Stefan Vlaston: Occidentul se fereste de Victor Ponta ca de ciumati (Opinii)

Autor:
Vineri, 31 August 2012, ora 15:31
6376 citiri
Stefan Vlaston: Occidentul se fereste de Victor Ponta ca de ciumati (Opinii)

Victor Ponta are acum ceea ce merita. Ceea ce n-au anticipat strategii si consilierii de imagine. Si-a facut praf imaginea in ochii Occidentului, a omologilor sai din UE.

Sa fii plagiator, pucist si apoi manipulator al opiniei publice interne si externe e prea mult, chiar si pentru socialistii europeni. L-au abandonat si ei pe Victor Ponta.

Congresul Socialistilor Europeni nu se mai tine la Bucuresti. In prima faza informatia spunea ca din cauza "lipsei de credibilitate si validitate a lui Victor Ponta", foarte putini lideri europeni doreau sa vina la Bucuresti. Mai tarziu au dres-o spunand ca Victor Ponta a cerut amanarea sau mutarea Congresului de la Bucuresti, din cauza luptelor politice interne.

Care lupte? Basescu s-a reinstalat la Cotroceni, probabil o sa ignore, pe cat posibil, coalitia aflata la guvernare, Alianta de Dreapta isi vede de constructie. Care lupte, ca nu mai sunt. Ar vrea Victor Ponta sa fie, dar se lupta de unul singur, cu morile de vant.

Mai degraba, socialistii europeni au aflat si s-au oripilat de propunerea Voiculescu-Fenechiu de a reedita suspendarea lui Basescu.

Asta da motiv de stopare totala a relatiilor cu Bucurestiul. Sa faci o nebunie e grav, sa persisti in ea este complet inacceptabil pentru standardele europene.

Cat despre alegerea lui Victor Ponta ca vicepresedinte al Internationalei Socialiste, este o chestiune de rotatie. Pur si simplu a venit randul Romaniei si oricine era in fruntea PSD, Radu Mazare, bunaoara, ar fi devenit vicepresedinte.

O alta stire: "Catherine Ashton, Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, nu va veni la Bucuresti, la Reuniunea diplomatiei romane de saptamana viitoare, participarea ei nefiind permisa de alte angajamente din agenda".

Si aici si-au bagat coada rauvoitorii din Romania? Si ideea aceasta repetata la infinit, ca oficialii europeni sunt intoxicati de presedintele Basescu si mediile ostile actualei coalitii de la Bucuresti, a descalificat coalitia aflata la putere in Romania in ochii occidentalilor.

Adica Victor Ponta si toti cei care sustin acest lucru ii fac prosti din start pe oficialii europeni, incapabili sa discearna adevarul de intoxicare. Si neajutorati, pentru ca n-ar avea grupuri de sinteza care sa prelucreze informatiile care vin pe canale diplomatice, de la ambasade din Romania. O alta gafa care le-a facut un rau imens.

Laurent Fabius, ministrul francez de Externe, si-a anulat vizita in Romania, care trebuia sa inceapa la 3 septembrie.

Presedintele Grupului de Prietenie Franta-Romania din Senatul francez, Bernard Fournier, si-a amanat vizita in Romania, lucru ce demonstreaza "retinerea" statului francez fata de actiunile USL.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, si-a exprimat din nou ingrijorarile cu privire la situatia de pe scena politica din Romania.

"Sunt foarte preocupata si la fel si intreaga Comisie si Consiliul Europei. Si ati vazut niste reactii care au fost foarte clare. Democratia este un bun care trebuie aparat. Avem nevoie de instante independente. Nu putem desfiinta curti constitutionale. Si trebuie sa respectam ceea ce spun aceste curti", a spus Viviane Reding.

La care Victor Ponta declara transant ca el nu discuta cu Viviane Reding, doar cu presedintele Barroso! Ca si cum s-ar fi suparat pe logodnica si nu mai vorbeste cu ea! Mai mult de atat nu ai ce sa-i ceri!

In fine, pana si Herta Muller, laureata a premiului Nobel, rupe tacerea si declara in prestigiosul jurnal Der Spiegel:

"Este fara rusine ceea ce face la Bucuresti asa-numitul regim social-democrat. De fapt, sunt ramasitele partidului comunist, care vrea sa-i protejeze pe cleptocratii din randurile sale.

"Statul de drept a fost golit de continut, institutiile importante sunt umplute cu soldati de partid, iar timpul este dat inapoi".

Chiar si numai din aceste reactii, un om cu judecata normala ar trage singur concluzie fireasca: "sa ma ascund o vreme in gaura de sarpe, sa mai uite astia de mine"!

Esecul aventurii initiate de Voiculescu si liberali, urmata acum, dupa unele declaratii, de reluarea ei la indigo, in octombrie-noiembrie, ar trimite in neantul politicii pe orice lider care s-a inhamat la ea.

Daca n-a inteles de la inceput care va fi reactia Occidentului la aceasta aventura, Victor Ponta nu mai are acum nicio scuza. Vede consecintele zi de zi. Ele se revarsa, din pacate, si asupra Romaniei.

In concluzie, daca mai exista minti oneste si rationale in PSD (Ioan Rus este un exemplu), ar initia si provoca schimbarea imediata a conducerii si ruperea de PNL, condamnat, se pare, la lupte cu Europa si Departamentul de Stat american.

O conducere proaspata, formata din Ioan Rus, Titus Corlatean si altii, care n-au iesit in prim planul puciului tocmai esuat, ar reduce pierderile de imagine si de procente in intentiile de vot ale cetatenilor. Iar Victor Ponta sa-si puna cenusa in cap la manastire, vreo 2-3 ani de acum incolo. E tanar, poate sa astepte.

Pentru ca Romania are nevoie de opozitie, dar si de aprecierea si respectul partenerilor europeni.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Victor Ponta Congresul Socialistilor Europeni, #Congresul Socialistilor Europeni Bruxelles, #Congresul Socialistilor Europeni Bucuresti , #premier