Victor Ponta si gura care vorbeste fara el

Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 12:21
5836 citiri
Victor Ponta si gura care vorbeste fara el

Cititorii ziarelor si privitorii televizoarelor raman socati vazand ca in fruntea tarii se afla un prim ministru care habar n-are despre una din acele pagini triste ale istoriei, pe care o invata copiii chiar in primele clase: sfarsitul tragic al domnitorului Brancoveanu si al familiei sale.

Pe placheta, scrie intemnitati, nu altceva

Neretinand lectia pe care trebuia s-o fi stiut din scoala, Victor Ponta a incercat sa invete istorie, direct de pe placheta comemorativa dezvelita la Istanbul, pe care scria: "In memoria domnitorului Constantin Brancoveanu si a celor patru feciori ai sai, care au fost intemnitati in inchisoarea Yedikule la inceputul secolului al XVIII-lea departe de scumpa lor patrie, si intru statornica amintire a istoriei comune a popoarelor roman si turc".

Asta au scris-o turcii si mi se pare corect. Au gasit un mod de a-si cere scuze pentru ceea ce le facusera inaintasii lor inaintasilor nostri, menajandu-si totusi propria demnitate fata de concetateni. N-au consemnat un neadevar, dar nici n-au intrat in detalii care sa aduca aminte cu orice pret de oribila crima a predecesorilor, demult disparuti.

Au scris despre cei intemnitati, fara sa precizeze ca prizonerii ar fi murit in inchisoare (cum crede domnul Ponta) dar nici explicand ca au fost secerati in vazul sultanului si in prezenta corpului diplomatic, dupa ce fusesera tarati desculti si imbracati numai in camasa prin tot orasul, asa cum descrie atat de plastic contemporanul Anton-Maria del Chiaro.

Este de inteles. Poate si altii, in asemenea situatie, ar fi scris la fel. Cand esti nevoit, iti faci singur o rana, dar nu esti obligat sa torni si sare peste ea.

Habarnamistul Ponta, care probabil ca si la teza de istoria copiase asa cum mai tarziu va plagia la lucrarea de doctorat, sarjeaza povestea cu propria sa fantezie si se apuca sa declare in guvern: "...Constantin Brancoveanu si fiii sai care au pierit in inchisoare la Istanbul".

Sacrficiul din piata publica

Slaba cultura pentru cogeamitea prim-ministrul Romaniei! Slaba de tot, daca nu stie ca, in inchisoare, domnitorul a fost detiut si schingiuit, dar nu ucis. Pentru asta, tortionarii sai l-au dus in piata publica, unde il astepta insusi sultanul Ahmed. Acolo au cazut capetele Brancovenilor, chiar in ziua cand fostul domnitor implinea 60 de ani.

A fost aleasa data de 15 august 1714, ziua Adormirii Maicii Domnului, anume pentru ca Sultanul Ahmed sa-si bata joc de Brancoveanu, oferindu-i viata daca se leapada de credinta sa, intr-o zi sacra.

Brancoveanu n-a acceptat aceasta ultima umilinta, alegand securea, pentru el, pentru cei patru fii si pentru ginerele sau, marele vistier Ienache Vacarescu.

Acolo, in piata, s-a produs sacrificiul, nu intr-o inchisoare, asa cum intelege pe limba lui habarnamistul Ponta. Trupurile au fost aruncate in Bosfor iar capetele plimbate in varful unor suliti prin tot orasul.

Poti pune baza pe ce vorbeste domnul Ponta?

Mult mai tarziu, Biserica Ortodoxa Romana i-a canonizat pe Brancoveni pentru nestramutata lor darzenie in credinta. Trupul domnitorului a fost recuperat din Bosfor prin grija doamnei Maria, sotia domnitorului, adus in tara si asezat crestineste la loc de odihna. Se gaseste si astazi in Biserica Sf. Gheorghe Nou, din Bucuresti.

Este prea multa oroare in aceste amanunte, pentru ca sa fie inscrise pe o placheta comemorativa, prezentata solemn, dar cui putea sa-i treaca prin cap ca primul ministru Ponta invata isoria tarii sale ocazional, de pe plachete turcesti?

Nu ma sperie faptul ca gura lui Victor Ponta vorbeste fara el, cand vine vorba de istorie. Dar mi-e teama ca vorbeste fara el si cu alte ocazii, daca nu cumva tot timpul, non stop.

Citeste si:
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a negat vineri, 12 august, că ar exista intenţia unei remanieri guvernamentale, menţionând că evaluarea miniştrilor s-a încheiat luna trecută, fără a fi...