Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Romania, pregatita pentru refugiati - Ponta: Sa-i integram, sa nu ramana pe cheltuiala statului

Luni, 05 Octombrie 2015, ora 17:47
6342 citiri
Romania, pregatita pentru refugiati - Ponta: Sa-i integram, sa nu ramana pe cheltuiala statului
Foto: Facebook/Victor Ponta

Victor Ponta a vorbit luni, la "ora prim-ministrului" din Parlament, despre criza refugiatilor cu care se confrunta Europa si interventia militara a Rusiei in razboiul din Siria.

Ponta a prezentat pozitia Guvernului fata de problema migrationista, spunand ca Romania, ca membra a Uniunii Europene si a comunitatii internationale, "isi asuma toate obligatiile care ii revin, conform conventiilor internationale privind protectia refugiatilor, mai ales protectia copiilor", astfel ca tara noastra va implementa decizia luata la Consiliul JAI si toate hotararile luate la nivel european legate de imigranti.

"Cred ca pozitia Romaniei trebuie sa fie de solidaritate, de sprijin si de colaborare in ceea ce reprezinta problema imigrantilor cu care se confrunta Europa", a punctat premierul.

Ponta a precizat ca "nu exista o presiune speciala din punct de vedere migrationist la adresa Romaniei", prezentand o serie de date furnizate de Ministerul de Interne. Mai exact, pana la 1 octombrie 2015 au fost depuse 944 de cereri de azil in tara noastra, fata de 900 in 2014. In luna august, cand zeci de mii de refugiati au dat navala la granitele Europei, in Romania au fost depuse doar 18 cereri de azil.

"Practic, nu exista in mod real o presiune speciala fata de ce s-a intamplat an de an in Romania", a subliniat Ponta, mentionand ca, totusi, avand in vedere evenimentele din Serbia si gardul ridicat de Ungaria, tara noastra a amenajat doua tabere in vestul tarii, fiecare cu o capacitate de 500 de locuri, "insa pana acum nu a fost nevoie sa le folosim".

Criza imigrantilor: Ungaria inchide un centru de refugiati de la granita cu Romania

Acestea sunt insa metode de interventie imediata, a continuat prim-ministrul, spunand ca situatia din Romania este "nesatisfacaroare in ceea ce priveste capacitatea noastra de integrare a persoanelor, de eliberare a documentelor, accesul la sanatate, mai ales cand vine vorba de copii sau persoane in varsta, accesul la educatie si accesul la locuri de munca".

"Romania nu a avut o experienta si o mentalitate adecvate pana acum si e de datoria noastra sa intelegem ce inseamna acest fenomen la nivel european si sa avem deja pregatite mecanismele care sa duca la integrare atunci cand va fi cazul", a notat seful Guvernului, adaugand ca, in 2015, au intrat in Europa circa 515.000 de imigranti din Africa de Nord si Orientul Apropiat.

Victor Ponta a dat exemplul Iordaniei si al Turciei, care gazduiesc 1,4 milioane, respectiv 2,2 milioane de refugiati si a subliniat ca Uniunea Europeana trebuie sa ajute aceste tari.

Ponta: Iordania a primit 1,4 milioane de refugiati, iar in Europa ne e greu sa acomodam cateva mii!

"Guvernul Romaniei va sustine sprijinul financiar si logistic pentru tarile care gazduiesc deja refugiati, pentru ca este mai usor, mai ieftin si mai eficient decat sa ridicam garduri si sa platim politisti cu caini politisti asa cum a facut o tara din UE. Insa pe termen lung solutia este combaterea terorismului din Siria, refacerea structurii statale si sprijin pentru reconstructia Siriei", a explicat Ponta.

Romania da un milion de lei pentru refugiatii sirieni din Iordania

Rusia nu va solutiona conflictul din Siria

Seful Executivului a mai spus ca interventia Rusiei in Siria "nu este de natura sa solutioneze conflictul, ci sa il agraveze si sa creeze noi suferinte in randul populatiei civile".

"In ceea ce priveste situatia din Romania, am constatat ca e nevoie sa se institutionalizeze o coalitie pentru integrare, formata din institutii publice si societatea civila, care sa pregateasca modificari pe cinci paliere importante", a punctat premierul.

Acestea sunt legislatia - pentru ca Romania are de implementat toate obligatiile pe care si le-a asumat privind protectia refugiatlor -, logistica si acordarea documentelor, integrarea locala, accesul pesoanelor cu statul de refugiat la sanatate, educatie, locuri de munca, sistem bancar si alte servicii "prin care sa le integram, nu sa ramana pe cheltuiala statului" si, nu in ultimul rand, eforturi de comunicare publica pentru a combate xenofobia, populismul si demagogia.

Premierul a spus ca este "rusinos" ca Romania inca are in vigoare o prevedere din 2006, care aloca suma de trei lei pe zi pentru un refugiat politic, iar pentru cheltuielile sale personale suma de 60 de bani pe zi.

De asemenea, Victor Ponta a asigurat ca Romania va sprijini eforturile SUA si UE privind solutionarea conflictului din Siria, "pentru ca milioanele de cetateni ai Siriei cu siguranta isi doresc si pot avea un viitor in tara lor, daca nu mai exista razboi".

"Populismul din partea unor oameni politici fac de ras Romania si instituie in cadrul societatii o teama nejustificata", a conchis premierul.

La iesirea din plen, seful Guvernului a mai stat de vorba cu jurnalistii pe aceasta tema, precizand ca nu trebuie luati in seama oamenii care spun ca "refugiatii vor islamiza Romania".

"Ar trebui sa avem mai putin o mentalitate de secolul 19 si sa incercam sa participam la ce inseamna eforturi europene in acest domeniu. Cand imi spuneau in Iordania ca la ei vin 5.000 pe zi, n-am putut sa le spun ca la noi ajung in total 4.000 si suntem speriati", a dezvaluit prim-ministrul.

Intrebat daca imigrantii sositi in Romania vor fi repartizati pe judete sau regiuni, Victor Ponta a lamurit ca nu se va intampla asa, pentru ca acesti oameni au libertate de circulatie, singura lor ingradire fiind faptul ca nu au dreptul sa voteze.

Patru refugiati sirieni, gasiti intr-o gara din Arad - au cerut azil in Romania

"Primarul din Arad, unde somajul este zero, imi spunea ca au nevoie de forta de munca, mai ales forta de munca ce se califica usor. Nu s-a intamplat nimic din ce ne zicea cruciatul Basescu", a incheiat premierul.

Basescu: Eu nu sunt un islamofob. Imi sunt dragi musulmanii la ei acasa

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ponta refugiati, #Ponta integrare refugiati, #Ponta Rusia Siria , #premier