The Wall Street Journal: Guvernul Ponta va mentine masurile de austeritate

Luni, 14 Mai 2012, ora 15:47
2650 citiri
The Wall Street Journal: Guvernul Ponta va mentine masurile de austeritate

Noul premier de stanga al Romaniei, Victor Ponta, a promis va respecta limitele cheltuielilor, in acelasi timp incercand sa revigoreze cresterea economica, noteaza publicatia america Wall Street Journal.

Prim-ministrul Victor Ponta va cauta sa balanseze cererile investitorilor speriati de deficit cu dorintele unei populatii saturate de masurile de austeritate, se arata in articolul publicat in editia de luni a Wall Street Journal de catre jurnalistul Gordon Fairclough.

"Vreau sa trimit pietelor un semnal de stabilitate si de responsabilitate", a precizat Ponta, care a devenit prim-ministru dupa caderea unor guverne devenite nepopulare din cauza politicilor de taieri bugetare.

Social democratul in varsta de 39 de ani a raspuns in scris intrebarilor publicatiei americane, afirmand ca Romania isi va onora termenii rigurosi ai acordurilor de imprumut cu Uniunea Europeana si cu Fondul Monetar International.

Totodata, Ponta a spus ca o prudenta fiscala trebuie sa fie insotita de "o politica sensibila pentru a promova cresterea", in acelasi timp cu o "plasa de siguranta pentru cei mai vulnerabili", adaugand ca una dintre misiunile sale este de a "desface" ceea ce vede ca fiind greseli ale predecesorilor sai.

In Romania, lui Ponta i-a revenit misiunea de a imblanzi furia oamenilor si de a revigora economia, in conditiile actuale. Premierul este numit cel mai tanar lider din istoria tarii, completand ca modelul acestuia este Tony Blair, fostul prim-ministru britanic care a revigorat stanga Marii Britanii in anii '90.

Ponta si mostenirea guvernelor PDL

Pe de o parte, Ponta are de infruntat nerabdarea electorilor de a vedea ca Guvernul face mai mult pentru a stimula cresterea si pentru a grabi recuperarea Romaniei din cea mai grava recesiune de la caderea comunismului.

In acelasi timp, spatiul de manevra al prim-ministrului este limitat de reglementarile UE, de intelegerea cu FMI si de pietele tensionate, care au impins leul romanesc catre minime instorice fata de euro. Ponta a spus ca "incertitudinea este normala in primele zile ale noului guvern", prezicand ca "moneda isi va reveni".

El a precizat ca este gresit ca Romania sa fie vazuta ca fiind opusa masurilor de austeritate in general. In schimb, a afirmat premierul, pasii facuti de predecesorii sai au generat furia oamenilor, printre masuri numarandu-se reducererea cu 25% a salariilor bugetarilor.

Saptamana trecuta, Ponta s-a inteles cu Uniunea Europeana si FMI sa readuca salariile bugetarilor la nivelul de dinaintea taierilor, o miscare pe care o prevazuse si predecesorul sau de centru-dreapta, Mihai Razvan Ungureanu.

In plus, Romania trebuie sa returneze contributia la asigurarile de sanatate, retinuta de guvernul precedent din pensii, masura pe care Curtea Constitutionala a declarat-o recent ca fiind ilegala.

In urma acestor schimbari, este de asteptat ca deficitul bugetar pentru 2012 sa creasca usor, la 2,25% din PIB, de la 1,9%, cat era planuit initial. Pragul fixat de Uniunea Europeana ramane la 3% din PIB.

Incepand de acum, Victor Ponta trebuie sa guverneze cu un buget mostenit de la predecesorii sai. Printre tintele sale se numara reducerea taxelor platite de angajator, pentru a stimula angajarea si pentru a crea un mediu mai flexibil pentru intreprinzatorii privati. Totodata, doreste stimularea proiectelor investitorilor straini care ar urma sa creeze locuri de munca.

Nu in ultimul rand, Romania "are nevoie disperata de un amestec de politici economice, care sa stimuleze cresterea, dar si de politici sociale eficiente", a mai afirmat Ponta, pentru Wall Street Journal.

Citeste si:
Sesizarea Guvernului referitoare la moțiunea de de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, discutată de Curtea Constituțională
Sesizarea Guvernului referitoare la moțiunea de de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, discutată de Curtea Constituțională
Curtea Constituţională discută marţi, de la ora 10.00, sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură. Referitor la acest subiect, premierul Florin Cîţu a afirmat luni că, în cazul în...
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Congresul în urma căruia s-a ales noul președinte al PNL a blocat de luni bune mai multe reforme importante promise de către partide înaintea alegerilor parlamentare și a dinamitat...
Sursa: Ziare.com