Victoria lui Victor Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 23:57
8913 citiri
Victoria lui Victor Ponta (Opinii)

Protestele privind Rosia Montana - gazele de sist se restrang, dar par sa se radicalizeze. Adica se reduc spre o zona a nucleului dur si incep sa ii piarda pe cei care initial ieseau in strada impinsi de o nemultumire difuza, generalizata impotriva cabinetului Ponta.

Este o evolutie fireasca si ea va da probabil curaj fortelor de ordine sa-si faca datoria. Stiu ca formularea va starni valuri de furie, dar, de fapt, despre asta cred ca este vorba. Reactia fireasca in fata unor proteste neautorizate care blocheaza ilegal traficul in centrul Bucurestiului este aceea avuta de autoritati in ianuarie 2012.

De aceasta data, ministerul de Interne s-a comportat inhibat, ezitant lasand impresia nu atat in interiorul tarii, cat in exterior ca Romania se indreapta spre anarhie, ceea ce nu ne foloseste catusi de putin. Ministrul de Interne, Radu Stroe, a recunoscut ca nerespectarea legii in privinta protestelor a fost o decizie politica. Ceea ce agraveaza si mai mult perceptia. Decizia politica a fost de nerespectare a legii.

Dreptul la protest este unul esential in orice democratie, dar daca el nu este exercitat in limitele statului de drept devine un abuz si trebuie sanctionat, indiferent impotriva cui are loc protestul si cat de justificat sunt sau este el.

Este posibil ca incidentul din Centrul Vechi, cand masina ministrului Culturii a fost vandalizata, a fost organizat astfel incat sa justifice o viitoare interventie impotriva protestatarilor. Am mai avut noi autobuze MI incendiate in 1990. Nu ar fi nimic nou.

Cert este ca derapajele, la fel ca refuzul organizatorilor protestelor de a acuza si atacul asupra DNA, au tinut in casa multi dintre entuziastii de la inceput, care au inceput sa aiba indoieli in privinta scopului manifestarilor la care au participat cu buna credinta.

Ceva imi spune ca duminica trecuta a fost ultima in care protestele au decurs fara incidente si ca saptamana viitoare vom asista la o reactie ferma a autoritatilor. Si, repet, e normal sa fie asa, pentru ca asa se intampla oriunde in lume.

Ramane o intrebare la care nu a reusit sa raspunda nimeni pana acum.

De saptamani bune, o chestiune ecologista, Rosia Montana, cu trimitere catre alta chestiune aparent ecologista, gazele de sist, scoate mii de oameni strada, intr-o tara in care grija pentru mediu este la cote extrem de scazute. Este suficient sa va uitati cum arata pajistile dupa invaziile gratarelor din week-end- urile de vara pentru a nu mai fi nevoie de explicatii ale acestei afirmatii.

In schimb, pentru chestiuni care afecteaza direct viata fiecaruia dintre noi, nu iese nimeni in strada. Nu sunt proteste pentru situatia din spitale, pentru problemele din invatamant, pentru incalcarea justitiei, impotriva coruptiei endemice, impotriva degradarii nivelului de trai, impotriva faptului ca avem copii mancati de caini pe strazi.

Toate aceste subiecte de real interes public sunt tratate cu resemnare sau indiferenta, starnesc cel mult valuri minore. Societatea isi asuma fara obiectii leziunile reale si pare sa se concentreze cu toata puterea pe un subiect despre care nici macar nu stie mare lucru.

Asta demonstreaza ca in aceste proteste componenta rationala, lucida a fost extrem de redusa, ca a fost captata o nemultumire difuza si indreptata impotriva unei teme marginale in societatea romaneasca, dar care beneficiaza de un ferment foarte reactiv - ma refer la cel ecologist.

Marea problema este ca in felul acesta s-a descarcat o tensiune care trebui canalizata in alta directie si ca o mobilizare pe teme de real interes public va fi tot mai dificila. Si, daca vreti, aceasta este mai mare si mai perfida victorie a lui Victor Ponta.

Cu ajutorul cui? Aceasta e marea intrebare.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#proteste Rosia Montana, #proteste gaz de sist, #Victor Ponta proteste , #premier
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
pe ponta l-ati cautat , pe ponta l-ati gasit , pe ponta il aveti !