Victor Ponta, un elefant scapat in magazinul cu portelanuri (Opinii)

Sambata, 05 Octombrie 2013, ora 23:40
8627 citiri
Victor Ponta, un elefant scapat in magazinul cu portelanuri (Opinii)
Foto: Gandul

Banuiam ca, la gafa antologica a premierului de a intra cu cizmele in justitie - cu copitele, cum se exprima metaforic un cotidian central sau numai cu bocancii cum cauta sa fie mai delicat domnul Basescu - va reactiona Europa si va replica America, dar nu m-am asteptat ca raspunsul sa vina chiar atat de prompt.

Un picior in fund, cu felicitari

Am ramas surprins si la violenta replicii diplomatilor americani care, referindu-se la procurorii demisi la ordinul lui Ponta pe motiv ca sunt "basisti" si "instrumenteaza dosare politice", isi exprima "admiratia si aprecierea pentru activitatea lor excelenta".

Ce idilic: vinovatii au fost executati de voi, dar noi le acordam o diploma magna cum laudae post mortem, pentru descuarajarea coruptiei si incurajarea statului de drept! Gaudeamus Igitur!

Nu cred ca domnul Ponta sa fi tras cat de cat vreo concluzie din toata istoria asta, dar nici nu-i cade bine in momentul cand tocmai isi pregateste valizele, ca sa-l primeasca americaii cu fanfara si imn, la scara avionului. Vizita oficiala e programata chiar in luna aceasta.

Poate ca de aceea si-a pus la repezeala cateva fire de cenusa in cap. Nu multe, numai ca de ochii soacrei: "Sunt si tanar si imprudent, Iliescu avea dreptate, eu nu trebuia sa vorbesc despre un procuror".

Nu-i numai tanar, e chiar infantil: problema nu este ca a vorbit cu procurorul - ca doar procurorii nu raspandesc boli molipsitoare - problema este ce a vorbit. Ca a dat ordine, nu ca a fost imprudent.

Lectiile de bune maniere ale lui Crin

Care imprudent? Slab! Natafleata. Cand esti imprudent, ai sfeclit-o o data, iar a doua oara sufli in iaurt. Premierul nu sufla demult in nimic. A mai calcat peste portelanuri si cu alta ocazie. L-a aruncat peste bord pe campionul anticoruptiei, Morar, l-a dat de-a dura pe Doru Tulus, iar acum a dat cu copita in Lucian Papici si in Mariana Alexandru.

De altfel, UE l-a pus la punct pe Ponta inaintea SUA, prin ambasadorul Olandei, Matthijs van Bonzel, care l-a sfatuit fara ocol sa se abtina de la orice comentarii si interferente in politicile Procuraturii Generale. N-a zis sa nu-i dea procurorului buna ziua. Sa se abtina de la comentarii si interferente. Atat, precis si clar.

Gafele n-ar fi de mirare, daca insusi premierul n-ar fi procuror, daca n-ar sti perfect obligatiile sale profesionale si prevederile legii privind independenta justitiei, daca n-ar cunoaste cum e chestia cu deontologia, domeniu in care a ajuns sa-i dea lectii de bune maniere pana si habarnamistul Crin Antonescu.

Limbaj suburban

Ei bine, iata cu ce limbaj se exprima despre justitie fostul procuror, ajuns premier: "Domnule, nu a fost demis, i s-au terminat mandatele, a avut doua mandate. Si Basescu isi termina mandatele. Ce facem, il tinem si pe Basescu, si pe Papici, si pe Morar, ca moare tara fara Papici, Morar si Basescu?"

Fireste ca amestecarea numelui lui Traian Basescu cu ale celor doi procurori este un efect de regie pentru directorul de scena Ponta, care grupeaza chiar si publicul spectator in "basist" si "nebasist", ca sa demonstreze ca si-a insusit limbajul formatorilor de opinie de la Antenele Antiparchet.

Asta da bine in fata respectivilor telespectatori, care inghit cu placere orice praf in ochi, daca vine dinspre canalele preferate. Dar nu cred ca are curajul Ponta s-o debiteze nici la Washinghton, nici la Bruxelles. Este strict pentru uz intern.

Adevarul e ca il doare pe Ponta reactia strainatatii, dar ii este mai aproape camasa decat haina si ar fi mai dureroasa reactia baronilor locali, care stau ca pe ace, simtind cum, de la o vreme, coruptii sunt egali in fata legii cu borfasii si cu pungasii. Se simtea nevoia unui semnal din partea lui Ponta, ca-i apara.

Bratul politic e lung

Si semnalul a venit. El le spune ca, pentru Ponta, baronii din tara sunt mai importanti decat toata America si Europa la un loc, intrucat bine a zis cine a spus ca nu doamna Merkel voteaza in judetul Teleorman.

Dar semnalul este si catre magistrati: fiti atenti, ca bratul politic e lung. El poate lovi din nou, daca va atingeti de dosare grele. Feriti-va de copita mea si de ceasul rau.

De America si de Europa, pe elefantul Ponta il doare-n trompa. Europa strange surubul cu Schengen-ul cand e vorba de rromi si cu raportul MCV cand e vorba de justitie, alta paghie n-are. Cu atat mai bine: de la Schengen oricum ne-am luat gandul, iar raportul e ca si amanat. N-are decat sa ne ia caii de la bicicleta.

Ca urmare, premierul face ce stie el, adica ce i-au spus baronii, cum il sfatuieste in taina domnul Ion Iliescu si cum fara indoiala il inghionteste din cand in cand domnul Ilie Socru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
#Lucian Papici procuror, #Mariana Alexandru procuror, #Victor Ponta premier, #Crin Antonescu presedinte Senat , #premier
Comentarii
Poza guvernarea ineptocrata
guvernarea ineptocrata
rank 5
Cel mai bine l-a țintuit CTP: „Aspida cu ochelari”. Mai mult nu-i