Sociologul Alfred Bulai, despre proteste: Victor Ponta a dinamitat situatia Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 14:38
5725 citiri
Sociologul Alfred Bulai, despre proteste: Victor Ponta a dinamitat situatia Interviu

Protestele de amploare pornite de la chestiunea Rosia Montana vizeaza mai mult decat o tema ecologista, ele sunt o riposta la adresa guvernului si a premierului, ca in ianuarie 2012, afirma sociologul Alfred Bulai.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Alfred Bulai apreciaza ca amploarea protestelor a fost accentuata de strategia foarte proasta a lui Victor Ponta, care a dinamitat situatia: "Ce poti sa spui despre un prim ministru care inainteaza un proiect de lege si anunta ca va vota impotriva lui? Este o ambivalenta care pune sare pe rana. (...) Nu exista impact pana cand cineva nu pune sare pe rana, pana cand o situatie nu e dinamitata."

Sociologul compara eroarea premierului cu aceea a lui Traian Basescu, care a provocat protestele din ianuarie 2012 prin atacul la Raed Arafat. De altfel, remarca Alfred Bulai, multi dintre cei care sunt acum in piata erau si in ianuarie 2012, tocmai pentru ca protestul excede zona ecologista.

Protestul privind Rosia Montana este surprinzator. Peste 10 mii de oameni au iesit in strada fara nicio organizare aparenta, pentru o tema ecologista, in conditiile in care in Romania "verzii" nu au o foarte mare popularitate. Cum se explica fenomenul?

Este o riposta la adresa Guvernului Ponta, iar perioada e propice. Nu e doar ecologism aici, ci si o greseala strategica pe care a facut-o dl. Ponta. Ar fi trebuit sa ia o decizie, da sau nu. Daca lua decizia da, probabil ca se si incheiau protestele pentru ca nu mai aveau obiectul muncii. Protestezi o perioada dupa care nu mai ai ce sa faci.

Asa, proiectul fiind in parlament, a existat posibilitatea interventiei. Solutia aceasta e cea mai slaba posibila. Apoi, exista si anumite aspecte ale proiectului care revolta si care nu sunt strict ecologiste.

Si totusi, imi aduc aminte ca pentru masurile de austeritate cu greu au scos sindicatele cateva mii de oameni. Si acum vedem 10 mii pe o tema atipica pentru Romania. Nu e paradoxal?

In general, grupurile de acest tip care lupta pentru drepturi cum le ziceti atipice sunt alcatuite din oameni care au predispozitie spre activism. Populatia in ansamblu nu are aceasta predispozitie. Ecologistii au acest model in mai mare masura decat cetatenii obisnuiti.

Dar, repet, exista aici si un creuzet pentru toti care au nemultumiri. Sa nu uitati ca in ianuarie 2012 se striga si "PDL-USL aceeasi mizerie". Veneau dintr-o zona care contesta viata politica in ansamblu. Acesti oameni au venit si aici. Daca veti merge in piata veti vedea ca sunt acolo oameni care au fost si in 2012, fara sa ii fi preocupat Rosia Montana atunci.

Nu este asadar o miscare 100% ecologista. Aceasta este doar tema. Asa cum in 2012, primii oameni au iesit in piata ca sa-l apere pe Raed Arafat. Apoi fiecare a ajuns sa-si spuna pasul.

Atunci, la 2-3 mii de oameni in strada, Victor Ponta cerea demisia lui Emil Boc. Are 10 mii in strada. Ce l-ar obliga consecventa?

Nu are legatura discursul de la putere cu acela din opozitie.

Dar nu accentueaza aceasta noua inconsecventa imaginea de dualitate a lui Victor Ponta?

Ba da. Dar asta s-a acceptat imediat ce a preluat guvernarea. Cu exceptia catorva masuri, treptat, treptat, au fost nenumarate acte care nu mai semanau cu ceea ce spuneau. Si gazele de sist au fost din aceeasi categorie. Exista deja intrebarea: "Daca Boc a avut dreptate, de ce l-ati mai criticat?" Victor Ponta are un mesaj ambiguu de politician slab care poate fi atacat.

Pentru cainii vagabonzi care au omorat un copil au iesit 300 de oameni, iar pentru Rosia Montana au iesit peste 10 mii.

Presa a dramatizat cazul copilului din interese de rating. Sunt 80 de oameni muscati zilnic in Bucuresti.

Cu atat mai mult.

Cand datele devin statistica, nu mai conteaza social. Statistica nu socheaza, un singur caz socheaza, de aici si reactia presei. Dar sunt uitati copiii de 4 ani care mor prin spitale din cauza conditiilor proaste sau cei care mor pe strazi si prin canale. Lumea considera ca asa ceva nu e foarte grav pentru ca se intampla uzual. Dar nu exista impact pana cand cineva nu pune sare pe rana, pana cand o situatie nu e dinamitata.

In cazul Rosia Montana e o chestiune politica, tine de activism, tine de acuzatia de minciuna la adresa PSD, avand in vedere pozitia inainte si dupa, tine de logica anticapitalista. Pe de alta parte, uitati-va la discursul din presa. Este clar ca in spatele Rosia Montana, ca in multe situatii, e un mare business, de o mare hotie. Asa ca e o chestiune infinit mai complicata.

Victor Ponta a fost cel care a pus sare pe rana. Ce poti sa spui despre un prim ministru care inainteaza un proiect de lege si anunta ca va vota impotriva lui? Este o ambivalenta care pune sare pe rana. Lumea nu stie cum se exploateaza cu cianuri, dar cand primul ministru face asa ceva, e un fel de magarie.

Deci atitudinea lui Ponta a starnit protestele mult decat chestiunea Rosia Montana in sine?

Potentialul exista, pentru ca dincolo de ecologie proiectul e plin de smecherii, dar cel care a dinamitat a fost Victor Ponta. Asa cum Traian Basescu a dinamitat scandalul Arafat cu interventia telefonica de la televizor. Doar ca atunci cazanul era incins, nivelul de incredere era foarte scazut la nivel national. Nu avem acum o asemenea prabusire a increderii. De aceea protestul nu are efecte dramatice pentru domnul Ponta.

Va asteptati la o amplificare si extindere a protestelor?

Nu exista masa critica, pentru ca nemultumirea nu este inca suficeint de mare in societate. Dar protestele au punctat ostilitate impotriva guvernului, impotriva lui Ponta si ea conduce la erodare.

Erodarea se va accentua in urmatoarea perioada?

Ramane de vazut. Oamenii se intorc la serviciu, incep scolile...Dar poate ca exista un interes ca acesti oameni sa stea in strada, dar asta e alta discutie. Carosabilul a fost ocupat si nu au intervenit jamdarmii, ca in ianuarie 2012. Ar putea exista o instrumentare a situatiei. In Grecia, de exemplu, au fost scosi oamenii si pentru a fi un argument de negociere cu UE. Spui: uite ce am in tara, ce pot sa fac?

Citeste si:
Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte
Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte
Vineri, 27 mai, liberalii se reunesc la Poiana Brașov pentru ședința de Consiliu Național acolo unde vor avea loc alegeri pentru câte o funcție de secretar general al PNL,...
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni, 23 mai, că va solicita majorarea prin lege a salariilor profesorilor debutanți. ”Propunerea mea este să avem un debut de salariu...