Victor Ponta, de la origini albaneze si italiene, la candidatul la Presedintia Romaniei

Joi, 24 Iulie 2014, ora 23:37
85810 citiri
Victor Ponta, de la origini albaneze si italiene, la candidatul la Presedintia Romaniei
Foto: Arhiva

Stramosi ajunsi din Italia si Albania in Romania, in urma cu un secol, divortul parintilor sai, avortul pe care mama sa nu l-a facut, ginerele lui Ilie Sarbu, emisiunea de talente de la Pro Tv si campania pentru Mircea Geoana pe care nu l-a votat - acesta este trecutul premierului Victor Ponta si al familiei sale.

Victor Ponta a povestit, joi, cum familia sa a ajuns in Romania, in urma cu mai mult de 100 de ani, din Italia, din orasul Trieste, pentru a pietrui drumul de la Pecica la Nadlac.

Premierul a spus, la Adevarul Live, ca familia sa se numea atunci "Ponte", fiind adusa pe teritoriul actual al Romaniei de imparatul austro-ungar pentru lucrarile de infrastructura din vestul tarii.

Din declaratiile prim-ministrului se intelege ca familia parintilor tatalui sau a venit din Italia, in timp ce celalalt bunic, din partea mamei, Cornelia Naum, ar fi venit din Albania, Naum fiind un nume specific aromanilor si zonei Balcanilor.

Ponta dezvaluie de unde vine familia sa: Ne-a adus imparatul austro-ungar, din Italia, sa construim drumuri

In luna martie, aflata in vizita in capitala albaneza Tirana, Victor Ponta a dezvaluit cum familia bunicului sau a ajuns in Romania din aceasta tara, din satul Moscopole, aflat la granita cu Grecia.

"Este prima data cand ma aflu in Albania, la Tirana, si sper sa revin cu alta ocazie. Familia bunicului meu a plecat din Moscopole spre Romania, asa incat ar fi trebuit sa ajung pana acum aici, dar e bine ca am ajuns si acum", a spus Ponta atunci, citat de Mediafax.

Actualul premier s-a nascut in anul 1972, in perioada regimului Nicolae Ceausescu, mama sa povestind, in anul 2010, intr-un interviu pentru inpolitics.ro, ca luase decizia de a nu pastra sarcina. Potrivit interviului acordat de Cornelia Naum, preluat si difuzat de presa in luna mai 2012, dupa ce Ponta a devenit prim-ministru, tatal acestuia a decis pastrarea sarcinii.

"Faptul ca Victor s-a nascut se datoreaza integral tatalui sau, Dumnezeu sa-l odihneasca, pentru ca eu luasem decizia sa nu pastrez sarcina. Aveam o anume suferinta medicala care permitea un avort legal si eram hotarata sa nu fac copilul, dar a fost dorinta fierbinte a tatalui sau sa imi asum riscul. Noi am divortat ulterior, dar, in 1992, cand s-a stins din viata, tatal lui Victor a facut-o in casa noastra, inconjurat de cei dragi", spunea mama premierului.

Poze de colectie cu Victor Ponta - imagini inedite din tineretea premierului (Galerie foto)

Procuror de cariera pana in anul 2002, dupa ce in anul 1995 a terminat Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, Victor Ponta a intrat in politica in anul 2001, fiind asistent al lui Adrian Nastase la catedra de Drept International Public, acesta propunandu-l in prima sa functie politica importanta, cea de sef al Corpului de Control al Guvernului.

A fost presedinte al TSD intre anii 2003 si 2006, iar din luna februarie 2010 este presedinte al PSD, in timp ce deputat in Parlamentul Romaniei este din anul 2004.

Hurezeanu: Ponta s-a lansat la ProTV, in calitate de castigator al unui concurs

In ce priveste intrarea sa in viata publica, jurnalistul Emil Hurezeanu sustine ca acest lucru s-a intamplat in urma unui concurs la postul de televiziune Pro Tv, premierul fiind castigator al unui concurs organizat de jurnalistul Mihai Tatulici si de postul de televiziune inainte de intrarea Romaniei in NATO, care a avut loc in luna martie 2004.

De asemenea, in urma cu cativa ani, Victor Ponta si sotia sa Daciana Sarbu au participat si la o editie a concursului "Dansez pentru tine", emisiune realizata la ProTV, dansand pe muzica latino pentru un caz umanitar.

Alegeri europarlamentare 2014: Daciana Sarbu vrea al treilea mandat in PE

De altfel, Ponta s-a casatorit cu fiica lui Ilie Sarbu, fost ministru al Agriculturii in Guvernul Nastase, in anul 2007, la Ambasada Romaniei de la Beijing, in timp ce nunta a avut loc un an mai tarziu, in iunie 2008, in Romania. Imediat dupa nunta, in aceeasi zi, cei doi au facut si botezul fetitei lor, Irina Octavia, nascuta in martie 2008. Victor Ponta mai are un baiat, Andrei, nascut dintr-o casatorie anterioara.

Ponta recunoaste: N-am votat niciodata cu Iliescu. In 2009 am votat cu Antonescu (Video)

In luna mai 2014, Victor Ponta a iscat o mica furtuna in PSD, dupa ce a afirmat ca, in calitate de purtator de cuvant al campaniei prezidentiale a lui Mircea Geoana din anul 2009, a votat in primul tur cu Crin Antonescu, apoi cu Mircea Geoana.

Devenit premier in luna mai 2012, presedintele PSD a fost reconfirmat in fruntea Guvernului la sfarsitul aceluiasi an, dupa alegerile parlamentare. Joi, 24 iulie, el a precizat ca va candida la alegerile prezidentiale din partea PSD.

Ponta: Candidez la prezidentiale. Cel mai dificil contracandidat ar fi fost Antonescu

F.N.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#trecut Victor Ponta, #origini Victor Ponta, #familie Victor Ponta, #Victor Ponta candidat prezidentiale , #premier
Comentarii