Traseismul, legalizat Alina Gorghiu: Niciun ministru nu poate aviza asa ceva

Joi, 28 August 2014, ora 09:08
3240 citiri
Traseismul, legalizat Alina Gorghiu: Niciun ministru nu poate aviza asa ceva

Purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Alina Gorghiu, nu crede ca vreun ministru ar putea aviza ordonanta de urgenta care va permite migrarea primarilor si avertizeaza ca Guvernul Ponta este foarte aproape sa comita un abuz de putere in acest caz.

In primul rand, deputatul liberal a respins categoric afirmatiile liderilor PSD conform carora masura pe care guvernul Ponta intentioneaza sa o ia acum este "identica" cu cea luata de guvernul aliantei D.A. in 2006, dupa cum a sustinut Liviu Dragnea.

Traseismul, legalizat: Statul de drept si democratia, suspendate 10 zile de Guvernul Ponta

"Nu este identica, pentru ca abia atunci s-a interzis traseismul, pana atunci se migra de la un partid la altul fara nicio sanctiune. Inainte de 2006 nu exista nicio dispozitie legala care sa interzica plecarea unui primar sau consilier de la un partid la altul. Abia in 2006, initiatorii, cu votul unanim in Parlament (lucru pe care PSD il uita!) au promovat o lege prin care s-a modificat statutul alesilor locali si s-a dispus aceasta interdictie de a parasi partidul - daca il parasesti, iti pierzi mandatul.

Atunci s-a resetat administratia locala, iar initiatorii legii au spus asa: 'Dragi reprezentanti ai administratiei locale, va anuntam ca exista un termen de 45 de zile dupa care va veti pierde mandatul daca faceti miscarea de la un partid la altul'. PSD foloseste acum o manipulare ieftina, pentru ca diferenta este majora. Din 2006 pana in astazi, 2014, a fost stabilitate in administratie", a declarat Alina Gorghiu pentru Ziare.com.

De ce a fost ocolit Parlamentul

Intrebata de ce nu a apelat PSD la modificarea legii in Parlament, asa cum se face in orice stat de drept, ci s-a folosit de o ordonanta de urgenta, deputatul PNL a raspuns: "pentru ca acea lege nu ar fi intrat in vigoare, deoarece PNL-PDL - adica Alianta Crestin Liberala - urma sa o conteste".

"O lege data in Parlament nu intra imediat in vigoare pentru ca exista un termen legal in care poate fi sesizata la Curtea Constitutionala. Or, din nefericire pentru statul de drept din Romania, ordonanta de urgenta (de care Ponta abuzeaza acum si pe care o hulea pe vremea altor guverne) nu poate fi atacata direct la CCR.

Sunt doua parghii, de care PNL va uza: prin Avocatul Poporului, care, din nefericire, pana acum a dovedit ca este mai politic decat ne-am fi dorit, si in al doilea rand, prin actiune in cadrul unui proces la instanta de contencios administrativ, unde se va invoca sesizarea Curtii Constitutionale. Altfel, nu avem decat sa asteptam pana cand vine legea de aprobare a ordonantei in Parlament si atunci sa facem ceva", a adaugat purtatorul de cuvant al PNL.

Traseismul, legalizat Societatea civila reactioneaza: Domnilor Ponta si Dragnea, nu puneti legea intre paranteze!

Ce mai poate face Opozitia?

Si totusi, Opozitia este hotarata sa apeleze la toate solutiile pe care legea i le pune la dispozitie.

"Demersul nostru va fi insotit inclusiv de plangeri penale. Pentru ca eu vreau sa vad cum un ministru zdravan la cap da aviz la asa ceva. Miercuri am vazut ca exista in Europa oameni extrem de importanti care sunt inculpati pentru abuz de putere - Christine Lagarde. Nu cred ca suntem deloc departe in aceasta situatie, de un abuz de putere in cazul Cabinetului Ponta, pentru ca este vorba si despre lipsa de dezbatere publica in acest caz.

Textul ordonantei abia miercuri la amiaza a fost publicat pe site. Probabil ca plecarea domnului premier Ponta in Turcia, la investirea presedintelui Erdogan, este un motiv bun sa nu isi asume nimic. Dar il anunt ca exista complicitate la abuz in functie si in cazul in care pleaca", i-a transmis Alina Gorghiu premierului, nefiind prima data cand liberalii avertizeaza ca sunt gata sa faca plangeri penale, daca Guvernul adopta controversata ordonanta de urgenta.

PNL ii face plangere penala lui Ponta, daca se adopta OUG privind migratia alesilor locali

Intrebata daca PSD mai poate fi oprit sa adopte ordonanta de urgenta care va permite nesocotirea rezultatelor alegerilor locale din 2012, Alina Gorghiu a parut sceptica, dar a subliniat ca PNL si PDL vor face tot posibilul.

"Bunul simt nu are cum sa ii mai opreasca. Decenta politica nu are cum sa ii mai opreasca. Se pare ca apelul partenerilor externi nu a avut efect. Noi organizam o actiune de protest in fata Guvernului. Nu stiu daca PSD poate fi oprit, dar noi nu vom inceta sa apelam la toate parghiile legale ca sa ii oprim", a declarat purtatorul de cuvant al PNL.

Film anti-PSD, lansat de ACL in fata Guvernului: Interzis consumul de popcorn, permise doar floricele

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....