Tara arde si Ponta se piaptana (Opinii)

Sambata, 23 Noiembrie 2013, ora 13:59
6389 citiri
Tara arde si Ponta se piaptana (Opinii)
Foto: Revista 22

Trebuie sa ai o mare doza de je m'en fiche in suflet, ca sa faci o comisie privind afacerea privata a fiicei presedintelui si sa nu faci niciuna privind cresterea somajului, saracirea populatiei, mizeria din spitale, zborul medicilor peste hotare sau neputinta Guvenului de a mari salariile, altfel decat mimand maririle.

Demnitate exclusiv pentru primari

Hai sa fim seriosi! Cresterea salariului minim cu taraita de la 800 la 850-900 de lei nu e decat praf in ochi, ca sa nu-si aduca aminte alegatorul ca in campanie i se promisesera 1.000 de lei si mai ales sa nu observe omul sarac ca pentru el nu exista bani, dar primarilor si altor favorizati li se maresc exploziv salariile. Cele maxime, nu cele minime.

E de rasul curcilor argumentul artizanului Dragnea, dupa care numai marindu-le zdravan salariile, le respecti primarilor demnitatea, ca si cum celorlalti le-ar fi interzis medicul prea multa demnitate, ca sa nu se ingrase.

In timpul acesta, ca omul care isi cauta de lucru pentru ca altceva tot n-are ce face, institutia suprema a statului isi concentreaza tirul spre terenurile cumparate de Ioana Basescu sugerand ca asta e buturuga mica, de care se impiedica romanii in drumul lor spre fericire.

Nu stiu daca doamna Basescu a incalcat vreo lege sau nu si nici nu ma intereseaza, cata vreme exista institutii ale statului abilitate sa judece, sa hotarasca si sa pedepseasca, daca este cazul. Dar sa le iei caimacul instantelor ca sa-ti faci in locul lor o comisie, dupa ce o alta abia si-a incheiat lucrarile retragandu-se cu coada intre picioare si lasand Rosia Montana exact ca la inceput, asa ceva mi se pare un mod de a bate apa in piua, non stop.

Seful si subalternul

Asta cu atat mai mult, cu cat domnul Ponta se da mare, demostrand telespectatorilor ca el face comisia, iar domnul Antonescu se da si mai urias, demonstrand ca numai el hotaraste.

Ca sa puna bomboana pe coliva si sa-si calce colegul cat mai apasat pe bombeu, Antonescu l-a desemnat ca presedinte al comisiei pe domnul Ilie "Socru", un fel de mesaj cu talc, pentru cei care nu inteleg cine e sef la Senat si cine e subaltern.

Intrucat insa acasa la Ponta altcineva e sef, replica a venit prompt, sugerandu-ne sa luam in gluma ce spune Crin in serios. Adica, ori Crin, ori Bula, tot una e. Bun banc!

Pe acest fond glumet, parca si scandalul cu terenurile incepe sa semene tot a gluma. Ce treaba au Guvernul si Parlamentul cu o afacere privata? Singura chichita de care s-a putut agata premierul e faptul ca, la banca platitoare, actionar e statul. Ei, si? Putea sa fie un latifundiar din Honolulu sau un emir din zona de conflict, relatia economica era aceeasi: sunt banii bancii, respectiv ai deponentilor, nu bani publici.

Banca e banca si atat

Intamplator, cunosc bine mecanismele prin care se acorda credite, am avut de-aface cu ele. La baza lor, sta studiul de fezabilitate, pe care il intocmeste un expert, si-l insuseste investitorul si amandoi il sustin in fata specalistilor bancii.

Specialistii verifica bonitatea solicitantului, si n-avem motive sa ne indoim de corectitudinea cu care ar functiona biroul notarial al doamnei Basescu (altfel, domnul Ponta facea pana acuma zece comisii care sa cerceteze cazul!), verifica garantia oferita de beneficiar (care garanteaza cu insusi terenul in cauza - o practica uzuala), contributia directa a beneficiarului (investitorul a depus circa 29% din valoarea creditului), eficienta economica si modul cum, din beneficiile acesteia se vor plati ratele timp de 30 de ani.

Fara sa stie prea multe despre regulile economice, domnul Ponta s-a intrebat, absolut ca Haplea: de unde va avea doamna Basescu bani, ca sa plateasca timp de 30 de ani ratele? Adica, vezi Doamne, nu aduce notariatul atata castig. Dar raspunsul e altul: din beneficiul terenului. Din graul care tocmai a incoltit.

Daca investitorul a facut o afacere proasta, banca ii va vinde terneul si isi va recupera banii. Daca afacerea va fi prospera, investitorul va plati ratele din ce incaseaza pe productie. Nici o banca din lume nu acorda credite, contand ca ratele le va plati solicitantul din buzunar, ca atunci cand iti iei televizor.

N-am pretentia de la domnul Ponta sa cunoasca asemenea lucruri, intrucat dansul si-a plagiat doctoratul in drept, nu in economie dar mi se pare normal ca prim-ministrul sa lase treburile Parlamentului pe umerii copilotului din alianta, iar el personal sa se ocupe de guvernare.

Daca se ocupa de altele, gandul te duce automat la vorba din batrani despre baba care, tocmai cand tara se opinteste mai din greu, atunci o apuca pe ea pieptanatul.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Victor Ponta terenuri Calarasi, #Ponta comisie ancheta Calarasi, #comisie ancheta teren Calarasi, #comisie ancheta Ioana Basescu , #premier