Scandalul terenurilor: Ponta a trimis Corpul de Control la Oficiul de Cadastru Calarasi

Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 20:07
3124 citiri
Scandalul terenurilor: Ponta a trimis Corpul de Control la Oficiul de Cadastru Calarasi

Premierul Victor Ponta a cerut Corpului de Control sa efectueze o verificare la Oficiul de Cadastru Calarasi, unde ANRP a initiat un control legat de retrocedarea catre comisii locale a unor terenuri apartinand Institutului Fundulea, ancheta pentru care si DNA a cerut informatii.

Presa a relatat recent ca fiica cea mare a presedintelui Basescu, Ioana, a cumparat un teren agricol de 290 de hectare in zona localitatii Nana din judetul Calarasi, consilierul prezidential Adrian Radulescu mentionand ca a consiliat-o la cumparare.

Ponta vrea ancheta in Parlament pentru terenul achizitionat de Basescu in Calarasi

Presedintele Traian Basescu a declarat insa, miercuri, ca nu exista nicio legatura intre ancheta DNA si achizitia terenului din Calarasi facuta de fiica sa cea mare, Ioana Basescu.

Intrebat de jurnalisti care este motivul pentru care a trimis Corpul de Control, premierul a raspuns: "In baza faptului ca o institutie aflata sub autoritatea Guvernului, ANRP, facea niste verificari si noi suntem cei care raspundem de restituiri, iar banii de restituiri vin tot de la bugetul Guvernului, de la bugetul de stat si, in mod sigur, daca va exista vreo cercetare, punem la dispozitie toate datele asa cum am facut si pana acum".

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), George Baesu, a declarat, miercuri, ca solicitarea DNA pentru verificarea unor terenuri agricole din Calarasi, anterior achizitionarii unui astfel de teren de catre Ioana Basescu, nu are ceva suspect si ca astfel de solicitari sunt de dorit in contextul situatiei privind retrocedarile.

"Solicitarea Parchetului de a verifica modul in care s-au transferat terenuri si cum s-au pus in posesie acesti oameni, nu este normal, este de dorit in continuare. Trebuie sa verificam cum au ajuns unele terenuri, am impresia ca uneori s-au dat terenuri supraetajat", a afirmat presedintele ANRP.

El a fost intrebat daca este de parere ca ANRP a fost folosita in procesul de achizitie a terenului de catre fiica presedintelui.

"E prematur pentru mine. Ceea ce ma intereseaza pe mine ca reprezentant al Guvernului, la ANRP, este sa aflam noi toti daca terenurile Institutului Fundulea au fost date unor comisii locale in deplina respectare a legii (...) Am avut semne de intrebare vizavi de modul in care terenurile Institutului Fundulea au ajuns la anumite localitati din Calarasi si ramane sa se stabileasca daca acolo sunt fapte penale sau nu. Deci, vorbim despre terenuri care au fost solicitate de catre comisiile locale, care au fost puse la dispozitia comisiilor locale, si sunt anumite semne de intrebare vizavi de procedura in care s-a facut, dar nu sunt implicate persoane, nume...", a mai spus Baesu.

El a mai precizat ca nu stie daca terenul achizitionat de Ioana Basescu a facut parte din loturile Institutului Fundulea.

Basescu dezvaluie de unde stia ca ancheta DNA nu ii vizeaza terenul

Seful ANRP a mai mentionat ca in cazul de la Calarasi s-a constatat ca existau rezervele necesare de terenuri pentru restituiri, dar au fost cerute in mod suplimentar terenuri ca sa fie acordate unor persoane care nu aveau calitatea de fosti proprietari.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, dupa o intalnire cu grupurile PSD, ca a discutat despre constituirea a doua comisii de ancheta pentru retrocedarile din Ardeal si implicarea unor institutii ale statului in achizitionarea de terenuri pentru persoane private, el mentionand: "Cazul Calarasi".

Legat de cele doua comisii, Ponta a spus ca una ar viza modul in care au fost facute retrocedarile, in special cele din Ardeal, iar cealalta ar viza eventuale implicari ale unor institutii sau ale unor persoane din conducerea unor institutii publice in achizitionarea unor terenuri pentru persoane private. El a tinut sa adauge: "Cazul Calarasi".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ponta cadastru Calarasi, #scandal teren Calarasi , #premier