Victor Ponta, pasul inapoi (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 18:30
4981 citiri
Victor Ponta, pasul inapoi (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Nu stiu daca Victor Ponta a renuntat la nominalizarea viitorilor procurori sefi pentru ca l-a speriat reactia vehementa a liberalilor sau a recalculat efectele unei astfel de decizii pe fondul clocotit al momentului. Ambele sunt desigur posibile, chiar impreuna.

Daca premierul, interimar la Justitie, mergea pana la capat si facea nominalizarile pentru cele doua sefii de parchete, ma indoiesc ca liberalii aveau prea multe de facut decat sa inghita in sec.

Crin Antonescu nu isi permitea sa scoata PNL de la guvernare, adica din toate posturile din administratia centrala si locala si de prin deconcentrate. Ar fi urmat desigur atacuri ale Antenei 3, dar intre timp si Victor Ponta si-a intarit pozitiile mediatice. In plus, e destul de greu sa tragi numai in partea social democrata a Guvernului USL.

Dar numirile acestea ar fi purtat o pecete de politizare teribila. Liberalii au reusit macar atat: sa creeze imaginea oribila de negociere ca la piata a unor functii pentru care credibilitatea este esentiala. Orice propuneri ar fi facut Victor Ponta, ele ar fi ramas sub semnul negocierii politice. In plus, mai exista o problema.

Era greu de explicat de ce Monei Pivniceru i s-a cerut, inclusiv de la Bruxelles, o procedura precisa si transparenta, iar Victor Ponta putea sa faca propunerile in trei zile si in mijlocul unui scandal de proportii. Nu era nimic rau in procedura transparenta, oricum preferabila unei demente politice.

Nici Traian Basescu nu cred ca isi dorea acest lucru cu adevarat, si nici Comisia Europeana. Nu intamplator inclusiv sectia de procurori a CSM, in frunte cu Oana Schimdt Haineala, a sustinut revenirea la procedura lunga, pe etape, anuntata de fostul ministru al Justitiei. Este o prima modalitate de relaxare a unei crize care a concentrat toata atentia opiniei publice si din care nu exista iesire onorabila imediata.

Dar Victor Ponta nu a facut doar atat. El a mutat responsabilitatea propunerii procurorilor asupra viitorului ministru al Justitiei, care urmeaza sa faca numirile. Atentia se muta si ea, tensiunea se transfera asupra unei chestiuni cu adevarat politice. Pentru ca, spre deosebire de numele procurorilor sefi, numele ministrului Justitiei chiar reprezinta un subiect de negociere politica.

Solutia aceasta, pana la urma rationala, ii creeaza insa lui Victor Ponta o mare problema de imagine. El a facut un pas inapoi. Si indiferent de socotelile de mai sus, lasa impresia ca a fost intimidat de Crin Antonescu si de Antena 3.

In jocul de putere din USL nu este o pozitie favorabila nici pentru domnia sa, si nici pentru PSD. Mergand chiar mai departe, avand in vedere razgandirea brusca, se poate pune problema daca nu este un premier santajabil.

Daca nu era absolut decis sa mearga pana la capat cu nominalizarea procurorilor sefi, Victor Ponta ar fi trebuit sa nu creeze o asteptare atat de mare. Iar daca nu a anticipat razboiul, atunci a facut o imensa greseala de calcul. Erorile acestea de calcul si imagine il obliga sa joace extrem de bine cartea viitorului titular al portofoliul Justitiei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Victor Ponta procurori CSM, #Ponta numire procurori sefi , #premier