Secretarul de stat la Educatie Stefania Duminica, data afara de Ponta pentru plagiat

Luni, 24 Februarie 2014, ora 13:41
6416 citiri
Secretarul de stat la Educatie Stefania Duminica, data afara de Ponta pentru plagiat
Foto: Arhiva

Stefania Duminica, secretar de stat in Ministerul Educatiei, a fost eliberata din functie, luni, de premierul Victor Ponta, ca urmare a scandalului de plagiat.

Decizia, semnata de premierul Ponta si contrasemnata de secretarul general al Guvernului, Ion Moraru, a fost adoptata luni, 24 februarie si publicata in aceeasi zi in Monitorul Oficial nr.133.

Deocamdata nu s-a stabilit cine va prelua interimatul, functia fiind atribuita PNL ca urmare a algoritmului politic.

Universitatea Bucuresti a stabilit vineri, la finalul unei analize, ca Stefania Duminica a plagiat lucrarea de disertatie cu care si-a luat masteratul.

"In urma expertizei efectuate de catre Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti, care constata fara niciun dubiu plagiatul in cazul doamnei Stefania Vasilica (Duminica) Voicu, conducerea Universitatii din Bucuresti solicita Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii sa retraga doamnei Stefania Duminica titlul de master acordat pentru aceasta lucrare de disertatie", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Comunicatul este semnat de rectorul Universitatii Bucuresti (UB), Mircea Dumitru.

Prof. Mircea Dumitru a declarat, vineri, la postul Digi24 ca s-a constatat ca lucrarea a fost plagiata "in totalitate", iar informatia a fost transmisa Ministerului Educatiei.

"Am transmis ca, prin intermediul Consiliului National de Etica (CNE), sa ii fie anulata diploma si retras titlul", a mai declarat rectorul UB, precizand ca Stefania Duminica este demnitar al statului roman si legea ii protejeaza pe acestia, universitatea neputand sa le retraga direct titlurile acordate in cazul in care au fost prinsi ca au plagiat.

O situatie similara s-a inregistrat in cazul lui Victor Ponta, in care expertii romani si straini contactati de UB au decis ca a plagiat numeroase "pagini si idei", dar Ministerul Educatiei a refuzat sa ii retraga titlul de doctor.

Prof. Mircea Dumitru a mai declarat ca Stefania Duminica nu a fost audiata de Comisia de Etica a universitatii, pentru ca "regulamentul nu cere o astfel de procedura, iar doamna nu a solicitat".

A uitat numele autorului lucrarii originale in lucrare

La inceputul lunii februarie, postul B1 Tv a dezvaluit ca Stefania Duminica a publicat in 2012 o lucrare de masterat copiata aproape integral dupa o disertatie scrisa in 2008 de altcineva.

Cele doua lucrari au fost puse fata in fata si din comparatie a reiesit ca in afara primelor 8 pagini, restul lucrarii semnate de secretarul de stat este aproape "copy-paste", singurele diferente fiind fonturile si asezarea in pagina.

Mai mult, Stefania Duminica a uitat in lucrarea sa chiar si numele masterandului care a scris lucrarea originala.

In aceste conditii, Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti s-a autosesizat, in 7 februarie.

La mai bine de doua saptamani de la declansarea scandalului, miercuri seara, presedintele Traian Basescu i-a cerut premierului sa o revoce din functie pe Stefania Duminica.

"Il rog pe domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta s-o revoce pe doamna Stefania Duminica, secretar de stat la Ministerul Educatiei, pentru plagiat. Am confruntat si eu cele doua lucrari, cea a doamnei Duminica si cea a unei colege care terminase cu vreo patru ani inainte aceleasi cursuri pentru masterat si nu exista niciun dubiu. Chiar daca nu sunt specialist, este bine sa o revoce.

Stiu ca lui Victor Ponta ii este foarte greu sa revoce pe cineva pentru plagiat, pentru ca nu s-a autorevocat pe el pentru plagiat, dar doamna Duminica nu mai are niciun fel de autoritate morala in calitate de hot. Aceasta doamna a furat, ca si premierul, furt intelectual se numeste si este bine sa plece din functii de demnitate publica", a declarat presedintele.

Basescu cere demisia unui secretar de la Educatie pentru plagiat: Stiu ca-i e greu, a furat si el

In replica, premierul Victor Ponta a spus ca nu o demite pe Stefania Duminica, secretar de stat in Ministerul Educatiei, explicand ca "doamna secretar de stat este numita de catre PNL si dansii pot lua decizia".

In realitate, singurul in masura sa demita un secretar de stat este premierul Romaniei, lucru confirmat de ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Stefania Duminica (PNL) nu este doar secretar de stat in Ministerul Educatiei, ci si lector universitar la Departamentul de formare a profesorilor din cadrul Universitatii din Bucuresti.

Ea a fost numita in functie, la propunerea PNL, in luna mai 2013. Potrivit declaratiei de interese din 2012, aceasta detinea si functia de vicepresedinte al organizatiei PNL Chitila si era membru BPN al Organizatiei Femeilor Liberale.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Stefania Duminica demisa plagiat, #Stefania Duminica plagiat eliberata functie , #premier