Sinceritatea sfidatoare a lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 12:31
11168 citiri
Sinceritatea sfidatoare a lui Victor Ponta (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

"Daca in 2007 ni s-ar fi spus: nu o sa aveti nici drumuri, nici scoli, nici spitale ca in Uniunea Europeana, dar o sa aveti ANI si DNA, poate ne-am mai fi gandit." Declaratia lui Victor Ponta este stupefianta prin sinceritatea ei.

Aceasta declaratie este o sinteza perfecta a mentalitatii clasei politice din Romania, dar si a ingnorantei unei mari parti din electoratul romanesc, ignoranta care o face usor de manipulat.

Ce ne spune, in fond, Victor Ponta? Ne spune ca politicenii romani au incercat sa fie smecheri, au incercat sa pacaleasca UE si acum se simt pacaliti ei insisi. Adica n-au vrut decat sa dea iama in bugetele europene, sa cheltuiasca banii cum stiu ei mai bine, adica mai pe romaneste, sa ii jefuiasca, dupa care sa se bucure linistiti de prada fara niciun risc de ancheta si pedeapsa. Adica au vrut sa extinda teritoriul hotiei aparate de impunitate.

Faptul ca banii europeni nu vin decat in conditii stricte, ca toate fraudele si chiar procedurile susceptibile de fraude sunt respinse, iar finantarea este suspendata pana la clarificarea situatiei, faptul ca nu poti sa furi ca din bugetul Romaniei, este extrem de frustrant pentru politicianul roman.

Iar frustrarea atinge apogeul din cauza blestematelor de institutii care au inceput sa-si bage nasul si in cheltuielile care nu au de-a face cu bani europeni. Adica nu numai ca n-au reusit sa treaca cu hotia peste granite, dar iata ca din cauza UE devine mai greu sa furi si in tara.

Pai cum sa nu dai cu sapca de pamant si nu iti para rau ca ai intrat in UE cand te-ai legat cu asa nenorocire pe cap?

Evident ca dl. Ponta are perfecta dreptate. Ceea ce domnia sa nu ma indoiesc ca intelege, dar n-ar spune nici picat cu ceara, ceea ce nimeni nu se oboseste sa explice poporului cu tenacitate de picatura chineaza, pana la intelegerea deplina, este legatura dintre ANI, DNA si bunastarea dupa care tanjim deocamdata in van.

Sigur ca romanul simplu, care nu are timp sa despice firul in patru, romanul simplu care stie doar ca n-are drumuri bune, n-are spitale ca lumea, n-are salariu decent, n-are pensie suficienta, n-are bani de intretinere, n-are, n-are, n-are, se poate intreba la ce i-o fi folosit Uniunea Europeana.

Raspunsul sta exact in propozitia plina de naduf a lui Victor Ponta, dar citita invers. Daca ANI si DNA vor fi din ce in ce mai puternice si temute, sansele sa avem drumuri, spitale si scoli mai bune vor creste pe masura.

Este foarte adevarat ca Romania nu a reusit sa profite asa cum ar fi trebuit de sansele oferite dupa aderare. Cu banii europeni puteam face si scoli, si drumuri si spitale si multe, multe altele. Nu e vina UE ca nu am folosit aceste sanse, ca nu am atras pana la ultimul banut, asemeni Poloniei, fondurile puse la dispozitie.

Este strict vina clasei politice romanesti. A intregii clase politice romanesti, de la un capat la celalalt.

De ce nu au fost folositi banii? Pentru ca sunt foarte greu de furat. Pentru ca sunt bani urmariti care nu ajung, dupa cum se vede, prea usor, in largi buzunare private de politiceni si clienti. Si pentru ca nu pot fi furati, nu au fost interesanti.

Pentru ca nu le putea iesi mare lucru, politicienii au preferat sa nu se incurce cu ei, iar daca s-au incurcat tot nu s-au abtinut sa bage mana, dupa cum vedem acum, cand contractele au fost luate la puricat.

Dar si cu banii romanesti, cu banii colectati de la romani prin taxe si impozite, puteau fi facute cu mult mai multe. Daca nu ar fi fost jefuiti asa cum au fost jefuiti de toate partidele si clientii tuturor partidelor.

Asadar nu avem scoli, spitale, drumuri, suntem cei mai saraci dintre europeni din cauza coruptiei clasei politice care ne conduce, indiferent ca aceasta coruptie poarta numele juridic de luare de mita, trafic de influenta, incompatibilitate, conflict de interese etc.

DNA si ANI sunt institutiile care lupta cu aceasta coruptie. Sunt cele care trebuie sa bage spaima in politicieni, sa le zangane catusele in urechi de cate ori se apropie de un ban public.

De aceea, politicienii din toate partidele le-ar desfiinta si maine, daca ar putea. Ura aceasta este cea mai buna dovada de eficienta.

Ca sa ne bucuram de prosperitatea europeana, trebuie mai intai sa ne curatam de coruptia endemica. Iar UE, prin sprijinul neconditionat acordat ANI si DNA, ne ajuta, ne preseaza chiar, sa facem acest lucru. Asa ca: da, macar pentru DNA si ANI merita sa intram in UE. Pentru ca altfel ele n-ar fi existat si politicenii ar fi furat in continuare nesingheriti.

Iar cand romanii vor intelege acest lucru, vor intelege ca ANI si DNA le baga mai multi bani in buzunare si le pun mai multa mancare in farfurii, dl. Ponta n-ar mai avea curajul acestei sinceritati sfidatoare.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Ponta UE DNA, #Ponta bani europeni, #Romania fonduri europene furt , #premier