Tismaneanu: Vor avea uslasii curajul sa anuleze si condamnarea comunismului?

Joi, 24 Mai 2012, ora 15:49
4351 citiri
Tismaneanu: Vor avea uslasii curajul sa anuleze si condamnarea comunismului?
Foto: Arhiva

Vladimir Tismaneanu spune ca se simte "usurat" ca a fost eliberat din functia de presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si ii toaca marunt pe noii guvernanti, in frunte cu Ponta si Antonescu, pe care ii considera "marionetele" lui Iliescu, Hrebenciuc, Nastase si Voiculescu.

"Marturisesc ca decizia lui Victor Ponta, premierul guvernului Vacaroiu redux, de a ma 'elibera' din functia de presedinte al Consiliului Stiintific al IICCMER ma ajuta sa respir usurat. (...) Pe Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc, Adrian Nastase, Felix etc ii consider arhitectii si beneficiarii unei uzurpari a statului. Pe Victor Ponta si pe Crin Antonescu ii consider marionete ale celor numiti mai sus", isi incepe Vladimir Tismaneanu comentariul pe blog.

In opinia cunoscutului politolog, "Romania se intalneste acum cu momentul pontocratic, o tragicomedie in curs de desfasurare".

"Aventura pontocratiei va insa extrem de costisitoare pentru tara", adauga Tismaneanu.

Acesta spune ca va lamuri ulterior de ce nu a demisionat atunci cand si-a dorit, dupa instalarea noii puteri.

Ponta i-a dat afara pe Tismaneanu si Streinu-Cercel, Remus Cernea a ajuns consilier

"Nu era nicio bucurie sa am de-a face, chiar daca minim si indirect, cu un guvern cu stiutele probleme in numirea ministrilor Educatiei, cu accentele putinofile din declaratiile ministrului de Externe, spre a nu insista asupra atator socante vulnerabilitati profesionale si etice, indeosebi pe linia justitiei. Restauratia autoritara este in plina defasurare, voi avea ocazia sa scriu pe larg despre ea", mai spune Tismaneanu, ironizandu-l pe Andrei Marga, "un biet filosof" care nu stie ce cauta la Ministerul de Externe.

Vladimir Tismaneanu mai precizeaza ca locuieste la Washington, iar locul sau de munca este la Universitatea Maryland, Department of Government and Politics. "Tot ce am facut in cadrul IICCMER a fost activitate pro bono. A fost o bucurie si o onoare sa lucrez cu cercetatori de excelenta calitate. Vor gasi in mine, intotdeauna, un partener de dialog si de proiecte stiintifice", scrie autorul Raportului de Condamnare a Crimelor Comunismului.

"Ma intreb daca uslasii vor avea curajul sa incerce anularea declaratiei prezidentiale de condamnare a comunismului din 18 decembrie 2006. Lupta pentru decomunizare, in toate planurile, este departe de a se fi incheiat. Eu unul raman optimist si nu cred ca stanga va reusi sa anuleze ceea ce s-a facut in acesti ani. Nu cred ca Ion Iliescu, idolul (pe langa 'Che' Guevara) si patronul din umbra al actualului premier, va ajunge sa-si impuna viziunea sa despre 'idealurile pure' ale comunismului. Va incerca pe toate caile, dar nu va reusi decat daca ne decidem cu totii sa tacem si sa capitulam", avertizeaza Tismaneanu.

In opinia sa, restauratia nu este o poveste, ci un risc real.

"Lovitura parlamentara din 27 aprilie a inaugurat un ciclu politic intemeiat pe revansa agresiva, clientelism desantat si mexicanizare in ritm stahanovist. Romania are acum un ministru de Externe pentru care Putin este un mdel de competenta. Ma intreb ce crede el despre protestatarii din Rusia? Ca sufera de halucinatii?", conchide Vladimir Tismaneanu.

C.B.

Citește și:
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în...
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a negat din nou, miercuri, 28 septembrie, acuzațiile de plagiat, arătându-se convins că acestea reprezintă un atac la adresa Legilor educaţiei, aflate...