Washington Post: Ponta a alarmat guverne europene si Administratia Obama

Sambata, 14 Iulie 2012, ora 15:53
7084 citiri
Washington Post: Ponta a alarmat guverne europene si Administratia Obama
Foto: Daylife

Prim-ministrul Victor Ponta a alarmat guvernele Uniunii Europene, dar si Administratia Obama, intr-o tara afectata de "erodarea alarmanta a consensului politic si echilibrului puterii", dupa cum scrie cotidianul Washington Post.

Intr-un articol cu titlul "Mutarile represive ale Romaniei", Washington Post noteaza ca acoperirea mediatica a crizei din Europa a tins sa se concentreze pe problemele economice, precum cele ale Greciei.

Prejudiciul politic in crestere adus institutiilor, dar si democratiei insasi este uneori trecut cu vederea. Insa in unele tari exista o erodare alarmanta a consensului politic si a echilibrului puterii constitutional, condusa de populisti care exploateaza nemultumirea publica fata de dificultatile economice, potrivit sursei citate.

Ultimul exemplu, in acest sens, este Romania, unde noul prim-ministru de stanga a facut presiuni pentru a inlatura orice control asupra Guvernului sau in timp ce incearca sa forteze indepartarea din functie a presedintelui tarii.

Interimarul Antonescu contraataca la criticile europene - presa straina

Premierul Victor Ponta a preluat puterea, in luna mai, fara alegeri, dupa ce doua guverne ale coalitiei de centru-dreapta s-au prabusit, alarmand guvernele Uniunii Europene, dar si administratia Obama, prin incercarile de a-si consolida rapid puterea.

In doua saptamani, majoritatea parlamentara controlata de noul prim-ministru a inlocuit presedintii celor doua Camere si a retras Curtii Constitutionale puterea de a se pronunta pe hotararile Parlamentului. In plus, Ponta a vorbit despre inlocuirea acelor membri ai Curtii care au fost impotriva sa.

Ca urmare, Parlamentul l-a suspendat pe presedintele Traian Basescu, rivalul de centru-dreapta al lui Victor Ponta. Votul de la referendumul din 29 iulie va decide daca Basescu va ramane sau nu in functie. Numai ca legislatia s-a schimbat astfel incat votul pentru suspendarea presedintelui sa poata fi ratificat cu 50% plus unu din cei care vor fi prezenti la vot, si nu a majoritatii electorilor inregistrati.

Ponta da inapoi, dupa protestele Uniunii Europene

Confruntat cu proteste din partea oficlialilor europeni, unii sugerand ca Romania s-ar putea confrunta cu sanctiuni, Ponta a parut ca se retrage usor, declarand ca sustine hotararea Curtii Constitutionale, refereritoare la legea referendumului pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu. Aceasta ar insemna, noteaza Washington Post, ca Basescu sa ramana in functie, din moment ce multi romani par sa evite prezenta la vot, pe 29 iulie.

Cu toate acestea, campania lui Ponta nu s-a terminat: el isi va cauta propriul mandat, cu ocazia alegerilor parlamentare din toamna. El a promis ca va anula austeritatea puternica pe care Romania a indurat-o incepand cu anul 2009, cand a fost nevoita sa ceara un imprumut de la Fondul Monetar International.

In plus, premierul Victor Ponta a promis interlocutorilor europeni ca va respecta angajamentele internationale ale Romaniei, inclusiv cel cu FMI. Cu toate aceastea, actiunile sale s-au reflectat pe pietele financiare prin slabirea leului si cresterea costurilor de imprumut.

Mai devreme sau mai tarziu, romanii vor descoperi ca, la fel ca in restul Europei, nu exista o solutie rapida sau usoara pentru problemele economice - mai ales atunci cand aceasta implica scurtcircuitarea democratiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Ponta alarmat guverne UE, #Ponta alarmat administratia Obama, #Ponta ingrijorat oficiali europeni, #Ponta reactii Europa , #premier