Stolojan ii cere lui Ponta un nou buget pe 2012 si sa isi scoleasca ministrii

Luni, 28 Mai 2012, ora 14:30
3327 citiri
Stolojan ii cere lui Ponta un nou buget pe 2012 si sa isi scoleasca ministrii
Foto: B1TV

Theodor Stolojan sustine ca la deprecierea leului contribuie nu doar stirile pesimiste legate de Grecia si zona euro, ci si "situatia de neincredere" creata pe pietele internationale de "politicile adoptate si anuntate, mai ales" de Guvernul Ponta.

"Exista o neincredere ca actualul guvern isi va mentine angajamentele asumate cu FMI, CE si BM vizavi de reformele care trebuie efectuate in continuare si fata de stabilitatea financiara care trebuie asigurata", a declarat, luni, europarlamentarul PDL.

Stolojan a reamintind ca agentia Standard & Poor's a confirmat recent ratingul Romaniei, dar "a atras atentia exact asupra acestui lucru, ca ratingul e sub presiune daca autoritatile deviaza de la reformele la care s-a angajat".

S&P a reconfirmat ratingul Romaniei la BB+

Democrat-liberalul a atras atentia ca deprecierea leului "inseamna saracirea populatiei, inseamna medicamente cu preturi mai mari, combustibili mai scumpi, alimente mai scumpe", iar asta poate duce la "intrarea in incapacitate de plata a familiilor si firmelor care au contractat credite in valuta".

"Este bine sa ne amintim cu totii de perioada 1998 -1999, cand iesirea din criza a Romaniei s-a facut printr-o depreciere brutala, accelerata, a leului, care nu mai este posibila acum sub nicio forma. Economia are o anumita soliditate data de masurile luate de Guvernul Boc, dar deprecierea leului se produce in alte conditii, in conditiile in care romanii au credite in valuta pe care nu le aveau atunci", a mai declarat europarlamentarul PDL.

30 de miliarde de lei in plus la buget

Theodor Stolojan a sustinut ca, pentru a recastiga increderea pietelor, Guvernul Ponta trebuie sa faca urgent doua lucruri care ar duce la "restabilirea credibilitatii politice si a institutiilor in Romania".

"In primul rand, sa iasa cat mai repede pentru a pune in dezbaterea Parlamentului un nou proiect al bugetului pe 2012. La ora actuala are un buget care nu mai corespunde realitatii economice din Romania", a declarat Stolojan, precizand ca, prin noul buget pe 2012 noul guvern trebuie sa isi reconfirme angajamentele fata de programul de reforme convenit cu CE, FMI si BM, dar si sa tina cont ca PIB-ul Romaniei pe 2011 a fost mai mare cu circa 30 de miliarde de lei decat cel avut in vedere cand s-a elaborat proiectul de buget pentru acest an.

In al doilea rand, Stolojan i-a sugerat, ironic, premierului Ponta sa "isi puna ministrii la un curs foarte rapid de pregatire profesionala".

"Functiile de ministri sunt joburi profesionale. Sigur ca sunt si joburi politice, dar la noi s-a accentuat prea mult latura politica. Prin modul in care si-a ales ministrii, da perceptia ca sunt oameni pusi la scoala la locul de munca.

Demonstreaza asta, zi de zi, declaratiile facute de un ministru sau altul, obiectivele conflictuale care produc senzatia de haos", a declarat Theodor Stolojan, facand trimitere la declaratiile contradictorii ale ministrilor legate de deducerea TVA, taxele pe alimente sau "propunerile ciudate de impozit pe profit", care dovedesc ca autorii lor "nu stiu ce inseamna administratie fiscala".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Stolojan depreciere leu Ponta, #Stolojan Ponta buget nou, #Stolojan ministri Ponta , #premier