Campania electorala a lui Victor Ponta a fost gresita. Nu cred insa ca l-a doborat aroganta, ci frica.
Seful PSD s-a temut tot timpul ca poate pierde alegerile. Sa ne amintim episodul din USL, atunci cand Crin Antonescu dorea sa-l impuna pe Klaus Iohannis viceprim-ministru. Ponta s-a opus cu toata puterea, provocand ruperea USL tocmai pentru a bloca ascensiunea primarului din Sibiu.
De anul trecut, seful PSD banuia ca exista posibilitatea sa se confrunte cu Iohannis in alegeri. Si, zic eu, ii era frica!
Toate pomenile au fost facute pentru a cumpara simpatia electoratului. Toate mesajele pastrau in context teama si pentru a o ascunde s-au transformat in aroganta. Sa ne amintim de: "Doar Ponta protejeaza pensiile!" Ce poate fi mai neadevarat, mai fals si mai infricosator?
Cred ca, de la bun inceput, cei din PSD stiau ca e foarte greu sa castige alegerile, bazandu-se numai pe electoratul traditional. Acesta nu depaseste un maximum de 3,5 milioane de votanti. Victor Ponta avea nevoie de altceva, dar, spre stupoarea tuturor, mesajul si faptele sale nu aveau niciun fel de aderenta la clasa de mijloc, la intelectuali, la romanii din strainatate, la cei din mediul urban. Nimic!
Victor Ponta a mers pe o strategie bazata pe tehnici electorale. S-a uitat la harta Romaniei si a decis ca-i poate minti pe romani cu televizorul. A stat mult in studiouri si a vorbit despre toate si despre nimic.
A facut promisiuni halucinante si sunt convins ca a pus la cale un plan prin care sa limiteze votul romanilor.
Toate sondajele de opinie facute in laboratoarele partidelor prognozau o egalitate intre cei doi candidati. Marele pericol pentru Ponta venea din strainatate si din mediul urban. Sa ne amintim ca, in primul tur de scrutin, seful PSD, sprijinit de Liviu Dragnea si oameni din Guvern, a blocat practic votul din strainatate si din centrele universitare prin crearea unei crize a celebrelor formulare de inregistrare, introduse chipurile sa limiteze votul multiplu.
Cererea de inregistrare trebuia sa fie instrumentul prin care PSD controla alegerile. Adica, in strainatate si in campusurile universitare, acestea dispareau dupa amiaza cand se vota masiv, iar in zonele controlate de PSD, acestea se gaseau din belsug.
Din fericire, scandalul din primul tur a fost atat de mare incat acest instrument nu a mai putut fi folosit in cel de-al doilea.
Pentru adeptii teoriei conspiratiei trebuie sa subliniez ca au existat conspiratii peste conspiratii si de-o parte si de alta. Traian Basescu si Victor Ponta au purtat cravate violet (vezi spaima de "Flacara violet", o supersititie la mare moda printre politicienii romani). Ponta si-a imbracat si sotia, si copiii in violet, ba, mai mult, si primarul Sorin Oprescu, cel care l-a insotit la urne, a purtat o cravata de aceeasi culoare. O imagine de comedie!
Problema conspiratiilor e ca se bat cap in cap si pana la urma tot valoarea oamenilor conteaza.
Victor Ponta a pierdut pentru ca a fost candidatul mai slab. Nu a reusit sa-i convinga pe romani si nu a oferit garantii in ce priveste Romania si viitorul ei.
E greu sa le explici alegatorilor ca investitorii din China sunt mai credibili decat investitorii germani. Avem nevoie si de parteneriatul cu chinezii, dar in aceleasi conditii ca toti ceilalti. Nu-i favorizam pe unii in detrimentul altora pentru ca asa doreste dragul nostru prim-ministru.
In plus, opinia publica priveste cu suspiciune apropierea de China si Rusia, doua state nedemocratice care nu respecta drepturile omului.
De duminica trecuta, PSD a inceput sa-si piarda din relevanta, iar daca nu va fi capabil sa renunte la trecutul comunist si la trecutul corupt, cred ca va deveni o miscare politica de planul doi, stagnand undeva la 20-25 de procente din electorat. Dar aceasta e o alta poveste.
Pana atunci, Victor Ponta si acolitii sai trebuie sa raspunda la intrebari ce au legatura cu limitarea unor drepturi fundamentale ale cetatenilor romani.