Vizita premierului chinez la Bucuresti, in presa internationala: Europa face ochi dulci Chinei

Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 09:54
5781 citiri
Vizita premierului chinez la Bucuresti, in presa internationala: Europa face ochi dulci Chinei

Vizita oficiala a premierului chinez Li Keqiang la Bucuresti este dezbatuta de presa internationala.

Unii comentatori apreciaza ca, astfel, Romania devine o poarta de intrare a Chinei pe continentul european, in vreme ce jurnalistii de la Beijing noteaza ca aceasta vizita va intensifica semnificativ relatiile bilaterale intre cele doua state.

Romania este a treia tara europeana pe care o viziteaza Li Keqiang de cand a fost numit premier, dupa Germania si Elvetia.

"Li Keqiang a ales cu grija aceste tari pentru primele sale vizite pe continentul european, iar acest lucru poate fi interpretat ca un indiciu al prioritatilor sale. Prin vizitele sale, Li ne arata ca Beijingul incearca sa implementeze o politica activa si echilibrata fata de Europa", noteaza China Daily.

Li este primul sef de Guvern al Chinei care viziteaza Romania in ultimii 19 ani, fiind insotit de peste 200 de sefi de companii publice si private, subliniaza la randul sau Liberation, jurnalistii reamintind ca schimburile comerciale dintre China si tarile din regiune au trecut de la 2,2 miliarde de euro in 2000, la 30,2 miliarde in anul 2010.

Si AFP remarca ca faptul ca Li a semnat la Bucuresti 13 acorduri de cooperare si a promis investitii uriase.

Beijingul tinteste mai departe de Romania

Deutsche Welle apreciaza ca Beijingul tinteste mai departe de Romania. "China intra in Europa pe usa din Est", scriu jurnalistii, analizand mizele reuniunii de la Bucuresti dintre premierul chinez si omologii sai din 16 tari central si est-europene.

"Li Keqiang vine la Bucuresti cu ganduri mari si cu portofelul larg deschis, iar est-europenii isi doresc resursele financiare de care dispune China, ca un resort pentru iesirea din tranzitie", mai arata Deutsche Welle.

"Acest summit economic Europa de Est-China intervine intr-un moment in care Beijingul si Uniunea Europeana au lansat recent negocieri privind un acord de investitii care urmeaza sa le asigure un mai bun acces reciproc la pietele lor", scrie si challenges.fr, intr-o analiza denumita "Europa face ochi dulci Chinei".

O intalnire care nu este pe placul Bruxelles-ului

Vizita prim-ministrului chinez in Romania este comentata si de Finacial Times. In acest context, publicatia spune ca intalnirea nu este pe placul oficialilor de la Bruxelles.

Diplomat european: Vizita premierului chinez in Romania, o strategie de "divide et impera"

Potrivit unui diplomat european citat de Financial Times, "forumul de la Bucuresti face parte dintr-o strategie a Beijingului de a diviza Uniunea Europeana pentru a o cuceri, mai apoi, strategie care pare menita sa puna presiune asupra Bruxelles-ului, intr-un moment in care intre cele doua parti exista mai multe dispute comerciale".

"China si Romania se afla in prezent intr-un moment crucial pentru viitorul dezvoltarii economiilor lor", subliniaza Radio China International, precizand ca economiile Chinei si Romaniei se bucura de o mare complementaritate.

Vizita, care va avea loc in perioada 26-27 noiembrie, reprezinta prima pe care premierul Li Keqiang o efectueaza in Europa Centrala si de Est de la preluarea mandatului in luna martie si, de asemenea, prima in Romania a unui premier chinez in ultimii 19 ani, mentioneaza si Xinhua.

Citeste si:
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei susține că vom avea cel mai ieftin carburant din Europa, după Ungaria, în urma reducerii prețului cu 50 de bani
Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat marți, 28 iunie, că textul ordonanței de urgență care prevede reducerea cu 50 de bani a preţului carburanţilor a fost elaborat. El a susținut...
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
UPDATE Adrian Chesnoiu poate fi urmărit penal. Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară
Camera Deputaţilor a votat marţi, 28 iunie, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii. UPDATE 14:40...