Declaratiile de condamnare nu sunt punctul forte al Comisiei Europene, mai ales atunci cand sunt la mijloc evenimentele politice dintr-o tara membra.
Cu toate acestea, la 7 iulie, Comisia s-a rupt de traditie si a emis un avertisment clar Guvernului roman, spunand ca este "ingrijorata" de actiunile privind subminrea Curtii Constitutionale, incepe un articol pe blogul "Abordari estice" al publicatiei The Economist.
Evenimentele din ultimele saptamani, a spus un purtator de cuvant, "pun in pericol toate progresele facute in ultimii cinci ani cu privire la respectarea statului de drept si echilibrul institutional si independenta justitiei in tara". Ingrijorari similare au fost exprimate la Berlin, unde unii parlamentari germani au vorbit chiar de posibilitatea suspendarii dreptului de vot al Romaniei in UE, continua articolul.
Aceasta "optiune nucleara" a fost declansata o singura data, la sfarsitul anilor '90, cand partidul de extrema-dreapta Partidul Libertatii a venit la putere in Austria. Anul trecut, Parlamentul European a luat in considerare aceasta actiune impotriva Ungariei, dupa ce noul sau guvern a facut schimbari controversate in Constitutie, aducand judecatorii, banca centrala si presa sub controlul partidului.
Lucrurile stau inca si mai rau in Romania, scrie publicatia, citand un oficial de la Bruxelles care ar fi declarat ca aici "ei nu schimba Constitutia. O distrug".
Victor Ponta, premierul, a ignorat o decizie a Curtii Constitutionale privind cine ar trebui sa reprezinte Romania la intalnirile UE. Curtii i-a fost luata puterea de a decide pe marginea hotararilor Parlamentului, judecatorii au fost amenintati, Avocatul Poporului a fost inlocuit cu un loial al partidului.
Monitorul Oficial, care publica deciziile judecatoresti si legile, a fost trecut sub controlul guvernamental pentru a amana deciziile neconvenabile ale Curtii Constitutionale - cum ar fi cea privind reprezentarea la Bruxelles.
Parlamentul a votat pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, acuzandu-l de abuz de putere. E un deja vu: in 2007 Basescu a fost suspendat timp de o luna, pana cand romanii au votat sa fie repus in functie. De aceasta data, insa, sondajele sugereaza ca ar pierde referendumul cu aproape 65%.
Infrangerea lui Basescu, se arata in articol, este si mai sigura, dupa ce Guvernul social-liberal al lui Ponta a schimbat regulile referendumului: nu mai este o prezenta minima obligatorie pentru a valida rezultatul, ceea ce inseamna ca suspendarea presedintelui este aprobata cu majoritatea celor participanti, oricat de putini.
Electoratul derutat al lui Basescu este in majoritate urban si cu studii superioare, insa multi dintre acestia sunt nemultumiti de stilul sau abraziv si esecul de a reforma sistemul politic, asa cum a promis. Sunt slabe sanse sa participe la vot.
Nimeni la Bruxelles nu intelege cu adevarat de ce Guvernul Ponta ignora atat de flagrant actuala legislatie si lucreaza rapid pentru ca institutiile, in special din justitie, sa treaca sub controlul partidului, arata sursa citata. Este si mai dificil de inteles in conditiile in care Ponta are sanse reale sa castige alegerile generale din cursul acestui an.
"Am fost socati. Insa este o greseala pentru ei sa creada ca vor reusi, nu mai suntem in anii '90", a continuat oficialul european. Romania se afla inca sub monitorizarea UE privind independenta justitiei si lupta impotriva coruptiei. Un raport este asteptat spre sfarsitul acestei luni.
Intre timp, Ponta se va intalni cu presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, la Bruxelles, pentru a-i explica ce face. Cancelarul german, Angela Merkel, l-a sunat pe Basescu pe 9 iulie, spunandu-i ca este inadmisibil ca principiile statului de drept sa fie incalcate intr-un stat membru si ca va sustine UE in "consecintele potential necesare" pentru Romania, ce vor fi decise dupa vizita lui Ponta la Bruxelles saptamana aceasta.
Cu toate acestea, Ponta este de neclintit. A replicat ca "Angela Merkel nu va vota pe 29 iulie si ceea ce decide majoritatea nu poate fi schimbat nici de Basescu, nici de Merkel".
O alta sanctiune impotriva Romaniei luata in considerare la Bruxelles este inghetarea fondurilor europene. Platile sunt oricum suspendate de la 1 iulie, din motive tehnice, situatie ce ar putea deveni permanenta si legata de situatia politica.
Cel mai probabil rezultat al acestei intregi situatii se va inregistra in cazul efortului Romaniei de a intra in zona Schengen - care va fi complet deturnat. Olandezii erau singurii care se opuneau pana acum. La inceputul anului, semnalasera ca ar putea fi de acord daca raportul Comisiei va fi pozitiv. Acum, pozitia Olandei pare a castiga si sprijinul Germaniei.
Ministrul de Externe german, Guido Westerwelle, a spus ca "serioase incalcari ale literei si spiritului valorilor UE pot ridica intrebari cu privire la ultimii pasi catre integrarea deplina a Romaniei in UE".
Soarta unui detinut de rang inalt este inca o sursa de ingrijorare pentru colegii europeni ai Romaniei. Raspunzand intrebarilor potrivit carora prima sa actiune ca presedinte interimar va fi sa-l elibereze pe Adrian Nastase, un fost premier, unul dintre putinii politicieni de nivel inalt trimis in inchisoare pentru coruptie, Crin Antonescu a precizat ca este exclus pana la referendum sau alegeri. (Un presedinte interimar nu poate gratia infractorii, noteaza sursa citata, ceea ce nu este adevarat).
Nastase este mentorul politic si academic al lui Ponta, a supravegheat lucrarea de doctorat a acestuia, pe care un comitet de etica a descris-o drept "plagiata stil copy/paste".
Comitetul a fost rapid desfiintat. Si Ponta este inca in functie, in pofida declaratiilor potrivit carora va demisiona daca se va dovedi ca e vinovat. Ramane de vazut cat mai poate tine de putere Ponta, scrie The Economist, apreciind ca prezenta sa la urmatorul summit UE va fi cu siguranta ciudata.
Guvernul nu mai plateste nici macar sa se faca un trotuar . Vezi tot