Victor Ponta in presa straina: Europa are nevoie de investitii in locuri de munca

Duminica, 26 Mai 2013, ora 19:34
1760 citiri
Victor Ponta in presa straina: Europa are nevoie de investitii in locuri de munca

Politicile europene ar trebui sa fie si mai mult integrate si coordonate, iar, pe langa masurile de reforma, ar trebui implementate si masuri pentru crearea de locuri de munca, a declarat premierul Victor Ponta.

"Este evident pentru toata lumea ca fara locuri de munca si fara crestere, viitorul Europei nu arata prea 'roz'. Cred ca si mai multe politici ale UE ar trebui si mai integrate si coordonate, pentru ca daca lasam fiecare tara sa se salveze singura, nu va functiona. Asa ca, in opinia mea, putem sa avem si mai multa disciplina in finantele publice, dar si investitii pentru crearea de locuri de munca, deoarece, fara joburi, vom avea o generatie pierduta de europeni", a spus Ponta, intr-un interviu pentru New Europe.

In interviu, premierul a discutat despre cele mai importante motoare de crestere economica pentru Romania, respectiv energia si agricultura.

"Pentru noi, este important sa vedem ce face Europa cu privire la politicile in energie, pentru a avea preturi sustenabile pentru industrie, dar si pentru populatie", a spus Ponta.

Prim-ministrul a subliniat faptul ca Romania este aproape de atingerea tintei de 20% din energia necesara produsa din resurse regenerabile, fiind la 19,3% cu sapte ani inainte de anul limita, 2020.

De asemenea, Ponta s-a declarat in favoarea exploatarii resurselor off-shore si in-shore de gaz, dar se asteapta o politica europeana coordonata in acest sens, pentru a se afla efectele asupra preturilor si a mediului. Romania a inceput deja explorarea resurelor din Marea Neagra.

"Pentru Romania, este o problema strategica, pentru ca inca importam o mare parte din necesarul de consum din Rusia, iar reducerea dependentei si independenta energetica, in patru - cinci ani, este o tinta strategica", a spus Ponta.

Relatia cu FMI, folositoare

Premierul s-a aratat optimist ca, in acest an, Romania va avea o crestere economica de 2,1 la suta din PIB, in timp ce deficitul va fi sub 3 procente.

Astfel, relatia cu Fondul Monetar International este una folositoare, acesta fiind si motivul pentru care Romania va incerca sa obtina un nou acord la sfarsitul lunii iunie.

"Notele bune pe care le-am avut ne-au ajutat sa iesim pe pietele financiare private si sa imprumutam bani la cele mai bune dobanzi din cei 23 de ani de domocratie", a subliniat Ponta.

Foarte putini romani sunt interesati sa emigreze in Marea Britanie

Referitor la cererile guvernului britanic privind legile imigratiei din Uniunea Europeana, Ponta s-a aratat surprins de "pasiunea" cu care s-a abordat acest subiect, avand in vedere calmul renumit al britanicilor.

"Pana la urma, este dreptul legitim al guvernului britanic sa implementeze legi si sa decida ce se intampla pe piata interna, atata timp cat acestea sunt conforme cu politicile europene", a precizat seful guvernului.

El a subliniat faptul ca romanii vor doar sa fie tratati ca restul europenilor, iar, in urma unor studii independente, a reiesit faptul ca nici romanii, nici bulgarii nu sunt foarte interesati de a emigra in Marea Britanie, asa cum lasa sa se inteleaga presa engleza.

"Cei mai multi vor sa mearga la studii, sa faca schimburi culturale sau pentru joburi foarte bine platite ce necesita calificare inalta, ceea ce reprezinta o pierdere pentru Romania, deoacere tinerii cei mai bine pregatiti gasesc cu usurinta locuri de munca bine platite in Marea Britanie. Dar nu va exista un val de muncitori din Romania si Bulgaria in Marea Britanie", a subliniat Ponta, care a adaugat ca au existat astfel de valuri in 2008 si 2010, insa catre Italia si Spania.

"Sunt sigur ca, dupa 1 ianuarie, lucrurile se vor calma, cand vor vedea ca nu sunt avioane si trenuri pline cu romani care vin (in Marea Britanie - n.red.)", a conchis premierul.

Citeste si:
Coacerea guvernelor în laboratoarele puterii: diferența de clasă între președintele american Eisenhower și politicienii de pe Dâmbovița
Coacerea guvernelor în laboratoarele puterii: diferența de clasă între președintele american Eisenhower și politicienii de pe Dâmbovița
Compoziția oricărui guvern, în orice stat de pe Planetă, se coace în așa-zisele laboratoare ale puterii, care funcționează în fiecare națiune democratică sau mai puțin democratică....
Klaus Iohannis l-a eliberat din funcție pe fratele lui Ludovic Orban. Fostul comisar european era consilier la Cotroceni
Klaus Iohannis l-a eliberat din funcție pe fratele lui Ludovic Orban. Fostul comisar european era consilier la Cotroceni
Decretul pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a lui Leonard Orban, a fost semnat de președintele Klaus Iohannis marți, 26 octombrie, a transmis Administraţia...
Sursa: Ziare.com
Comentarii