Scandalul carnii de cal: Victor Ponta a lamurit situatia la BBC

Joi, 14 Februarie 2013, ora 08:28
5540 citiri
Scandalul carnii de cal: Victor Ponta a lamurit situatia la BBC
Foto: BBC

Prim-ministrul Victor Ponta a afirmat ca Romania si Marea Britanie conlucreaza pentru a intari controalele in ce priveste alimentele din Uniunea Europeana, intr-o interventie pentru postul britanic BBC.

La o zi dupa ce ambasadorul roman la Londra a fost invitat la CNN pentru a explica situatia creata in urma acestui scandal, Victor Ponta a respins acuzatiile ca abatoarele din tara ar fi incalcat regulile si standardele, pentru BBC.

Premierul roman i-a spus jurnalistului Gavin Esler, la emisiunea Newsnight, ca scandalul carnii de cal a fost "un caz clar de frauda", adaugand ca "ar trebui sa lucram impreuna pe partea europeana pentru a intari controalele si regulile".

"Pana acum, potrivit tuturor verificarilor pe care le-au facut autoritatile romanesti si europene si chiar si voi, presa, le-au intreprins aici, in Romania, este foarte clar ca exista fabrici si companii in Romania care exporta carne de cal, dar totul a fost potrivit standardelor, iar carnea a fost clar carne de cal.

Undeva in cadrul retelei, in Marea Britanie sau in alte tari, pare sa se fi intamplat ceva ilegal si vom coopera pentru a pedepsi companiile implicate si sa redam increderea consumatorilor europeni", a spus prim-ministrul.

Acesta a precizat ca, cel putin in Romania, potrivit tuturor verificarilor, standardele europene au fost respectate, ceea ce inseamna ca procedurile au mers.

"Este un caz clar de frauda si stiu ca sunt fraude si in alte probleme si cred ca, folosind aceasta criza, ar trebui sa cooperam sa intarim controalele, regulile si sa facem procedurile si mai bune decat pana acum", a precizat Victor Ponta.

Engleza chinuita a ambasadorului roman la Londra, exprimata la CNN (Video)

Premierul a amintit ca producatorii romani au exportat in Franta, in Luxemburg, in Cipru si in alte tari europene, nu si in Marea Britanie, asa ca ideea este ca autoritatile fiecarui stat membru trebuie sa afle exact unde s-a comis frauda, sa ia masuri foarte dure impotriva companiilor si sa puna in functiune reguli pentru a evita in viitor acest fel de fraude.

"Ingrijorarea principala nu ar trebui sa fie interesul unei companii din Romania, din Marea Britanie sau din alta tara, ci responsabilitatea principala pe care o avem este fata de consumatori, pentru ca consumatorii britanici - ca si consumatorii romani - au nevoie sa stie adevarul despre mancare.

Trebuie sa luam in considerare dreptul legitim al consumatorilor de a fi corect informati si de a sti adevarul. In al doilea rand, desigur, acest scandal va afecta unele companii. Daca vorbim despre companii vinovate, foarte bine, ar trebui sa fie foarte dur pedepsite", a punctat seful Executivului.

Acesta a subliniat ca Romania ar fi putut fi facuta "tapul ispasitor" in acest caz, daca nu ar fi reactionat foarte rapid si foarte clar.

"De aceea, sunt foarte satisfacut ca autoritatile romanesti au luat aceasta problema foarte in serios. Sunt satisfacut cu felul in care am reactionat. Nu consider ca treaba autoritatilor romanesti este indeplinita, pentru ca nimic nu s-a intamplat in Romania. Cred ca ar trebui sa verificam de doua ori, de trei ori acest lucru, sa asteptam toate statele membre si autoritatile europene sa pedepseasca companiile responsabile si sa faca reguli mai bune si standarde mai bune pentru viitor", a incheiat Victor Ponta.

Citește și:
Nicușor Dan independent, peste toți candidații dreptei. Cum stă Gabriela Firea SONDAJ
Nicușor Dan independent, peste toți candidații dreptei. Cum stă Gabriela Firea SONDAJ
Primarul Capitalei Nicușor Dan a crescut într-un sondaj publicat de CURS și este din ce în ce mai aproape de Gabriela Firea. Dacă ar candida independent, Nicușor Dan tot ar fi peste toți...
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...