii necontrolate. Remarcile sale au o singura explicatie: si-a pierdut total sprijinul in politica interna din Romania", a adaugat seful diplomatiei ungare, potrivit MTI.

Intr-o postare de marti seara pe Facebook, premierul Victor Ponta a afirmat ca doreste sa atraga atentia si sa sanctioneze comportamentul unor inalti oficiali guvernamentali maghiari, care, in opinia sa, "sunt o rusine pentru cultura si valorile Uniunii Europene".

"Nu doresc sa raspund la provocarile venite din partea unor reprezentanti guvernamentali maghiari. (...) Ca multi alti lideri politici europeni am datoria sa atrag atentia si sa sanctionez comportamentul constant al unor oficiali guvernamentali de cel mai inalt nivel din Ungaria. Acestia sunt o rusine pentru cultura si valorile Uniunii Europene; si in atitudinile antisemite, si in ceea ce priveste tratamentul minoritatilor de toate tipurile, si acum in timpul crizei refugiatilor!", a precizat Ponta pe Facebook.

Victor Ponta, atac fara precedent la adresa Ungariei: Facem si noi un zid! Daca impusca femeile si copiii? (Video)

Premierul roman a adaugat ca este adeptul unor solutii rationale si sustenabile in cazul crizei refugiatilor, apreciind ca brutalitatile si legile agresive nu vor rezolva problema.

"Sarma ghimpata, legi agresive, inchisori si brutalitate cu siguranta nu vor rezolva problema - doar vor arata ca in Ungaria, in inima Europei, sunt decidenti politici cu nimic mai buni decat cei din Siria, Libia sau alte tari din care fug respectivii refugiati! Cred in solidaritate, in solutii rationale si sustenabile si mai ales in superioritatea valorilor europene - ce vedem in ultimele zile in Ungaria este in totala contradictie tocmai cu aceste obiective si valori!", a subliniat seful executivului roman.

Anterior marti, ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, a calificat drept "simple minciuni" remarcile premierului roman Victor Ponta cu privire la gestionarea de catre Ungaria a crizei refugiatilor, apreciind ca respectivele afirmatii sunt nepotrivite pentru un lider din secolul al XXI-lea, potrivit MTI.

Seful diplomatiei ungare a mentionat si marti ca "remarcile extremiste si mincinoase" ale premierului roman tin de criza politica interna din Romania si a precizat ca Budapesta asteapta scuze de la partea romana. Szijjarto s-a referit la o declaratie facuta luni de catre premierul Victor Ponta.

MAE ungar, atac la adresa lui Victor Ponta: Sa inceteze minciunile la adresa Ungariei

"Ceea ce am spus si spun mereu este ca sunt impotriva discursurilor xenofobe (...) ideea sa inchidem granitele, ca toti cei care vin sunt niste teroristi, sunt prostii de Evul Mediu si ma opun total acestei abordari. Daca putem sa primim mai multi, o sa primim, problema este de capacitatea noastra logistica de a trata acei oameni ca pe niste oameni, nu cum ii trateaza vecinii nostri maghiari, cu bata si cu inseriatul. Cu asta nu sunt de acord", a afirmat seful executivului roman, intr-o conferinta de presa la Targu-Jiu.

Tot marti, Peter Szijjarto a anuntat ca Guvernul de la Budapesta a decis sa inceapa pregatirile in teren pentru extinderea la granita cu Romania a gardului pe care il construieste la frontiera cu Serbia, pentru a face fata unei eventuale schimbari a rutei folosite de migranti.

"Am luat decizia de a incepe lucrarile pregatitoare pentru construirea unui gard incepand de la granita ungaro-sarbo-romana pe o lungime rezonabila, in eventualitatea mutarii presiunii migrationiste in directia Romaniei", a spus seful diplomatiei ungare.

Szijjarto a precizat ca masura este necesara intrucat traficantii de persoane care actioneaza de-a lungul granitei cu Serbia isi modifica ruta catre granita cu Romania si este probabil ca presiunea migrationista sa se mute in directia Romaniei.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat ca decizia Ungariei de ridica un gard la granite nu rezolva nimic din problema refugiatilor si "scoate Ungaria din Europa".

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Ponta Ungaria declaratii irationale, #ministru Externe maghiar Ponta imigranti , #premier