Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Testul Ponta. Ce vrem, de fapt? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 27 Mai 2012, ora 12:10
6036 citiri
Testul Ponta. Ce vrem, de fapt? (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

PSD sufera la capitolul integritate penala si morala, dar nu si la capitolul competenta.

Asa ca nu am nicio suspiciune ca Victor Ponta nu ar fi fost informat de creierele partidului cat de legale si de fezabile sunt proiectele si promisiunile sale.

Spre exemplu, ma indoiesc sincer ca Victor Ponta, el insusi jurist, si-a imaginat vreo clipa ca va putea sa ia cu adevarat inapoi bani de la primarii blagosloviti cu fonduri de Mihai Razvan Ungureanu.

Decizia Curtii Constitutionale, care arata ca nu pot fi retrasi decat banii nefolositi si numai de la primariile care nu i-au folosit, era inevitabila din momentul in care guvernul a emis actul normativ.

De altfel, nici nu cred ca Victor Ponta voia cu adevarat sa ia acesti bani inapoi, nu numai pentru ca si-ar fi lezat si propriii primari, multi sau putini, care au beneficiat de fonduri de la fostul guvern, ci si pentru ca astfel ar fi pus in situatii foarte dificile multi dintre candidatii USL la alegerile locale.

Sa luam exemplul Clujului, oras care a primit fonduri prin decizia guvernului MRU. Candidatul USL de acolo, Marius Nicoara, nu s-a aratat deloc partizanul retragerii banilor si parea chiar usurat de decizia CCR, stiind bine ca, in cazul retragerii efective a banilor, Emil Boc ar fi primit gloante de argint, explicandu-le clujenilor ce minuni ar fi facut cu banii acestia daca USL i-ar fi permis.

Si atunci de ce a emis ordonanta? Din motive de imagine, ca sa vada poporul cum face el ordine si disciplina in tara jefuita de ceilalti si cum da el banii pensionarilor si bugetarilor. Iar acum, ca ordonanta a picat, va putea spune cum a vrut el sa smulga banii de la clientela "lor", dar Curtea Constitutionala, dominata tot de "ei", nu l-a lasat.

La fel si cu majorarea salariilor bugetarilor. Lasa ca inainte de a ajunge la putere, Victor Ponta se jura ca salariile taiate in 2010 vor fi reintregite imediat ce domnia sa va deveni premier. "Imediat" s-a transformat in doua etape. Una in iunie si una, promite cu mana pe inima premierul, in decembrie, cu orice pret, chiar daca trebuie taiat din alte parti. Atat doar ca in scrisoarea de intentie semnata de Victor Ponta si trimisa la FMI, termenul din decembrie nu mai este atat de sigur si depinde, dupa cum e si normal, de evolutia economiei.

Victor Ponta stia din opozitie ca salariile nu pot fi reintregite deodata, ca FMI nu va accepta in veci o asemenea imprudenta, iar fara acordul cu FMI suntem in pom si financiar, si sub aspectul credibilitatii. Si totusi a promis. Continua sa promita chiar daca in scrisoarea catre FMI promisiunea a capatat bemoluri.

Cand a anuntat ca va cere Parlamentului mandat pentru a reprezenta Romania la Bruxelles in locul lui Traian Basescu, Victor Ponta stia, cu siguranta, ca Parlamentul, oricat si-ar dori, nu ii poate da un astfel de mandat pentru ca el incalca prevederile Costitutiei in vigoare, referitoare la prerogativele principalelor institutii ale statului.

De altfel, scrisoarea trimisa Parlamentului nici nu face vreo referire la vreun mandat, adica intre cele declarate si cele scrise pe hartie are loc un canion. Si in acest caz, Victor Ponta a bifat un exercitiu de imagine pentru propriul electorat, dar si pentru provocarea publica a lui Traian Basescu.

Strategia aceasta a dublului discurs, unul inflacarat si justitiar pentru uz electoral intern, altul, mult mai ponderat si lucid, pentru uz extern sau rezervat documentelor oficiale, arata o doza destul de mare de dispret pentru electoratul care ar inghiti nemestecat tot ceea ce Victor Ponta ii serveste. Adica un electorat cam tampitel si deci usor de fraierit.

Acum, din doua una. Ori Victor Ponta are dreptate in evaluarea sa si atunci domnia sa a ales strategia cea mai potrivita, iar electoratul are exact cat merita. Ori Victor Ponta se insala, electoratul este mult mai atent si mai inteligent decat socoteste domnia sa si atunci cu fiecare dublu discurs va mai dinamita cateva procente in succesul electoral pe care si-l pregateste. Pana in toamna ne vom lamuri cine suntem si ce vrem, de fapt.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ponta dublu discurs, #Ponta PSD probleme integritate, #Ponta bani primarii MRU , #premier