Rectificarea bugetara, convenita cu FMI - vezi cine primeste si cine pierde bani

Luni, 29 Iulie 2013, ora 19:15
3807 citiri
Rectificarea bugetara, convenita cu FMI - vezi cine primeste si cine pierde bani

Premierul Victor Ponta a anuntat ca la finalul negocierilor de luni s-a decis incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar International, in urma discutiilor avute cu partenerii internationali.

"Am incheiat aceasta faza a discutiilor cu partenerii nostri - FMI, BM si CE. Am incheiat practic negocierile pentru un nou acord cu FMI. Urmeaza maine ultimele proceduri de informare a CE, FMI si BM, iar miercuri va vom prezenta toate datele, intr-o conferinta de presa comuna", a spus Ponta.

In discutiile de luni, partenerii internationali au agreat atat reducerea TVA la paine la 9%, cat si majorarea accizelor la alcool si introducerea de accize la bunurile de lux, dar si rectificarea bugetara care va fi adoptata marti de guvern.

Prognoza de crestere economica, revizuita

Prima rectificare bugetara din acest an se bazeaza pe un PIB mai mare cu 2,6 miliarde lei, iar deficitul bugetului consolidat va creste de la 13,4 miliarde lei la 14,7 miliarde lei, prin folosirea banilor rezervati PNDI catre alte proiecte, iar plafonul de garantii va fi majorat cu 2 miliarde de lei.

Produsul Intern Brut estimat a fost revizuit in urcare la 626,2 miliarde lei, iar deficitul bugetar pe cash va creste de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB.

Ministerele Sanatatii, Educatiei si Justitiei vor beneficia de alocari suplimentare, a anuntat premierul Victor Ponta.

Prognoza de crestere economica pentru acest an a fost ridicata, in urma discutiilor cu FMI, de la 1,6% la 1,9%, a declarat ministrul delegat al Bugetului, Liviu Voinea.

Ministerul Sanatatii va beneficia o alocare suplimentara de aproape un miliard de lei, in urma rectificarii bugetare.

"Pentru Ministerul Sanatatii vom avea o alocare suplimentara de aproape un miliard de lei, acoperind astfel o neincasare de 500 de milioane din taxa clawback si adaugand in mod concret 570 de milioane de lei care vor fi transferati catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru plata medicamentelor si a serviciilor.

Tot la Ministerul Sanatatii, aproximativ 90 de milioane de lei vor fi alocati pentru continuarea proiectelor finantate de catre Banca Mondiala, de BEI si BERD, mai concret - vreau sa fie clar pentru toata lumea la ce ma refer - e programul de maternitati, care se afla in diferite stadii de realizare, unele chiar au fost finalizate si n-au fost receptionate, altele mai au nevoie de 15-20% pentru a fi finalizate, 90 de milioane de lei vom aloca maine special pentru acest program", a precizat primul ministru.

Ponta: Reducem TVA la paine la 9% si crestem accizele la alcool si bunuri de lux

De asemenea, Ministerul Educatiei va primi 40 de milioane de lei pentru modernizarea si refacerea scolilor, iar 70 de milioane vor ajunge la MAI pentru "functionarea Politiei Romane, care avea nevoie de resurse suplimentare".

Si Justitia va primi 100 de milioane de lei pentru penitenciare, 45 de milioane pentru instante, alte 20 de milioane pentru refacerea unor instante si 20 de milioane pentru cheltuielile necesare pentru implementarea Codurilor.

Victor Ponta a adaugat ca 40 de milioane de lei din profitul Loteriei Nationale vor fi dati pentru sali de sport si ANL.

O noua rectificare bugetara a fost deja programata pentru finele lunii octombrie.

Citeste si:
Prefectura Capitalei: ”Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”
Prefectura Capitalei: ”Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”
Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana...
Mesajul dur al liderului celei mai performante organizații PNL înainte de congres. Dan Motreanu: ”Ce înseamnă echipa câştigătoare? Pe cine au învins? Este un congres ratat”
Mesajul dur al liderului celei mai performante organizații PNL înainte de congres. Dan Motreanu: ”Ce înseamnă echipa câştigătoare? Pe cine au învins? Este un congres ratat”
Preşedintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, a anunţat vineri că nu va candida pentru nicio funcţie la Congresul PNL, menţionând că este un "congres ratat" şi că nu este normal ca în...
Sursa: Ziare.com