Un cataclism numit Guvernul Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 14 August 2013, ora 14:51
11767 citiri
Un cataclism numit Guvernul Ponta (Opinii)

Piatra pe piatra nu va ramane in economia romaneasca dupa trecerea Guvernului Ponta, care se dovedeste o reala calamitate, un taifun care a lovit Romania cu mai mare virulenta decat criza mondiala. Este ceea ce demonstreaza analiza Consiliului Fiscal pe marginea proiectului de rectificare bugetara.

Concluziile expertilor ne arata toate cifrele economice intrate in picaj. Un singur lucru a crescut: angajarile in sistemul bugetar si, desigur, cheltuielile cu salariile.

Executia veniturilor bugetare in primele 6 luni ale anului consemneaza o nerealizare de peste 6,5 miliarde lei fata de programul pentru primul semestru. Unde sunt cele mai mari minusuri? In absorbtia fondurilor europene, in incasarea TVA si a accizelor. Au scazut dramatic investitiile publice, dar si sumele din impozitul pe profit, a crescut evaziunea fiscala.

Cine sa plateasca impozit pe profit cand firmele se duc in faliment una dupa alta. Guvernul Boc a fost groparul mediului privat? Aiurea. In primele 5 luni ale anului 2013 au intrat insolventa cu aproape 10% mai multe firme fattă de primele 5 luni ale anului 2012. Am ajuns din acest punct de vedere la un maxim istoric.

De ce au scazut incasarile din TVA? Inclusiv pentru ca a scazut consumul. Cifrele ne arata ca in prima parte a lui 2012, sub mult hulita guverare MRU si dupa mult hulita guvernare Boc, romanii consumau mai mult decat sub glorioasa guvernare Ponta. Dar cine sa cosume cat timp salariile din mediul privat scad de la o luna la alta?

Si totusi ceva a crescut si sub Guvernul Ponta: "Cheltuielile de personal au crescut cu 18% fata de anul anterior (...) Depasirea s-a produs in contextul in care bugetul initial pe 2013 avea in vedere finantarea unui numar maxim de posturi in sectorul bugetar de 1.187.000, iar media lunara a numarului de posturi ocupate in sectorul bugetar in primele 6 luni a fost mai mare cu 2.197 posturi". Ca trebuie si gura clientelei sa manace o paine de la stat, nu-i asa?

Daca tragem linie ce constatam?

Ca guvernul a scapat cu totul economia din mana, partial din crunta incompetenta, pentru ca avem un premier care habar nu are de asa ceva, partial din rea credinta, pentru ca o economie sanatoasa este complet contradictorie cu clientelismul, coruptia si jaful pe care le promoveaza USL.

In loc sa se ocupe de treburile serioase si importante ale acestei tari, de cand s-a instalat la putere USL nu stie cum sa mai pocneasca statul de drept in moalele capului, sa limiteze institutiile si legislatia anticoruptie, cum sa masacreze Constitutia, sa isi planteze toti nenorocitii in pozitii cheie. Nu stie cum sa incalece justitia, cum sa manipuleze, sa feudalizeze si rasfeudalizeze, cum sa apere toti infractorii si sa victimizeze toate lepadaturile.

Intr-o zi toata mizeria aceasta le va exploda in figura, pentru ca legile economiei sunt imposibil de pacalit, la fel ca legea gravitatiei. Numai ca explozia va lovi in plin nu numai USL, ci intreaga tara. Ei vor plati politic nenorocirea pe care o provoaca, noi o vom deconta pe propia piele multi ani de acum incolo.

La asta ar trebui sa ne gandim in loc sa ne emotionam ce elucubratii scoate pe gura vreun descreierat nationalist de la Budapesta. Ne temem de nu mai putem ca o se ia ungurii Ardealul. Lasa ca are grija USL sa nu mai fie nimic de luat, cat de curand.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Consiliul Fiscal rectificare bugetara, #evaziune fiscala venituri bugetare, #salarii bugetari, #firme insolventa , #premier