Rosia Montana si Pungesti sunt doar ocazia (Opinii)

Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 18:23
3342 citiri
Rosia Montana si Pungesti sunt doar ocazia (Opinii)
Foto: Facebook / Uniti Salvam

Trebuie sa admitem ca este oarecum mirabil faptul de a avea manifestatii de strada antiguvernamentale consistente intr-o tara in care vreo 60% din electorat isi exprima pe diverse cai sprijinul si increderea in executiv.

Dupa cum este bizar si creditul masiv acordat liderilor unei coalitii care este din ce in ce mai blamata de voci dintre cele mai autorizate si credibile ale opiniei publice.

Desigur, se poate vorbi, pana la un loc chiar cu just temei, de tot soiul de manipulari operate de grupuri de interese din interior si exterior, dar opozitia vizibila si in surdina la actuala putere abia ce mai poate fi escamotata de media ramasa fidela actualei puteri.

Pe scurt, din deceptie in deceptie, electoratul romanesc incepe sa se dezica de iubirea fierbinte de odinioara. In adancurile subconstientului colectiv se pregateste furtuna.

Procentele inca redutabile de care beneficiaza USL nu ar trebui sa-i linisteasca peste masura pe beneficiari. In buna masura ele reprezinta un alibi moral pentru cei care nu prea vor sa consimta ca au fost in eroare atunci cand au votat, dupa cum s-a vazut. Omul este mereu tentat sa-si adjudece si sa-si confirme consecventa si buna judecata.

Asa s-a nascut aderenta la sloganul de odinioara: "PDL-PSD, aceeasi mizerie!" si astfel nemultumirile tot mai manifeste fata de modul in care puterea de astazi intelege sa-si onoreze angajamentele de ieri au inceput sa dobandeasca formele unor proteste antisistem sau, mai rau, a unei reprezentari nostalgi-idilice a vechiului regim.

Fiindca, cel putin prin abordarile in ce priveste chestiunea Rosia Montana si cea a exploatarii gazelor de sist, s-a dovedit ca atitudinea de odinioara a USL a fost populista si oportunista, alianta imbratisand astazi ceea ce dezavuase vehement pana mai ieri.

Aceasta neinsemnand in mod necesar ca manifestantii au pe de-a intregul dreptate si ca proiectele ar trebui abandonate. Cel putin exploatarea gazelor de sist pare sa fie intr-adevar o chestiune de interes national in masura sa ofere independenta energetica a tarii si calea catre un parcurs de dezvoltare economica durabila. Un lucru care poate sa deranjeze pe unii vecini influenti care, impreuna cu purtatorii lor de interese si cuvant, vor sa perpetueze starea de dependenta a Romaniei de resursele externe.

Oricum insa, cele doua intreprinderi sunt doar ocazia si nu neaparat cauza manifestarilor de protest, care dureaza de o buna bucata de timp. Aceasta se vede si din structura eterogena a manifestantilor, din sloganurile diverse si uneori contradictorii care se lanseaza, din lipsa de lideri, din atitudinile uneori dezarticulate ale participantilor.

In cele din urma, la Bucuresti si in toate spatiile in care aceste acte de protest nu prea clar definit se produc, este vorba mai ales de o nemultumire surda care-si cauta pretexte si un mod de exprimare. Si foarte usor ea poate deveni exploziva. Iar un asemenea moment ar schimba dramatic optiunile si starea de spirit a celor care acum inca isi declara atasamentul pentru actualii conducatori.

Asa cum am mai afirmat, dragostea poporului este ca floarea campului. Se ofileste pe data, cand nici nu te astepti.

Este un lucru pe care l-au inteles si oficialitatile, atunci cand au decis sa reactioneze calm si ponderat la "provocarile" protestatarilor. Caci o represiune mai ferma, fie si legala, sau, Doamne-fereste, vreo victima intamplatoare ar putea fi exact batul de chibrit in acest amestec inflamabil.

Din nefericire pentru Victor Ponta si pentru guvernul pe care il ocarmuieste, nu exista prea multe solutii, in conditiile in care este nevoit sa faca exact ceea ce condamna deunazi, in situatia in care progresul economic se lasa in continuare asteptat si in care alianta de guvernare scartaie tot mai amarnic pe la incheieturi. Iar timpul care trece nu va fi nicidecum un aliat al celor de mai sus.

Singurul lor reazem este cvasi-inexistenta unei alternative, gratie slabiciunii si atomizarii perene a dreptei, care nu capitalizeaza in favoarea ei acest potential de nemultumire mocnita. Deocamdata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Rosia Montana proteste, #proteste 2013 Bucuresti, #proteste gaze sist, #Ponta proteste Bucuresti , #premier