Ziare.com

USL a finalizat programul de guvernare - vezi ce contine

Joi, 03 Mai 2012, ora 22:19

   

USL a finalizat programul de guvernare - vezi ce contine
Programul de guvernare al cabinetului condus de premierul desemnat Victor Ponta a fost definitivat si depus la Parlament, el continand masuri precum intregirea salariilor sau restituirea banilor retinuti nejustificat pensionarilor pentru CAS, pace sociala, dar si reanalizarea Codului Muncii sau a Legii salarizarii unitare.

Ministrul desemnat pentru relatia cu Legislativul, Mircea Dusa, a anuntat joi, in jurul orei 22:00, ca programul de guvernare al cabinetului Ponta, precum si lista cu ministri, au fost depuse la Parlament.

Vineri dimineata, Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului se vor reuni intr-o sedinta comuna pentru a stabili calendarul audierilor ministrilor nominalizati la comisiile parlamentare de specialitate, precum si data sedintei de plen in care Guvernul urmeaza sa solicite votul de investitura. Cel mai probabil luni vor avea loc atat audierile in comisiile de specialitate, cat si sedinta de plen comun in care va fi votat Guvernul.

Prioritatile acestuia sunt:

1. Respectarea legilor, fara exceptii, fara derogari sau scuze

2. Repararea inechitatilor sociale

3. Implementarea unei viziuni economice de lunga durata, care sa ofere predictibilitate, locuri de munca si sa protejeze resursele naturale ale tarii

4. Depolitizarea administratiei publice. Doar ministrii si secretarii de stat vor fi numiti si sprijiniti politic

5. Toleranta zero fata de coruptie si clientelism. Continuarea eforturilor pentru atingerea obiectivelor din Mecanismul de Cooperare si Verificare

In domeniul Educatiei, Guvernul Ponta isi propune deblocarea posturilor din invatamantul superior si sustinerea doctoranzilor si post-doctoranzilor prin burse din programe POSDRU, informeaza Romania TV.

Noua lege a Sanatatii

La capitolul Sanatate, Guvernul USL si-a propus finalizarea, promovarea si aprobarea noului proiect de lege a sanatatii, implementarea unui proiect pilot cu privire la salarizarea diferentiata, in functie de performanta, a personalului din sistemul sanitar, cresterea accesibilitatii populatiei vulnerabile la servicii medicale, infiintarea centrelor multifunctionale in zonele in care si-au incetat activitatea spitalele considerate ineficiente, pentru cresterea accesibilitatii populatiei la servicii medicale de specialitate, infiintarea de noi centre de primire urgente in zonele cu risc crescut, promovarea consumului de medicamente generice pentru populatie (medicamente mai ieftine, dar la fel de eficiente).

In domeniul Transporturilor, Guvernul si-a propus respectarea conditiilor contractuale privind finantarea si termenele de finalizare a investitiilor in derulare, finalizarea sectiunilor de autostrada si a centurilor ocolitoare aflate in constructie (Autostrada Bucuresti-Ploiesti, Autostrada Cernavoda-Constanta, varianta de ocolire Deva-Orastie la standard de autostrada, centurile cu profil de autostrada Arad si Constanta), a unor proiecte de reabilitare a drumurilor nationale in curs de executie, precum si finalizarea altor obiective de infrastructura, demararea lucrarilor de executie pentru tronsoanele de autostrada, cu finantare europeana, aflate pe Coridorul IV Pan-European: (Timisoara-Lugoj, Lugoj-Deva).

Ce vrea USL in justitie si afaceri interne

In domeniul Administratiei si Internelor, Guvernul Ponta si-au propus imbunatatirea cooperarii dintre institutiile abilitate in combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei (ANAF, IGPF si IGPR), implementarea strategiei sectoriale pentru combaterea coruptiei in structurile MAI, aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, adoptarea masurilor necesare pentru desfasurarea alegerilor locale si parlamentare in conditii de deplina legalitate, organizarea transparenta si corecta a concursurilor pentru recrutarea si promovarea in functiile publice si in celelalte posturi din administratia publica exclusiv pe baza de competenta profesionala, promovarea Strategiei Nationale Anticoruptie in vederea acceptarii de catre Parlamentul Romaniei.

Se cauta solutie pentru CEDO

"Identificarea, impreuna cu institutia Agentului Guvernamental al Romaniei pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a unei solutii optime de implementare a hotararii pilot a CEDO in materia dreptului de proprietate, dupa realizarea unei consultari publice de substanta", se arata in documentul USL.

Control la 3 ani pentru IMM-uri

Programul de guvernare al USL prevede in domeniul mediului de afaceri, printre altele, control financiar fiscal de fond doar o singura data la trei ani pentru IMM-uri.

Pentru sporirea competitivitatii economice si refacerea increderii investitorilor in mediul de afaceri romanesc, Guvernul USL promite infiintarea de fonduri de risc cu concentrare pe economia Romaniei si lansarea unui Program de micro-industrializare.

Se continua privatizarile

In domeniul economic regasim, printre altele, continuarea procesului de privatizare, caruia USL i-a adus foarte multe critici pe vremea guvernului Ungureanu.

Guvernul Ponta si-a mai propus auditarea si evaluarea tuturor contractelor de achizitii de bunuri si servicii si de consultanta din punctul de vedere al necesitatii, oportunitatii si eficientizarii actului decizional, trecerea ANRE in subordinea Parlamentului, regandirea sistemului de redevente si a taxelor de exploatare a resurselor in acord cu prevederile comunitare, continuarea procesului de privatizare, mai ales acolo unde si atunci cand privatizarea aduce responsabilitate si chibzuinta in gestionarea activelor economice si a resurselor, dar dupa finalizarea auditului asupra activitatii Guvernului precedent si clarificarea situatiei reale, tehnice si economice a societatilor supuse acestui proces.

Situatia Rosia Montana, reanalizata

Guvernul va reanaliza in mod transparent si pe baza de dialog deschis si democratic situatia existenta privind cazul Rosia Montana, avand in vedere preocuparea publica, astfel incat deciziile sa fie in acord cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana, se mai arata in partea de mediu a programului.

Acelasi document prevede si inceperea colaborarii active cu Comisia Europeana si celelalte institutii europene pentru diminuarea consecintelor negative cauzate de nerespectarea angajamentelor asumate prin Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana in domeniul mediului.

Se prevede si accelerarea ratei de absortie a fondurilor europene, ca si reducerea riscului dezangajarilor de fonduri comunitare la sfarsitul anului 2012, informeaza Newsin.

USL doreste si adoptarea unei Strategii si a unui Plan National de gestionare a deseurilor, precum si colaborarea cu ONG, partenerii sociali si cu autoritatile locale si stimularea participarii active a cetatenilor la luarea deciziilor de mediu.

Moratoriu pentru gazele de sist

Instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica este o alta masura propusa de USL in programul de guvernare.

USL isi mai propune conservarea biodiversitatii Deltei Dunarii si initierea reconstructiei ecologice a concesiunilor agricole si piscicole, precum si promovarea productiei de energie din surse regenerabile pentru crestere economica si creare de locuri de munca verzi, informeaza Newsin.

Cresterea suprafetei impadurite si reconstructia ecologica a padurilor, corelat cu intarirea masurilor preventive si punitive contra taierilor ilegale si abuzive de masa lemnoasa este o alta dorinta a USL.

Guvernul Ponta vrea si continuarea investitiilor pentru gestionare durabila a resurselor de apa si acces al populatiei la servicii publice la standarde europene (canalizare si apa curenta).

Mai multa claritate pe fonduri UE

Imbunatatirea sistemului de management si control al absorbtiei fondurilor UE si stabilirea clara a atributiilor si rolului institutiilor implicate in activitatea de gestionare si control a fondurilor structurale si de coeziune, inclusiv din perspectiva sistemului achizitiilor publice,isi asuma USL.

Programul de guvernar prevede si cresterea substantiala a gradului de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune pana la 31 decembrie 2012, precum si simplificarea procedurilor de verificare si de rambursare a cheltuielilor efectuate de beneficiari.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6416 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

USL sa-si propuna sa lase Romania macar asa cum e acum !

Iliescu si-a propus mult in 90 , si peste vreo cativa ani a fost totul praf !

 

Vrem documentul de impartire a functiilor in Guvern

Programul adevarat de guvernare e cel in care Adrian Nastase si Voiculescu impart Romania in functie de interesele lor. Sau ala e secret? Oricum, la ce guvern a adus Ponta, orice program pare o gluma. L-au dat joc pe Mihai Razvan Ungureanu degeaba ca era mai bun decat tot guvernul ponta la un loc.

faci o mare confuzie intre -

democratia originala si democratie !
USL vine cu o democratie orginala , care decide si tu suporti consecintele !
o sa-ti placa ! ai rabdare !
documente ? ce sunt alea documente !
nu mai spune nimic despre documente , ca o sa te acuze ca esti dusmanul clasei muncitoare !

Programul de guvernare: nimic de marirea pensiilor si salariilor????

"2. Repararea inechitatilor sociale" Echivoc!! CIND se maresc pensiile si salariile bugetarilor??

Ne propunem

Ce au propus si altii inaintea noastra,dar cu mici detalii care nu va privesc pe voi - de platit spatiu de emisie la tustul Intact (Felics srl.), de bagat bani in conturi diverse, de luat masini hibrid de la un dealer de-al nostru, de dat legi pentru noi, de platit datorii la firmele de publicitate din perioada alegerilor anterioare, de dat legi pentru NOI.

"Repararea inechitatilor sociale"

Cum le repara? Spectacolul promite.

Lipseste "De la fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa nevoi"...Poanta e Mesia care salveaza Romania.

Dacă tot vin alegerile, mai bine s-ar ocupa de asigurarea egalitătii

puterilor in stat, permitandu-le si judecătorilor să fie alesi periodic, că doar nu-s functionari, să fie numiti pe viată!

ei nu ma-nnebuni....

cum adica sa alegem judecatorii? ca pe "asesorii populari"cu zero clase in anii '50?chiar crezi ca ne ducem atat de mult inapoi in timp?

 

 

USL cu programul PDL! :))))

Hai ca ne-am lamurit,nu sunt in stare sa isi faca un program propriu.
Problema este ca nu vor putea face aceste lucruri din cauza populismului de dosire a banului public. :))))))))

 

Gata , au terminat guvernarea , hai ca au fost rapizi acum sa vina

altii.

 

@lool..lasai sa vedem pun in aplicare....

aceste echitabile si realiste conceptii cu adevarat socialiste....sa nu pierdem ocazia...din start.
Vorba aia..nu sti de unde sare iepurele??
Acesti "doi iepurasi" ponta-ungureanu sigur sunt reprezentantii unor doua curente de "gandire" si implicit de guvernare,dar prin felul de a fi si vorbii sunt aproape imposibil de a "sti" carui "curent,energetic" apartin,cel putin deocamdata...
MRU vorbea despre schimbari de structuri si mentalitati...nu a apucat sa spuna cu ce vor fi inlocuite vechile structuri si mentalitati..
Imprevizibilul Ponta,prin ceea ce reprezita a facut o "nominalizare" concreta in ceea ce priveste noile structuri si mentalitati(cunoscute oamenilor rationalisti dar incalcate flagrant de mentalitatea ateist/patriarhala a psd/pnl).
Daca se reuseste trecerea peste trecutul nefast a socialimului corupt ideologic de spiritul ateit/patriarhal si se trece la punerea in aplicare a Gandiri Rational/Logice care de altfel a si fost in masura sa elaboreze un astfel de Rationalist Program de Guvernare,alta va fi soarta romanilor.
Nu in ultimul rand,acceptare demersurilor gandiri rationalist/logice socialiste de guvernare de catre extrema dreapta pnl ar face dovada acestora ca constientizeaza cerintele Noi Ere si a noilor relati sociale pe care acesta le cere....

Merkel a ramas interzisa cand a vazut aceasta viziune economica...

..care ar putea relansa nu numai Romania ci si Germania,susceptibila de intrare in recesiune,daca ar fi aplicata si la Berlin!
Un singur lucru au "uitat" economistii usl de tip Vozganian sa mentioneze in program,unde vor gasi resursele care vor finanta aceste masuri!
PS: Cred ca aia de la CE,FMI si BM se strica de ras cand citesc maculatura lui Ponta!

 

Exact asta an vrut sa scriu eu!

Citind "masurile" m-a pufnit rasul!
Culmea e ca le publica fara nici un fel de jena!

Si relatiile "amicale" dintre Ponta si FMI sunt...

..de notorietate!
""Relatia noastră cu FMI este profund nocivă. Cei de la FMI, in frunte cu domnul Mihai Tănăsescu, ne-au mintit pe toti, ne-au păcălit, pentru a sprijini o anumită putere politică, că vom avea crestere economică."
Si acum e cu caciula in mana la usa FMI!

Acu' incepe guvernarea mascaricilor!

In Romania, (tara bizonilor) va curge numai r.a.h.a.t si miere de acum incolo! Nu mai trebuie sa munciti ca v-o da Tonta si Antenescu pe degeaba. Pofta mare la...imbuibare!

 

adevaratul plan nu o sa-l vedem niciodata

ce s-a intimplat cu cele 15 puncte pe care ponta le-a cerut guvernului ungureanu la investitura acestuia?
tot ponta ne-a spus ca este gata de guvernare si are guvern in 30 de secunde dupa adoptarea motiunii. dupa cum vedem deocamdata cei care vorbesc si fac declaratii despre viitor sunt felix si penalul nastase iar ponta habar nu are de guvernare.....prima lui masura este schimbarea parcului de masini al guvernului.usl isi va rupe gatul si odata cu ei si romania

 

Nu primeaza cine a elaborat acest plan de guvernare....

si nici persoanele care il vor aplica...(chiar daca felix,iliescu,constantinescu,coposu,vantu,tariceanu etc...sar ocupa cu punerea in aplicare,asta deoarece din experinta negativa se invata si doar acesta are menirea logica sa "repare" ce a fost rau).
Important este ca planul este just,moral,echitabil si punerea in apliocare ad-literam a acestuia ar fi benefica cetatenilor romaniei si nu numai...,acesta din perspectiva,Romania Noul Centru Spiritual a Omenirii(dupa cum se aude ca se vorbeste in "cercurile spirituale inalte" inaccesibile noua)...
Eu,sincer sunt placut surprins de "continutul" acestui programului de guvernare.

Pana sa curga laptele si mierea

si tot ce a mai promis , USL -ul are deocamdata meritul ca , odata cu succesul lor politic , a crescut euro , s-au scumpit carburantii si de aici vor urma scumpiri in lant pentru ca facturile la utilitati depind de cursul de schimb si totul de costul transporturilor . Asa ca nu aveti decat sa va entuziasmati si sa proslaviti minciunile servite drept programe electorale.

@1989

- pai asta e si ideea ! gatu' lu' ponta nu conteaza , important e sa rupa gatu' romaniei ! e ukaz.

Program de guvernare,fitzuica ori schita de lucru?

Chiar ne credeti atat de tampitzi, mai p(t)ontzilor din guvern(daca asta e program de guvernare,atunci Marean Vanghelie merita sa fie presedintele USL).Nu va e rusine sa veniti cu asemenea fitzuica ori schita de lucru,(depinde cum vretzi sa-i spuneti)?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor