Victor Ponta intra in ofensiva (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 19:05
19481 citiri
Victor Ponta intra in ofensiva (Opinii)
Foto: B1 TV

"Au existat cetateni care nu au putut vota, este evident inacceptabil. Mi-am cerut scuze, am platit pretul politic pentru asta, e un pret meritat", spune Victor Ponta.

Sunt vorbele cu care premierul Romaniei pare a incerca sa puna capat scandalului votului din diaspora.

Deci dl Ponta intelege prin pretul politic pierderea alegerilor. Este si aceasta o componenta a pretului, desigur, dar nu cred ca este singura.

Abuzul grosolan impotriva cetatenilor romani nu a fost comis de candidatul Victor Ponta, ci de premierul Victor Ponta. Nu candidatul, ci premierul si Guvernul pe care il conduce au organizat lamentabil votul din strainatate, cu premeditare, spun voci si in interiorul, si din exteriorul tarii.

Nu candidatul, ci premierul si Guvernul pe care il conduce ar fi trebuit sa emita intre cele doua tururi de scrutin ordonanta de urgenta care sa fi permis suplimentarea numarului sectiilor de votare.

Candidatul a platit, intr-adevar. Dar premierul nu a platit niciun pret. Nu stiu daca se va pune problema unui pret penal, asta vor decide intr-o prima faza procurorii si, daca va fi cazul, judecatorii, dar in mod cert vorbim despre pretul politic, invocat chiar de domnia sa.

Un premier care inregistreaza un asemenea esec si genereaza un urias scandal nu numai intern, ci si extern nu mai are ce cauta in fruntea Guvernului, zic eu.

Dupa cum a explicat presedintele Comisiei pentru politica Externa din Bundestag, Guther Krichbaum pentru Ziare.com: "Ponta este responsabil pentru aceste tulburari si de aceea spun ca dl Ponta nu mai este calificat sa aiba vreo responsabilitate de stat. Trebuie sa sufere consecintele.".

Dupa un asemenea scandal, in lumea democratica, intr-un stat de drept, demisia este inevitabila: "Asta trebuie sa faca cineva cand are loc un atac asupra democratiei si statului de drept".

Dar premierul Victor Ponta nu pare dispus sa-si asume acest pret politic corect si ramane agatat de putere. Ba chiar mai mult, intra in ofensiva punand stegulete importante pe agenda publica.

Sigur, nici nu e greu la cat de pasiva a fost Opozitia si pe aceasta tema, imbatata de fericirea unui succes pentru care ma tem ca are merite cu mult mai mici decat isi imagineaza.

Veti spune ca Victor Ponta are o problema mai mare in partid decat cu Opozitia. Da, teoretic, partidul ii vrea capul. Dar premierul stie bine ca are in favoarea sa doua argumente forte: pe de-o parte, nu poate fi executat de PSD fara riscul ca social democratii sa piarda guvernarea si nu cred ca ei si-l vor asuma prea usor.

Pe de alta parte, PSD, ca mai toate partidele din Romania, trece printr-o teribila criza de lideri. Odata Victor Ponta mazilit, nu vad cine ar putea sa preia mamutul ranit. Sunt multi doritori desigur, dar nu stiu in ce masura ar supravietui ei bataliei teribile pentru putere dintre tabere.

Asa ca Victor Ponta are glas sa spuna ca in PSD trebuie schimbate lucruri in profuzime si se arata pregatit sa puna la locul lui pe oricine ridica glasul.

Una peste alta, dincolo de aerul de smerenie pe care il afiseaza public, dl Ponta nu pare deloc strivit de esec, dimpotriva. Se repozitioneaza. Ba chiar mai mult, preia tema care trebuia sa-l piarda, aceea a votului din diaspora si cere Parlamentului sa modifice legislatia care ar fi depasita de realitatile demografice in spatiul european: "Deciziile pe care le veti lua sa poata sa raspunda provocarilor din diaspora", a spus el.

A anuntat deja ca va face o restructurare a Cabinetului prin cooptarea PLR la guvernare. Asta inseamna o reconfirmare de majoritate chiar in ipoteza ca maghiarii vor alege sa iasa de la guvernare, ceea ce eu una ma indoiesc, pentru ca nu vad UDMR plecand de la putere pentru a astepta trezirea Opozitiei din padurea adormita.

Pe o majoritate intarita, cu un PSD tinut bine in fraul riscului pierderii guvernarii, cu o Opozitie care se teme de putere, Victor Ponta se poate duce linistit, conform sfatului mentorului sau Adrian Nastase, sa ceara votul de incredere al Parlamantului cu un exercitiu de imagine, cu figuri noi, poate cu niste comasari si redenumiri.

Lasa ca o sa-si rupa singur gatul pana in 2016, s-o gandi PNL. Daca isi rupe Guvernul gatul, mai intai inseamna ca si l-a rupt tara. In plus, nu stiu de ce liberalii nu realizeaza ca din 22 decembrie incolo, tot ce face Guvernul Ponta va intra sub umbrela regimului Iohannis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Victor Ponta vot diaspora, #guvern Ponta vot incredere , #premier