SUA trimit din nou un emisar in Romania, dupa "martea neagra" din Parlament

Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 14:34
7276 citiri
SUA trimit din nou un emisar in Romania, dupa "martea neagra" din Parlament
Foto: Arhiva

Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat american John Kerry, vine la Bucuresti in perioada 10-11 ianuarie, pentru intalniri cu inalti oficiali, dar si cu membri ai societatii civile.

Conform unui comunicat postat pe site-ul Departamentului de stat al SUA, in timpul discutiilor vor fi abordate subiecte legate de "probleme bilaterale si regionale, inclusiv eforturile depuse pentru intarirea suprematiei legii" in tara noastra.

Victoria Nuland s-a aflat in data de 7 ianuarie la Haga, Olanda, iar miercuri a ajuns la Berlin, unde se va intalni cu oficiali guvernamentali germani si europeni. Conform programului, joi, 9 ianuarie oficialul american se va afla la Vilnius, Lituania, unde va discuta, printre altele, subiecte legate de securitatea euro-atlantica. Turneul european al emisarului SUA se va incheia pe 12 ianuarie, cu o vizita la Paris.

Este a doua oara cand Statele Unite isi arata ingrijorarea fata de respectarea statului de drept in Romania. In timpul evenimentelor din vara lui 2012, care au culminat cu suspendarea presedintelui, predecesorul Victoriei Nuland, Philip Gordon, a venit la Bucuresti unde a avut discutii atat cu liderii USL, cat si cu Traian Basescu.

In 2013, Philip Gordon a fost numit coordonator al Consiliului National de Securitate pentru Orientul Mijlociu, iar locul sau a fost luat de Victoria Nuland.

Aceasta are o experienta de 29 de ani in diplomatie, fiind considerata un expert in probleme post-sovietice. Victoria Nuland a fost ambasador al SUA la NATO in perioada 2005-2008.

Prezenta emisarului american la Bucuresti vine la scurt timp dupa "martea neagra" din Parlament, cand deputatii au modificat Codul Penal starnind reactii aprinse in randul magistratilor, dar si in contextul in care premierul Victor Ponta a declarat public in repetate randuri ca Adrian Nastase este condamnat politic, asemeni Iuliei Timosenko, la presiunea exercitata de presedintele Basescu prin intermediul "cozilor de topor" din magistratura.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Victoria Nuland vizita Bucuresti, #adjunct secretar american Bucuresti, #emisar SUA Bucuresti 2014 , #premier