Schengen: Ponta renunta la vot si recunoaste ca Olanda s-ar fi alaturat Germaniei

Marti, 05 Martie 2013, ora 14:32
7322 citiri
Schengen: Ponta renunta la vot si recunoaste ca Olanda s-ar fi alaturat Germaniei

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, dupa intalnirea cu presedintele pe tema Schengen, ca nu poate prezenta public mandatul cu care Romania va participa la Consiliul JAI de la finalul saptamanii, dar a subliniat ca nu se va mai cere vot. Ponta a admis ca veto-ul Germaniei nu ar fi ramas singurul.

Intr-o prima declaratie facuta la postul B1TV dupa intalnirea de la Palatul Cotroceni, Victor Ponta a precizat ca aceasta a fost "extrem de institutionala si normala", la ea participand, alaturi de ministrii Titus Corlatean si Radu Stroe, si consilierii prezidentiali.

"Tema a fost una singura: mandatul cu care Romania, Guvernul, participa la intalnirea JAI de joi", a afirmat Ponta, in ciuda faptului ca in comunicatul remis presei de guvern se arata explicit ca s-au discutat si "teme de politica externa".

Intalnire la Cotroceni pe Schengen cu rezultat necunoscut. Stroe: Nu mi s-a cerut demisia!

El a dezvaluit ca discutia cu seful statului a fost stabilita inca de luni, dar "azi a fost timpul necesar".

Intrebat de ce a fost atat de succint comunicatul remis presei, premierul a explicat ca "nu se face public mandatul efectiv de negociere la JAI".

"Singurul lucru pe care pot sa vi-l confirm este ce anuntasem de ieri: in fata pozitiei publice si clare exprimate de Germania, Romania nu va mai solicita un vot", a declarat Ponta, explicand ca o asemenea atitudine "nu se practica pe plan european", ci in asemenea cazuri se merge pe cautarea unui compromis.

Ponta a admis ca nu exista nicio sansa sa se schimbe pozitia Germaniei intr-un timp atat de scurt, daca Romania ar fi cerut un vot, si a recunoscut ca si alte tari s-ar fi raliat unui vot negativ.

"Nu exista nicio pozitie oficiala in afara de cea a Germaniei" in ceea ce priveste respingerea intrarii Romaniei in Schengen, a spus el, dar, daca s-ar fi ajuns la vot, "e foarte probabil" sa mai fie si alte voturi similare.

"Stiti cum e la vot, e un sistem de aliante(...) Nu pentru ca s-au opus, dar Germania fiind o tara atat de importanta a UE nu ar ramane singura", a recunoscut Ponta.

Premierul a tinut sa dezminta "o minciuna" aparuta in presa din Romania, aceea ca si Franta s-ar fi impotrivit intrarii noastre in Schegen, daca s-ar fi ajuns la vot.

"Pozitia Frantei a fost, este si astazi si maine o pozitie de sprijin pentru gasirea unei solutii pentru Romania. Ma doare ca atacam chiar pe cei care ne sunt alaturi", a declarat premierul.

In schimb, acesta s-a aratat "convins" ca Olanda, despre care Crin Antonescu a afirmat ca nu se mai opune, ar fi votat alaturi de Germania.

Antonescu: Olanda nu se va mai impotrivi aderarii la Schengen

Premierul a recunoscut si ca Germania este una dintre tarile "lider" in UE, de aceea nu ar fi ramas singura la vot, dar a adaugat ca nici nu mai conta daca votau "3 sau 5" state impotriva noastra, era suficient un singur veto.

"Dreptul de veto anuntat de Germania e suficient, nu are rost sa incalcam uzantele UE. Nu se merge la vot, ci cu o idee de compromis", a conchis Ponta care este tinta mandatului cu care Radu Stroe va participa la Consiliul JAI din 7-8 martie.

Trebuie de fim demni, dar moderati

Intrebat cum comenteaza comunicatul remis presei marti de Ambasada Germaniei la Bucuresti, Victor Ponta s-a aratat multumit de faptul ca acesta este "complet", adica in el "se vorbeste si despre progresele importante" pe care Romania le-a facut in ultimul timp.

Ambasada Germaniei: Pentru Schengen trebuie indeplinite conditii tehnice, dar si de stat de drept

"E pozitia Germaniei, sper sa putem la un moment dat, in viitor, sa o schimbam, mai ales dupa septembrie. Sunt optimist", a declarat el, evitand sa faca referire la mentiunile din comunicat referitoare la deficientele in privinta respectarii statului de drept in Romania.

Premierul i-a criticat pe cei care le ofera argumente partenerilor europeni sa ne respinga, spunand: "eu am propus, si o sa incerc sa ma tin de acest lucru, sa incercam, cand ducem razboaie interne, sa nu punem armele in mainile altora".

In ceea ce priveste declaratiile surprinzatoare facute in ultimele doua zile de ministrii Corlatean si Stroe, Victor Ponta a explicat ca exista o "frustrare" din partea celor care "muncesc si duc discutii pentru un obiectiv" si constata apoi ca acesta "nu se poate atinge".

"Am cerut din partea tuturor ministrilor un ton mult mai moderat. Trebuie sa fim demni, dar moderati", a punctat Ponta.

Intrebat daca nu i s-au parut pripite declaratiile celor doi membri ai Cabinetului sau, Vitor Ponta a replicat: "Acum, trebuie sa recunoasteti ca nici declaratia ministrului de Interne german nu a fost cea mai moderata".

"Cred ca e nevoie sa fim moderati. Demni si foarte pragmatici in ceea ce facem", a subliniat inca o data premierul.

Nu mai luam in calcul niciun termen de aderare. Nu mai depinde de Romania

Intrebat cine poarta vina principala pentru acest nou esec, Victor Ponta a replicat ca si-a dorit sa intram in Schengen la acest Consiliu JAI "la fel de mult cum si-a dorit si presedintele Basescu in 2011" si a fost la fel de dezamagit ca acesta pentru ca nu am intrat.

"Mi se pare ridicol sa spui ca nu am intrat din cauza USL care s-a format in 2012. Cauzele sunt aceleasi din 2011", a adaugat premierul.

De asemenea, intrebat cand crede ca se va intampla acest lucru, ca Romania sa intre in Schengen, premierul a dat un raspuns deloc diplomatic, aratandu-se deja invins.

"Nu cred ca stie cineva sa raspunda(...) Nu are legatura nici cu USL, nici cu batalia interna. Nu mai luam in calcul un termen, este vorba in final de un lucru care nu mai depinde de Romania", a sustinut premierul Victor Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni seara, intr-o interventie de la Palatul Cotroceni, ca Romania trebuie sa se bata la Consiliul JAI pentru stabilirea unei date exacte la care sa se ia o decizie referitoare la intrarea tarii noastre in Schengen, fie in septembrie, fie in decembrie, dupa urmatorul raport MCV.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Ponta intalnire Basescu Schengen, #Ponta veto Germania Schengen, #Ponta Olanda Schengen , #premier