Victor Ponta - decontul propriei amoralitati (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 20:32
5867 citiri
Victor Ponta - decontul propriei amoralitati (Opinii)

Ceea ce i se intampla acum premierului in dosarul Rosia Montana ar trebui sa fie o lectie pentru toata clasa politica romaneasca, in ipoteza ca ea este in stare sa invete vreodata ceva.

Vedem cum ipocrizia si demagogia au pretul lor si, mai devreme sau mai tarziu, ajung sa explodeze ca o bomba incontrolabila in fata celui care crede ca minciuna are picioare de gazela.

Una dintre temele motiunii de cenzura care a daramat Guvernul Ungureanu a fost chiar proiectul Rosia Montana, alaturi de gazele de sist. Blocarea proiectului aurifer a fost unul dintre punctele programului USL. Iata ca amandoua devin acum proiecte ale Guvernului Ponta. Premierul incearca sa joace la ambele capete, in dubla sa calitate de premier si deputat. Nu tine. E penibil si nu reuseste decat sa-si devoaleze micimea si lipsa de substanta.

Cand impotriva Guvernului Boc au iesit in strada 2-3 mii de oameni, Victor Ponta a urlat din toti bojocii: "demisia!". Mai mult, USL a incercat sa confiste protestele, initial foarte difuze, cu revendicari eterogene, si a organizat inclusiv propriul miting unde, cu chiu cu vai, au venit vreo 7.000 de oameni adusi din toata tara. USL pretinde ca Guvernul Boc a demisionat in urma protestelor de strada.

Eu spun acum ce am spus si atunci: niciunde in lume guvernul nu demisioneaza pentru un protest de cateva mii de oameni, fie ca vorbim de 3 mii, fie ca vorbim de 10 mii. La scara intregii populatii este infim, sub 1%. Protestatarii sunt in linii mari cam aceiasi si nu cred ca protestul de acum are o mult mai mare consistenta decat cel din ianuarie 2012.

El este mai mult rezultatul unei iritari de ansamblu. Nu stiu cati dintre protestatari, luati la bani marunti, pot sa explice aplicat si bine argumentat de ce se opun proiectului. Auzim mai mult argumente emotionale, decat rationale - cele pe care eu inca le astept, si de o parte, si de alta, pentru a avea o opinie in privinta proiectului.

Dupa cum aud in strada si foarte multe ineptii pentru ca multi manifestanti sunt un soi de stangisti anarhisti care resping de la sistem capitalist, la corporatism, pana la sistem politic in ansamblu.

Sa fim seriosi, fara partide nu exista democratie, alternativa la capitalism e comunismul, iar in ceea ce priveste Rosia Montana, imi permit sa citez o postare de pe Facebook a fostului ministru de Finante, Ionut Popescu, care cred ca ar trebui sa ne puna pe ganduri: "Daca proiectul Rosia Montana ar fi respins, e posibil ca si tema gazelor de sist sa aiba aceeasi soarta, ceea ce ar schimba TOTAL paradigma viitorului energetic al Romaniei! Oricat ar suna de ciudat, rusii ar fi adevaratii beneficiari ai unei astfel de situatii".

La fel de adevarat ca actualul proiect contine niste enormitati extrem de grave. Daca forma actuala este macar din acest motiv inacceptabila, proiectul in sine nu stiu daca trebuie aruncat la cos, macar din motivul invocat de Ionut Popescu.

Dar toate aceste rezerve, pe care le aveam, in alti termeni concreti desigur, si fata de protestele din ianuarie 2012, nu au nicio relevanta in raport cu premierul. Daca Victor Ponta spunea atunci ca maximum 3000 sunt mai mult decat suficienti pentru o demisie, acum, la 10 mii, ar trebui sa fie cu demisia scrisa. Daca ar avea onoare si principii. Dar n-are. Si daca protestele acestea au un merit, acela e ca pun reflectorul pe aceasta amoralitate perfecta a lui Victor Ponta, ajuns la decontul propriei lipse de caracter.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#Ponta Rosia Montana protest, #Ponta demisie Boc , #premier