Victor Ponta - Mos Craciun electoral (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 09:54
3696 citiri
Victor Ponta - Mos Craciun electoral (Opinii)

Nu este pentru prima data cand Victor Ponta preia din mers o tema electorala, incercand sa si-o insuseasca dupa ce a vazut ca prinde. De aceasta data o face cu Republica Moldova.

Dupa ce Traian Basescu a lansat in forta tema, mergand pe proiectul unificarii, iata-l si pe Victor Ponta incercand sa ciuguleasca ceva din subiectul care s-a dovedit de impact electoral important. Numai ca premierul incearca mai putin o abordare pentru uz intern, asa cum a fost aceea a presedintelui, cat una pentru uzul extern din Republica Moldova, pentru voturile din R. Moldova mai precis, si se imbraca in Mos Craciun.

In ultima sedinta de Guvern de anul acesta, la care a participat si premierul moldovean Iurie Leanca, Victor Ponta a anuntat alocarea a 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii scolare din Republica Moldova. Totodata, premierul vrea sa lanseze si un program national in scoli pentru strangerea de materiale didactice care sa fie daruite prescolarilor si scolarilor din Moldova.

Victor Ponta pare sa fi inteles ca mesajul unionist poate fi exaltant in Romania, insa in R. Moldova genereaza intre suspiciune si iritare.

De ce? Sunt motive complicate, de la propaganda sovietica, la tradari istorice care inca nu au fost uitate, pana la faptul ca R. Moldova nu vrea sa schimbe un stapan cu altul, a prins gustul independentei si nu vrea sa se simta folosita in strategiile electorale din Romania. Cert este ca procentul unionistilor de peste Prut nu trece de 15%.

Ce asteapta totusi cetatenii moldoveni de la noi in locul podului de flori a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com, sociologul Petru Negura, lector la Universitatea Pedagogica de Stat din Chisinau: "mai multe investitii din partea antreprenorilor romani si mai putine declaratii incendiare. Marfurile rusesti si ucrainene sunt la tot pasul in R. Moldova. Este un motiv intemeiat pentru care moldovenii considera in proportie de 57% Rusia drept tara care ar trebui sa fie "principalul partener strategic" al R. Moldova si doar 7% - Romania. O prezenta vizibila in spatiul social si economic din R. Moldova, cu proiecte de interes comun, ar contribui cu siguranta la o crestere a increderii cetatenilor moldoveni fata de Romania, in calitate de partener strategic real."

Asadar, Victor Ponta a inteles ca pentru a capta voturile cetatenilor romani de peste Prut trebuie sa le dea impresia ca a inteles asteptarea. A si declarat-o la Antena 3: "Daca suntem buni frati, le dam ce vor ei nu ce ne foloseste noua".

Dincolo de jocul de imagine, ceea ce a facut premierul in ultima sedinta de Guvern este insa putin. In 2010, Romania semna cu Republica Moldova un acord prin care promitea ca va investi 100 milioane euro, pana in 2014, pentru proiecte de dezvoltare durabila dincolo de Prut. Pana acum au fost virate doar 17 milioane de euro.

Potrivit unui raport al Centrului Roman de Politici Europene (CRPE), "nici un proiect nu a fost selectat, nicidecum demarat, conform acordului initial semnat intre cele doua guverne. Au fost cheltuiti bani din acest fond, dar in afara Programului, prin protocoale aditionale: opt milioane euro s-au alocat pentru constructia de case persoanelor care au avut de suferit in urma inundatiilor din 2010 si 9 milioane euro pentru cofinantarea gazoductului Iasi-Ungheni".

Asa ca Victor Ponta mai are foarte mult de indeplinit si multa consecventa de dovedit pana cand Romania sa devina cu adevarat un frate mare si bun pentru R. Moldova. Deocamdata interpreteaza o partitura electorala.

Ajutorul pe care il primeste de la premierul moldovean Leanca, de dreapta, nu e asa de greu de inteles, chiar daca din punct de vedere politic cei doi sunt adversari. Nu cred ca dl. Leanca este cazut in admiratia lui Victor Ponta si nimic de pe chipul domniei sale nu mi-a sugerat ca se simte confortabil alaturi de premierul socialist roman.

Insa si Iurie Lanca este prins intr-o ecuatie politica si electorala complicata. Si stie foarte bine ca daca nu se disociaza clar de mesajul unionist il va deconta lqa alegerile de anul viitor. Cum, dupa cum spuneam, cei mai multi dintre cetatenii moldoveni nu sunt unionisti, comunistii nu vor ezita sa transforme mesajul unionist in tema electorala extrem de profitabila.

Dar, cinstit vorbind, cel care i-a servit lui Victor Ponta tema a fost chiar Traian Basescu. Si, ca mai mereu in ultima bine, cei doi si-au impartit abil teritoriile. Fiecare cu tinta lui, fiecare cu electoratul lui.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Victor Ponta Republica Moldova, #Victor Ponta Iurie Leanca, #unire Romania Moldova , #premier