Victor Ponta participa miercuri la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 07:03
1666 citiri
Victor Ponta participa miercuri la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles

Premierul Victor Ponta va participa miercuri la reuniunea Consiliului European, dedicata energiei si combaterii evaziunii fiscale, informeaza Biroul de presa al Guvernului.

Pe agenda vizitei premierului la Bruxelles figureaza si o intrevedere cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

La finalul lucrarilor Consiliului European seful Guvernului va sustine o conferinta de presa.

Mandatul premierului include subiecte vizand alinierea politicii Romaniei privind energiile regenerabile la media europeana, implicit "costuri acceptabile", interconectarea energetica regionala si protectia consumatorului vulnerabil.

"Avem cateva obiective: primul este de a integra Romania si de a alinia politica Romaniei in domeniul energiilor regenerabile la media europeana si aici decizia noastra este de a sustine in continuare energia verde, insa pastrand un echilibru, cu sustenabilitate economica. Mai pe romaneste - vrem energie regenerabila, dar vrem sa tinem costurile pentru industrie si pentru populatie in limitele acceptabile, pentru ca altfel degeaba avem energie verde, dar nu are cine sa o mai consume", a explicat Victor Ponta marti.

Seful Guvernului a mai aratat ca la Bruxelles se va discuta politica de protectie a consumatorului vulnerabil, Romania fiind unul dintre principalii beneficiarii ai acesteia.

"Romania are o parte mai importanta a populatiei cu venituri reduse, care are nevoie in continuare de politici, asa cum de altfel am si adoptat, de sprijinire a celor cu venituri foarte mici, unde cresterea pretului la energie este greu de suportat", a spus el.

Un alt subiect vizeaza sursele neconventionale de energie, si anume capacitatea de a exploata in viitor surse de gaze si de petrol care sa asigure independenta energetica a tarii pe termen mediu si lung.

"Acum avem productie importanta interna, insa aceasta, pe masura ce trece timpul, se va reduce si atunci avem nevoie de gaze, ca sa importam cat mai putin", a adaugat premierul.

El s-a referit si la politica Romaniei de interconectare regionala, si anume la conexiunea cu Republica Moldova si cu alte state din jur.

"Romania este deja si poate fi in anii urmatori un producator important de energie, dar daca o producem si n-avem cum sa o transportam mai departe, degeaba o producem si aici e nevoie de investitii. Nabucco e unul dintre proiecte, celalalt proiect este cu cablul de transport din Marea Neagra spre Turcia. Sunt cateva proiecte de care avem absoluta nevoie, pentru ca altfel o sa producem energie si n-o sa avem ce sa facem cu ea", a sustinut Ponta.

Presedintele Traian Basescu a anuntat pe 15 mai ca a decis ca premierul Victor Ponta sa participe la Consiliul European din 22 mai, in baza unui mandat pe care urma sa-l aprobe.

De altfel, Guvernul a facut marti public faptul ca Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus neinceperea urmaririi penale fata de premier ca urmare a participarii sale la Consiliul European de vara care a avut loc la Bruxelles in zilele de 28 si 29 iunie 2012.

Curtea Constitutionala a decis vara trecuta ca presedintele Romaniei este cel care participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului, dar ca el poate delega aceasta atributie in mod expres prim-ministrului.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...