Victor Ponta, esecul vandut ca eroism (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 13 Iunie 2014, ora 22:20
9863 citiri
Victor Ponta, esecul vandut ca eroism (Opinii)

Vad ca Victor Ponta a incercat sa transforme o infrangere intr-o victorie. Si nu orice victorie, ci una de-a dreptul eroica.

N-a reusit sa scada CAS de la 1 iulie dupa cum promisese, a amanat masura pentru 1 octombrie, teoretic, si anunta acest lucru cu aerul ca a sfidat FMI, a carui delegatie a plecat de la Bucuresti fara sa fi facut evaluarea indeplinirii acordului, amanata si ea pentru noiembrie. Ba mai mult, declara, intr-un interviu pentru Bloomberg, ca de la anul nu vom mai incheia acord cu FMI.

Eu interpretez ca Victor Ponta vrea sa ne convinga ca el ar fi vrut si ar fi putut sa se tina de cuvant si sa reduca CAS de la 1 iulie, dar nu vrea asupritorul, abuzivul FMI, dar tot le-o face el mai in toamna.

Teoria aceasta poate tine doar la cei care nici pana in ziua de azi nu au inteles ce rol are FMI si ce urmareste el. Expertii FMI nu sunt interesati decat de cifrele bugetului si de mentinerea echilibrelor. Cum reuseste Guvernul sa asigure echilibrul e treaba lui. Dupa cum e treaba lui ce taxe baga, ce taxe scoate, unde da si de unde ia, cat timp cifrele sunt respectate.

In schimb, FMI respinge categoric orice masura care afecteaza echilibrele. E simplu. Dupa FMI puteam sa scoatem de tot CAS daca aveam de unde sa acoperim banii fara sa fie afectate echilibrele bugetare. Atat. De fapt, cam asta recunoaste indirect si Victor Ponta insusi: "Ei (FMI- n.red) ne cer un singur lucru: sa ne pastram obligatiile asumate si sa continuam reformele structurale. Si sa imbunatatim managementul".

Daca FMI s-a opus, e clar ca nu sunt bani pentru aceasta masura. Adica nu avem de unde sa acoperim gaura. De ce nu ii avem? Pentru ca incasarile sunt mult sub prognoza, pentru ca fiind an electoral Guvernul are nevoi mari pentru tot felul de masuri ce pot fi interpretate ca forme de mita electorala, baronii din teritoriu, daca nu au primit imunitatea, macar banii sa-i ia.

Vor aparea banii pana in octombrie? Mi-e foarte, foarte greu sa cred asa ceva, pentru ca nu vad de unde. Dar ceva imi spune ca nu vede nici Victor Ponta. Ce anume imi spune asta? Faptul ca a pasat problema Parlamentului, asa cum am vazut ca face domnia sa de fiecare data cand vrea sa se spele pe maini de ceva. Va aduceti probabil aminte ca asa s-a intamplat si cu Rosia Montana.

Vine vacanta parlamentara, apoi mai o lipsa de cvorum... sa vedem. Teoretic, lui Victor Ponta i-ar conveni sa ofere aceasta masura atat de cantata si asteptata electoratului de dreapta chiar in buza alegerilor, cand are nevoie ca de aer de un bazin suplimentar de voturi. Dar degeaba ai dorinta, daca nu ai putirinta.

Cat despre incetarea acordului cu FMI, eu m-as bucura sa fie posibila. Ar insemna ca economia Romaniei e stabila, ca incasarile asigura venituri constante si, foarte important, ca nu avem nevoie de certificatul de bonitate pe care il reprezinta acordul FMI pentru a accesa credite la dobanzi rezonabile.

Dar nimic nu arata ca ne-am indrepta in aceasta directie, dimpotriva. Asta nu inseamna ca Victor Ponta nu ar putea sa renunte la acordul cu FMI. Daca presiunea din teritoriu pentru bani va fi atat de strivitoare incat Victor Ponta sa nu-i mai poata rezista, ar putea prefera sa arunce in aer deficitul pentru a scapa cu viata politica, dar sigur ca asta nu se poate face cu FMI pe cap. Deci sa scapam de asupritor, nu-i asa?

Va aduceti aminte ce a facut Guvernul Tariceanu dupa ce a renuntat la FMI? Nu pot decat sa sper ca nu o vom lua pe acelasi drum.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...