Victor Ponta, demisia! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 30 Iunie 2012, ora 10:45
11077 citiri
Victor Ponta, demisia! (Opinii)

85 de pagini copiate integral. Texte copiate in sistem "copy-paste" din cateva carti dintre care una nici macar nu apare in bibliografie. Propunerea de retragere a titlului de doctor. O rusine infinita pentru cine are asa ceva macar intr-o doza infima.

Dupa verdictul de plagiat primit vineri, pentru Victor Ponta nu mai ramane nicio solutie decenta decat demisia, dupa cum promitea el insusi contidianului spaniol El Pais, la Bruxelles, iar societatii civile din Romania nu-i ramane decat sa i-o ceara in fiecare zi, fara pauza. Si retragerea sa este impusa nu numai de hotia in sine, ci si de abuzurile inimaginabile prin care a incercat sa-si asigure acoperirea ei.

Cand o comisie din care fac parte sase academicieni, inclusiv presedintele Academiei Romane, te declara plagiator, nu te poate salva un grajdan al Educatiei, pus sa dizolve comisia si sa-i schimbe atributiile in chiar timpul sedintei.

Presiunile facute asupra Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) in timpul deliberarilor au fost fatise. Mai intai au descalecat acolo antemergatorii corupului de control al ministrului, dupa care a venit grajdanul Pop insusi sa le explice el academicienilor "cu subiect si predicat" ce au voie si ce nu au voie.

Aceasta ticalosie fara margini este o dovada in plus a vinovatiei lui Victor Ponta, pentru ca un om nevinovat se supune oricarei analize, a oricarui for, cu atat mai mult cu cat el este compus din elita academica unversitara.

Iar reactia oficiala a membrilor Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare este cat de poate justificata: "Dorim sa precizam ca membrii acestui consiliu nu fac politica, nu sunt remunerati pentru aceasta activitate, iar demersul nostru nu are conotatie politica. Ne exprimam insa ingrijorarea fata de acest stil autoritar si arbitrar de a conduce scoala superioara si cercetarea romaneasca.

Afirmam, de asemenea, ca politica nu are ce cauta in evaluarea academica si dezavuam amestecul politicului. Invitam colegii din universitati si institute de cercetare sa se solidarizeze si sa actioneze in mod energic pentru a stavili abuzurile si practicile de restaurare a mediocritatii si a arbitrariului in scoala si cercetarea romaneasca.

Stiinta si cultura romaneasca au nevoie de exigenta si rigoare pentru a deveni competitive international si nu putem realiza acest scop decat prin afirmarea consecventa a principiilor academice si prin eliminarea confuziei de valoare. Consideram ca intreaga comunitate academica trebuie sa reactioneze si sa condamne aceste abuzuri".

Sigur ca putem avea o multime de discutii juridice. In primul rand este o discutie daca sedinta, fiind inceputa inainte de aparitia in Monitorul Oficial a ordinului semnat de grajdanul Pop, ea si verdictul dat in cadrul ei sunt este afectate de acest ordin.

Apoi, grajdanul de la Educatie pretinde ca nu era de competenta Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) sa dea o decizie in acest caz . Apoi, decizia CNATDCU ajunge la ministru si el este cel care ia decizia finala, si este posibil ca d-na Andronescu, care va ocupa functia, sa refuze semnatura.

Nu ma indoiesc ca Victor Ponta a invocat demisia in interviul pentru El Pais fiind convins ca manevrele grajdanului de la Educatie au reusit: adica CNATDCU a fost anihilata, Facultatea de Drept a refuzat ancheta, iar Consiliul National de Etica are o componenta sigura. Nu a luat in calcul ca mai exista in Romania si oameni cu coloana si intelectuali autentici.

Dar dincolo de toate acestea, ceea ce conteaza este verdictul moral, este cofirmarea de la cel mai inalt nivel academic a faptului ca Victor Ponta este un hot. Toate detaliile tehnice puse la cale de grajdanul Pop pot sa-l salveze pe Victor Ponta de eventuale consecinte juridice, de la retragerea titlului de doctor si a celui universitar, pana la declansarea anchetei penale pentru furt intelectual.

Dar stampila de plagiator, de hot, care i-a fost pusa lui Victor Ponta de sase academicieni, in frunte cu presedintele Academiei Romane, nu poate sa i-o stearga niciun grajdan de pe lume si niciun abuz de pe lume.

Faptul ca in fruntea guvernului Romanei se afla acum un hot dovedit, care pe deasupra a incercat in toate chipurile sa scape de vinovatie, este o stire care face inconjurul lumii, care va aparea cu litere de schioapa in toata presa serioasa, de la Nature la FAZ, de la El Pais la Le Monde. Si stampila de hot fiind pe fruntea premierului Romaniei, ea afecteaza intreaga Romanie. Este o stampila care sta pe fruntea fiecaruia dintre noi cat timp dl. Ponta se mai afla in functie.

Si tare ma tem ca o vom mai purta. Nu doar pentru ca ma astept ca Victor Ponta sa-si confirme obrazul de plagiator. Ci si pentru ca in acest moment, din punct de vedere politic, demisia sa este imposibila pentru USL. Mamutul acesta este, dupa cum spuneam nu cu mult timp in urma, ca un urias cu un cutit infipt in stomac pe care insa nu poate sa si-l smulga fara a declansa o hemoragie letala.

Pe de-o parte, PSD nu are un premier de rezerva. Nu are niciun presedinte de rezerva. Si odata vacantate, lupta pentru ambele functii ar provoca niste spasme teribile. Caderea lui Victor Ponta ar pune in discutie si existenta USL, care este centrata pe echilibrul Ponta-Antoenscu. Sa ti se intample asa ceva intr-un an electoral este un capat de lume.

Dar ramanand cu Victor Ponta in fruntea guvernului, USL va plati un pret electoral important, iar Romania va plati un pret extern urias. Pentru ca in UE palgiatorii nu pot avea alta soarta decat presedintele Ungariei si ministrul german al Apararii.

In UE, hotii dovediti nu pot ramane premieri. Cine fura azi 130 de pagini maine fura o atributie prezidentiala, iar poimaine fura o tara.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Victor Ponta plagiat, #Victor Ponta plagiat demisie, #Victor Ponta premier abuzuri , #premier