Si Ponta e fricos (Opinii)

Sambata, 09 Noiembrie 2013, ora 11:28
2879 citiri
Si Ponta e fricos (Opinii)
Foto: Arhiva

Votam ca sa fim guvernati, sa stim ca viata noastra cotidiana si traiul de zi cu zi al fiecaruia dintre noi sunt coordonate de oameni curajosi, "bravi soldati" ai natiunii, care nu intamplator au ajuns in posturi atat de inalte. Din pacate, asteptarile noastre sunt inselate de fiecare data.

I-a venit randul si lui Victor Ponta sa se catere in fotoliul pe care a zacut si Emil Boc in urma nu cu mult timp. E bine spus ca a zacut, pentru ca vocea lui a fost foarte slaba, prezenta sa publica, destul de apatica, majoritatea deciziilor importante pentru tara fiind anuntate de la Cotroceni. Chiar si asa, guvernand in letargie, ni s-a spus ca Emil Boc a fost unul dintre cei mai curajosi premieri din istoria Romaniei, avand forta sa faca reforme nemaintalnite in aceasta tara.

Emil Boc a fost sacrificat pe altarul acelor reforme din vara lui 2010, insa curajul i-a lipsit. Sa vii si sa tai peste noapte niste cifre, apoi sa te ascunzi de ochii lumii, evitand presa de opozitie, nu-i chiar o dovada de curaj. La acel moment a fost o masura de disperare. Curaj ar fi fost daca Boc, in locul caii usoare catre redresare bugetara, ar fi adoptat solutii cu adevarat curajoase. Chiar daca deficitul bugetar a fost ajustat din pix, in economia reala nu s-a schimbat nimic.

Tin minte ca, la inceputul crizei, Varujan Pambuccian, liderul grupului Minoritatilor, aflat la guvernare in alianta cu PDL, a venit cu o varianta in care bugetul tarii putea fi redresat altfel. TVA era de 19%, iar parlamentarul vorbea despre cresterea acesteia la 24%, concomitent cu reducerea CAS, atat la angajat, cat si la angajator, cu 5 procente. In acest mod, oamenii ar fi ramas cu mai muti bani in buzunare, la fel si firmele, iar acestia ar fi mers in consum, in noi investitii si in crearea unor noi locuri de munca.

Tinand cont ca TVA este taxa cel mai usor de colectat, era lesne de inteles ca aceasta masura propusa de Pambuccian putea aduce mai multi bani la buget. Merita macar incercata partial. S-a mers insa pe varianta sigura, insotita de taieri de salarii si cresterea TVA la 24 la suta, fara a se discuta nicio clipa despre reducerea CAS. Guvernul Boc a preferat sa se ascunda acolo in carapace, sa nu riste nimic si, conform indicatiilor institutiilor creditoare internationale, sa se incadreze in deficit fara sa riste nimic.

Acum, in guvernarea Ponta vedem aceeasi lipsa de curaj. Ne-au aparut fire albe de par in cap, tot auzind ca va scadea CAS, guvernul amanand la nesfarsit aceasta masura. De la MRU, pana la Mariana Campeanu, toti ne-au spus ca se are in vedere o scadere a CAS, dar trebuie sa existe resurse bugetare. Totul nu a fost decat o lalaiala de campanie, firmele si salariatii acestora fiind in continuare cocosate de un sac de taxe si impozite.

Intrebat pe vremea cand se afla in Opozitie cum va face rost de bani pentru bugetul tarii, Victor Ponta ne spunea zambind ca va eradica o buna parte a economie negre, iar evaziunea fiscala aproape ca nici nu va mai exista. N-a gasit acesti bani, dar i-a gasit la FMI. Un organism care nu-ti da cash daca nu-i aduci ceva garantii. Sa ai bani care sa acopere deficitul bugetar, sa te incadrezi intr-o anumita limita de cheltuieli si investitii. Nu pare ca FMI sau Comisia Europeana ar fi interesate de modul in care Ponta face rost de bani. Bani s-aduca.

Cum Ponta nu are de unde scoate bani peste noapte, s-a uitat iar catre buzunarele romanului de rand si cel al firmelor. Ba o taxa pe litrul de carburant, ba o taxulita pe stalpi si poduri, ba cine stie ce impozite inventate pe piscina si parcari. Curaj la Victor Ponta, zero. Si el prefera sa puna in practica masurile care ii vor tine de cald peste iarna si nu pe cele care ar putea esua, iar el ar pierde sustinerea populatiei. Dar, daca ar avea efecte pozitive, poate curajul lui Ponta ar fi rasplatit. El alege insa rasplata facila, sigura, data de amagirea cu cresterea salariului minim si acordarea catorva procente de crestere pensionarilor.

Cum sa reformezi companile de stat? Cum sa faci curatenie in sistemul bugetar? Cum sa stopezi cheltuielie fara noima din institutiile aflate in subordinea ta? De pilda, la CFR SA, zilele trecute, in lipsa banilor pentru plata unor datorii, a mai venit guvernul cu un aport la capitalul social si s-au platit datoriile. Cu alte cuvinte, guvernul Ponta a adus bani de acasa intr-o gaura neagra, care continua sa existe desi se afla demult in moarte clinica.

Nu era mai bine daca CFR producea ceva bani pentru stat iar acesta i-ar fi distribuit in buget? Cum sa nu vina statul cu aport de capital, cand pe vremea Ancai Boagiu s-a procedat la fel? Cheltuim banii populatiei, numind pompos plata datoriilor CFR "aport la capitalul social", iar dupa aceea cautam stalpi pentru taxe. Ma intreb cat s-o lua pe stalpul cu barza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Ponta impozit guvernare, #Romania impozite taxe, #taxa benzina Ponta, #taxa stalpi ponta, #Victor Ponta masuri FMI , #premier