Victor Ponta, efectele disperarii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 14:35
7481 citiri
Victor Ponta, efectele disperarii (Opinii)
Foto: Arhiva

Nu numai ca si-a ostilizat grav Washingtonul, atat prin declaratiile iresponsabile la adresa justitiei, cat si prin atitudinea din timpul vizitei la Bucuresti a Victoriei Nuland, ca Victor Ponta a dat tare cu batul si in balta europeana, starnind furia socialistului Martin Schulz.

Pentru declaratii, desigur discutabile pe fond, referitoare la amprentarea imigrantilor, dar cat se poate de civilizat formulate si fara a tinti explicit Romania, eurodeputatul german Elmar Brok s-a trezit cu o galeata de laturi in cap din partea premierului roman. Victor Ponta l-a facut pe Elmar Brok un "demagog iresponsabil si populist", care are o gandire "nazista, fascista". Ca la noi, la Bucuresti, unde sudalma, cu cat e mai grea, cu atat are succes mai mare.

"Nu pot sa fiu de acord cu astfel de declaratii facute de un premier al unei tari europene", a spus presedintele PE, socialistul Martin Schulz. Mai mult, dl. Schultz a anuntat ca va avea o discutie cu prim-ministrul roman. Desigur daca-l va prinde, pentru ca Victor Ponta este expert in disparitii misterioase si vizite private tocmai cand lumea serioasa il cauta pentru chestiuni esentiale.

Mai ales in ultima vreme Victor Ponta nu vadeste prea multa inteligenta politica, iar micile sale fente sau marile sale mitocanii nu ascund suficient de abil disperarea. Victor Ponta este un politician imatur si disperat, intr-o pozitie cu mult peste nivelul sau si intr-un joc pe care nu numai ca nu-l controleaza, ci i-ar putea deveni de-a dreptul fatal.

Toate declaratiile sale fie cu privire la justitie, fie jignitoare la adresa unor politicieni straini importanti, aveau consecinte previzibile. Nu poti sa calci in picioare justitia si sa nu iti atragi imediat o palma peste ceafa din partea americanilor. A vazut asta si in vara lui 2012.

Iar insultele la adresa lui Elmar Brok era previzibil ca vor antagoniza toti europalamentarii germani. Nu a fost o simpla insulta. Daca se limita la primele trei adjective, era cum era. Dar a spune despre un neamt ca e nazist, fascist inseamna sa te impusti singur in picior direct in artera femurala.

Victor Ponta cunostea si severitatea socialistului Martin Schulz. A simtit-o pe pielea lui tot in vara lui 2012 cand in pozitia ghiocelului alaturi de presedintele PE a fost obligat sa repete ca un scolar ca va respecta deciziile Curtii Constitutionale. O va simti din nou, chiar mai sever, dupa toate probabilitatile.

Recent premierul a reusit sa-l enerveze si pe liderul socialistilor europeni. Dupa modificarea codului penal, Hannes Swoboda a cerut PSD "sa spuna foarte clar ca acest gen de activitati pripite si negandite, care contravin valorilor europene, sunt inacceptabile". In loc sa faca acest pas inapoi, Victor Ponta a calificat condamnarea lui Adrian Nastase drept politica si l-a comparat pe fostul premier roman cu Iulia Timoshenko.

Daca faceti sumarul declaratiilor si gesturilor cu care Victor Ponta si-a antagonizat de la americani la socialistii europeni, veti constata ca toate au fost pentru audienta interna, pentru PSD sau pentru electoratul PSD.

Putea anticipa usor si nu ma indoiesc ca nu a anticipat efectele lor dezastruoase in plan extern. Dar pana sa-l manance strainii, il mananca ai lui. Victor Ponta trebuie sa cante partitura scrisa de baronii lui penali, trebuie sa fredoneze cum asteapta electoratul sau isterizat de ura impotriva lui Traian Basescu si ambalat intr-un nationalism stupid.

Disperarea de a le face pe plac pentru a nu fi maturat de la putere il impinge sa faca orice greseala, sa isi asume orice consecinte externe, gandind ca de votat se voteaza in tara, pe banii baronilor.

Asa e, dar izolarea externa ar putea avea un pret atat de mare pentru guvernarea Ponta incat finalul sa fie tot cel de care se teme atat de mult.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Ponta Schulz Brok, #Ponta Brok fascist, #Ponta Nuland justitie , #premier