Vacanta lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Sambata, 03 August 2013, ora 12:40
23720 citiri
Vacanta lui Victor Ponta (Opinii)

Premierul, ministru interimar al Transporturilor, a plecat in vacanta ceea ce, desigur, avea tot dreptul sa faca, la fel ca oricare angajat. Ceea ce nu avea dreptul era sa plece lansand in aer o chestiune atat de importanta precum privatizarea CFR Marfa.

Care este acum situatia acestui proces nu poate explica nimeni exact. Licitatia a fost adjudecata, organizatorul ei, Relu Fenechiu, s-a declarat mai mult decat multumit, seful lui, Victor Ponta, l-a laudat in mod repetat pentru acest mare succes. Atat de mare incat Hotararea de Guvern care aproba privatizarea nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial.

Intai a umblat zvonul ca se asteapta un raspuns de la Consiliul Concurentei. Apoi a aparut povestea halucinanta cu avizul CSAT. Niciuna nu sta in picioare. Daca premierul era convins ca face un lucru bun si are curajul sa isi asume raspunderea pentru acest lucru pe care-l considera bun, ar fi trebuit sa semneze contractul pentru a vedea apoi daca in 60 de zile Gruia Stoica vine cu banii. Daca da, sa-i incaseze, daca nu, sa pastreze garantia si sa rupa contractul. E simplu.

Si, totusi, premierul nu semneaza. A lungit-o cat a putut, sub toate pretextele, si acum a plecat in vacanta vreo doua saptamani. Ce lasa in urma?

In primul rand, perplexitatea lumii de afaceri serioase, care vede intamplandu-se in Romania numai bazaconii: contracte valabil incheiate se pierd, datoriile se sterg dupa inceperea licitatiei, marii investitori nu au acces la datele oficiale ale companiilor scoase la pivatizare, semnarea contractelor este amanata pe motive care nici macar nu au fost pomenite vreodata pana atunci, precum avizul CSAT, premierul si presedintele se cearta pe atributiile CSAT.

O imagine dezolanta, de tara primitiva, nevrotica si total neserioasa, unde poti face o calatorie, daca iti plac senzatiile tari, insa in care trebuie sa fii dement sa investesti.

Lasa in urma si mii de angajati in agonia nesigurantei totale. Au aparut informatii despre mii de disponibilizari pe care le-ar presupune contractul de privatizare. Fiecare angajat al CFR Marfa se poate simti vizat si are toate motivele sa se teama pentru ziua de maine. Oamenii acestia au nevoie de o certitudine, au nevoie sa stie ce ii asteapta, sa se gandeasca ce au de facut, nu e drept sa-i lasi sa astepte revenirea premierului de la Miami.

Lasa in urma o tara care isi pierde galopant increderea in guvernanti, de la care nu primeste decat mostre de incompetenta si iresponsabilitate. Clivajul dintre guvernat si guvernant este tot mai adanc, cu efecte care se vor simti tot mai mult, de la absenteismul la vot, la evaziunea fiscala.

Dar premierul nu pare apasat de asemenea griji. Avea vacanta programata pe 1 august, cu primul avion a zbughit-o fara sa se uite inapoi. Ar trebui sa tramana acolo de tot, daca l-o vrea cineva. Ca de un asa premier Romania chiar nu are nevoie.

Citeste si:
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...
Comentarii