Victor Ponta saboteaza Codul Fiscal?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 09:15
6856 citiri
Victor Ponta saboteaza Codul Fiscal?

Victor Ponta se arata foarte sigur ca noul Cod Fiscal, cu tot cu reducerea TVA de 19%, va fi adoptat pana la 1 septembrie.

Nu spune insa si cum, desi cu o zi inainte Rovana Plumb, teoretica sefa a premierului pe linie de partid, ne dadea asigurari ca vom afla de la dl Ponta tocmai aceste detalii.

E drept ca strict din calitatea pe care o are acum, de premier fara functie politica in partid, deci nici in coalitie, dl Ponta nici nu putea sa stabileasca felul in care va fi adoptat CF. Ordonanta de urgenta pe aceasta tema nu poate fi adoptata pana nu vine Parlamentul din vacanta.

Si daca il convoci in sesiune extraordinara mai bine supui CF din nou la vot? Ai o sansa in plus sa ii umilesti nitel pe liberali, care ori vor vota impotriva propriului prim vot, ori impotriva deciziei lui Klaus Iohannis.

Sa isi asume raspunderea in Parlament, teoretic poate, dar exista doua curente de opinii in privinta impedimentelor. O data ca acest CF nu ar mai fi exact un proiect, ci o lege, avand in vedere ca a fost votat de Parlament. De altfel, daca ne uitam in Constitutie (art.77) vedem ca presedintele primeste spre promulgare legi, nu proiecte. Deci Guvernul sa-si asume raspunderea pe o lege deja votata?

Pe de alta parte, CCR a mai respins o asumare de raspundere, pe legea Educatiei, in 2010, deoarece "angajarea raspunderii Guvernului asupra proiectului Legii educatiei nationale, aflat in dezbatere parlamentara, respectiv la Senat, in calitate de Camera decizionala, nu isi gaseste nici o motivare". In plus, pentru asumare, iar trebuie convocat Parlamentul, si daca il convoci, cum ziceam, nu mai bine treci CF prin vot?

Dar, teoretic cel putin, Victor Ponta nu are niciun cuvant de spus in privinta sesiunii extraordinare, o chestiune de decizie politica la varful coalitiei. E, dupa cum zicea, un general manager care aplica deciziile consiliului de administratie. Si CA al coalitiei n-a decis inca sesiune extraordinara.

Din comoditate sau din alte motive, nu stim, dar cert este ca fara aceasta sesiune nu vad cum predictia dlui Ponta poate deveni realitate.

Pe de alta parte, desi ne anunta ca CF va fi sigur adoptat, dl Ponta tot nu raspunde pe fond obiectiilor presedintelui. Singurul argument, in afara de cel cu "agenturili straine", l-am auzit de la dl Teodorovici si el suna cam asa: si altii depasesc deficitul, de ce nu l-am depasi si noi?

Logica asta mi se pare inacceptabila. Adica daca unul arunca o hartie pe strada, hai si noi cu sacosa de cartoane! Unul arunca un chistoc, hai si noi cu pachetul! E o solutie sa invoci infractiunile altora pentru a o justifica pe a ta? Si apoi, una e sa ti se intample, pentru ca a intervenit ceva neasteptat, si alta e sa pornesti de la premisa ca vei incalca regula, pentru ca asa vrei tu.

In plus, dl Ponta ironizeaza faptul ca presedintele a promulgat Codul de Procedura Fiscala, dar nu si pe cel Fiscal: "adica avem caruta, dar nu si caii".

Un argument fals, dupa cum arata avocatul specializat in taxe Gabriel Biris: "Codul Fiscal reglementeaza modul de calcul al principalelor impozite si taxe din Romania. Codul de Procedura Fiscala reglementeaza altceva, si anume relatia dintre Fisc si contribuabil in legatura cu controlul fiscal, contestarea actelor administrative, executari silite, compensari etc, etc. In acest context, promulgarea Codului de Procedura in contextul retrimiterii spre Parlament a Codului Fiscal nu reprezinta o incoerenta. Cele doua coduri sunt independente unul de celalalt."

Iar dl Ponta nu numai ca nu explica, daca desigur are ce explica, cum va tine echilibrele anul viitor, dar mai si anunta masuri care nu au cum sa nu arunce deficitul in aer chiar si fara reducerea de TVA.

In Sanatate sunt anuntate dublari de salarii, noua grila de salarizare a bugetarilor e spectaculoasa, cu majorari intre 20 si 70%, deja au fost reintroduse mai multe categorii de pensii speciale si au fost dublate alocatiile (as fi preferat ca presedintele sa fie si cu aceste acte normative la fel de vigilent cum a fost cu CF).

De unde bani pentru toate aceste cadouri sociale?

Cum isi poate imagina cineva ca reducand veniturile bugetare cu, potrivit estimarii Guvernului nu a mea, vreo 15 miliarde de lei, o sa faci fata unor cheltuieli substantial sporite? Si cu slanina salariilor mai mari in pod si cu reducerea de fiscalitate in Rai nu se poate.

Deci nu numai ca Guvernul nu aduce argumente rationale, serioase, pentru sustenabilitatea reducerii de TVA, care sigur ca in principiu este un lucru foarte bun, ci, dimpotriva, mi se pare ca varsa o galeata de argumente impotriva sustenabilitatii acestei masuri.

Si atunci nu pot decat sa ma inteb daca dl Ponta ia in mod serios in calcul ca guvernul sau va fi cel care pune in practica tot acest mix exploziv sau nu face decat sa mineze cu asteptari uriase terenul pe care sa calce in anul electoral viitorul guvern. Neindeplinirea asteptarii devine munitie electorala de prima mana.

Eveniment Quarterly Report

Nou scandal în Parlament între Virgil Popescu și George Simion: ”Hoțule”/”Prostule”
Nou scandal în Parlament între Virgil Popescu și George Simion: ”Hoțule”/”Prostule”
Deputatul PNL Virgil Popescu a solicitat marţi, 5 decembrie, Biroului permanent, sancţionarea liderului AUR, George Simion, pe motiv că acesta a folosit, în şedinţa de plen din 29 noiembrie,...
Preşedintele Consiliului European se întoarce din China mai repede decât plănuia, după ce Viktor Orban amenință din nou candidatura Ucrainei la UE
Preşedintele Consiliului European se întoarce din China mai repede decât plănuia, după ce Viktor Orban amenință din nou candidatura Ucrainei la UE
Charles Michel, preşedintele Consiliului European, se va întoarce mai repede decât plănuia din vizita la Beijing, susține un oficial UE. Asta deoarece că premierul ungar Viktor Orban...
#Ponta Cod Fiscal, #grila salarizare bugetari , #premier