Salariile medicilor cresc cu 25% din octombrie - anunta Ponta

Marti, 18 August 2015, ora 16:05
17774 citiri
Salariile medicilor cresc cu 25% din octombrie - anunta Ponta
Foto: Digi 24

Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat, marti, de la sediul Guvernului, ca salariile medicilor vor creste cu 25 la suta, incepand cu luna octombrie.

"Putem, de la 1 octombrie, in special in baza economiilor facute in sistemul de sanatate, dupa introducerea cardului de sanatate, sa aplicam o crestere de 25 la suta pentru tot personalul din sistemul sanitar", a declarat Victor Ponta.

"Toate aceste economii din anul acesta vin din introducerea cardului de sanatate", a tinut sa precizeze si ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, in cadrul aceleiasi conferinte de presa de la Palatul Victoria.

Vizati de aceste masuri vor fi circa 195.000 de angajati din sistemul medical din Romania.

"Discutiile au fost destul de lungi si vom continua perioada urmatoare. Nu exista o solutie magica, dar exista solutii pentru imbunatatire", a mai spus prim-ministrul.

Acesta a precizat ca impactul bugetar va fi de 1,7 miliarde de lei pe an, subliniind ca este nevoie de o rectificare bugetara, astfel incat din noiembrie sa se plateasca salariile majorate.

Premierul a mentionat ca in 2016 se poate aplica o noua crestere de 25 la suta si apoi cresteri similare pana se va ajunge la o dublare a actualelor salarii ale cadrelor medicale.

De asemenea, Victor Ponta a anuntat un proiect de lege prin care pacientii vor putea da bani si cadouri medicilor si asistentelor, fara responsabilitatea penala a cadrelor medicale.

Premierul a spus ca acele contributii suplimentare pe care pacientii vor sa le aduca medicilor si asistentelor vor putea fi posibile cu trei conditii: "Sa nu fie conditionate de medic sau asistenta, sa nu fie la inceputul actului medical, ci la sfarsit, si sa fie declarate".

Nu in ultimul rand, premierul a subliniat ca medicii nu mai sunt functionari, prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut.

La randul sau, prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a afirmat, cu putin timp inainte de declaratiile lui Victor Ponta, ca 224.000 de angajati din sistemul medical sunt vizati de majorarile salariale, efortul bugetar implicat fiind de 1,3 miliarde de lei anual.

"Este un prim pas si in urmatorii ani vor mai fi cresteri de cate 25 la suta, pentru a dubla efectiv salariile din sistem", a mai spus Marius Sepi, care a subliniat ca vizati de mariri salariale vor fi toti angajatii din sistemul sanitar, "de la portar si pana la ultimul medic".

Majorarea salariilor medicilor ar putea fi discutata marti, la Guvern

La un pas de greva, medicii avertizeaza: Se poate ajunge la situatii incontrolabile

Marti au fost discutate, la Guvern, propunerile de majorare a salariilor medicilor, la intalnire luand parte, pe langa premierul Victor Ponta, si ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu si ministrul Finantelor Eugen Teodorovici.

Medicii se revolta: Ce se poate intampla de la 1 septembrie

Peste 21.000 de persoane au aderat la un grup de initiativa pe Facebook, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca medicii nu mai au voie sa primeasca bani sau bunuri de la pacienti.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Medicilor "Dr. Ioan Cantacuzino", dr. Florin Chirculescu, a spus ca, daca salariile medicilor nu vor fi majorate, ar putea urma consecinte mai grave decat greva acestora: "Sunt lucruri mult mai grave decat greva, putem sa nu ajungem la un consens, dar asta inseamna ca peste patru ani nu vor mai fi 13.500 de medici in spitale, s-ar putea sa mai ramana 6.000, ceea ce este o consecinta cu mult mai grava decat o greva".

Disperati, medicii sunt in pragul grevei generale. Reactia ministrului Sanatatii (Video)

Medicii au mai amenintat ca, de la 1 septembrie, nu este exclusa nici o demisie in bloc, doctorii cerand si scoaterea din categoria functionarilor publici.

In 2014, veniturile medicilor rezidenti au crescut cu 670 de lei lunar, echivalentul a 150 de euro.

Medicii se pregatesc de greva generala si ameninta cu demisii in bloc. Cum poate fi resuscitat sistemul de Sanatate?

Citește și:
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis joi, 26 ianuarie, că România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii. El a...
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
Guvernul a decis în şedinţa de joi, 26 ianuarie, deschiderea Punctului Internaţional de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ (județul Botoșani), România...