Victor Ponta, un premier neprihanit (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 00:05
5357 citiri
Victor Ponta, un premier neprihanit (Opinii)

Fascinant spectacolul media pe care il da Victor Ponta, comportandu-se ca un premier virgin, de-abia numit in functie, desi a sarit binisor de un an de mandat!

Are revelatii, furii, critica de parca ieri ar fi primit votul de investitura si ar fi de-a dreptul traumatizat de ceea ce gaseste in birourile golite de precedentul executiv, din tabara adversa se-ntelege.

Asa si saptamana aceasta, cand Victor Ponta a avut revelatia administratiei ineficiente. "Nu se mai poate sa lucrati cu aceiasi oameni care nu fac nimic sau care fac greseli sau pe care nu poti niciodata sa-i sanctionezi in niciun fel. Nu se poate sa stati in aceleasi conditii in care aveti un angajat care castiga 1.000 de lei si unul care castiga 15.000 de lei. Nu se poate sa va spun eu, de la Ministerul de Finante, cati oameni va trebuie, cat sa-i platiti, ca n-aveti voie sa dati pe nimeni afara si n-aveti voie sa aduceti pe nimeni bun.

Este o scleroza totala a aparatului administrativ si, in vara asta, cine pleaca in vacanta pleaca putin, ca si mine, pentru ca in septembrie trebuie sa mergem cu o reforma radicala a aparatului public central.

Nu merge, cred ca v-ati saturat cu totii sa stati dupa avize de la diversi functionari pe care nu putem sa-i dam afara, sa ne dea avize gresite, sa decidem ceva in sedinta de Guvern si sa apara altceva. Daca nu facem altceva, mai devreme sau mai tarziu o sa ne sufocam si noi ca si alte administratii de pana acum", le-a spus Victor Ponta subordonatilor sai.

Premierul stapaneste tehnicile de comunicare, nimic de zis. Dar, pe fond, cine pastoreste de un an de zile aceasta administratie sclerozata, plina de functionari ineficienti, ale caror salarii nu respecta decat criterii clientelare? Premierul recunoaste practic ca de un an de zile merge inainte cu aceasta structura sufocanta si aberanta. Cine e de vina?

Mai zilele trecute, dupa marea balbaiala cu supraimpozitarea salariilor compensatorii, extinsa si in mediul privat din greseala, Victor Ponta acuza "proasta organizare a Guvernului". A fost cumva vocea Opozitiei si nu mi-a dat eu seama (ma indoiesc pentru aceea arareori se aude)?

Cine ar fi trebuit sa organizeze bine Guvernul? Emil Boc? Mihai Razvan Ungureanu? Traian Basescu? Cine este de mai bine de un an seful unui guvern prost organizat? Deci cine raspunde pentru proasta organizare? Si ce masuri de buna organizare a luat pana acum Victor Ponta?

Chiar in acest scandal al ordonantei buclucase, desi promitea demiteri spectaculoase si pedepse exemplare, Victor Ponta s-a limitat pana la urma la amenintari. Din asta ce sa intelegem? Ca numai gura e de el si ca s-a izbit de vreun client politic inamovibil sau ca n-a fost vina niciunui functionar, ci o eroare de proportii a Executivului, pe care apoi nu a mai stiut cum sa o ingroape.

Apropos, nu e clar daca ordonanta izvorata din eroare, dupa cum spune Victor Ponta, mai e sau nu in vigoare. Pentru ca daca este, cat e de eronata, ea produce efecte juridice.

Si revenind la reorganizarea la sange pe care o promite Victor Ponta, nu exclud ca elanul acesta revolutionar sa ascunda, dincolo de exercitiul de imagine, doua potentiale tinte perverse.

Fie epurarea politica a tot ce nu a fost inca epurat prin administratia centrala. Fie o restructurare mascata, provocata de probleme financiare care nu pot fi recunoscute. Ca doar angajarile unu la unu de-abia anuntate e greu sa fie sustinute.

Citeste si:
Coacerea guvernelor în laboratoarele puterii: diferența de clasă între președintele american Eisenhower și politicienii de pe Dâmbovița
Coacerea guvernelor în laboratoarele puterii: diferența de clasă între președintele american Eisenhower și politicienii de pe Dâmbovița
Compoziția oricărui guvern, în orice stat de pe Planetă, se coace în așa-zisele laboratoare ale puterii, care funcționează în fiecare națiune democratică sau mai puțin democratică....
Klaus Iohannis l-a eliberat din funcție pe fratele lui Ludovic Orban. Fostul comisar european era consilier la Cotroceni
Klaus Iohannis l-a eliberat din funcție pe fratele lui Ludovic Orban. Fostul comisar european era consilier la Cotroceni
Decretul pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a lui Leonard Orban, a fost semnat de președintele Klaus Iohannis marți, 26 octombrie, a transmis Administraţia...
Sursa: Ziare.com