Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ziua Nationala a Frantei: Ponta si Ayrault rescriu relatia franco-romana - nu "frati", ci "parteneri"

Autor: Ana Ilie
Vineri, 12 Iulie 2013, ora 19:58
2892 citiri
Ziua Nationala a Frantei: Ponta si Ayrault rescriu relatia franco-romana - nu "frati", ci "parteneri"

Premierul francez, Jean Marc Ayrault, si cel roman, Victor Ponta, au deschis receptia organizata la Ambasada Frantei din Bucuresti, cu ocazia Zilei Nationale a Frantei, prin discursuri ce au pus accent pe soliditatea relatiilor franco-romane.

Daca Victor Ponta a subliniat parteneriatul strategic si proiectele comune, pe "un viitor comun" al Frantei si Romaniei, Jean Marc Ayrault a multumit Romaniei pentru implicarea in operatiunile militare din Mali si a intarit in cateva randuri legatura stransa de prietenie cu tara noastra.

"Romania a invatat multe de la Franta, mai are multe de invatat, sunt doua sute de ani intre revolutia voastra si a noastra, dar cred ca in ultimele zile ne-am apropiat mai mult", a spus premierul Ponta, aratand ca s-a gandit intotdeauna la Franta ca la un "frate mai mare".

In schimb, premierul francez a respins opinia ca tara pe care o reprezinta ar fi o "sora mai mare" a Romaniei, aratand ca este o viziune "paternalista si depasita", preferand termenul de "partenere", cele doua natii fiind egale atat in relatia bilaterala, cat si pe plan european.

Vorbind in limba franceza, Ponta a povestit cum a inaugurat, impreuna cu delegatia franceza, noul liceu francez din Bucuresti, Anna de Noailles, si a avut ocazia sa afle mai multe despre aceasta printesa Brancoveanu: "Exista inca multe de descoperit de invatat si de facut pentru relatia noastra. Dar azi pot declara ca suntem satisfacuti de tendinta relatiei noastre, sunt mandru ca azi, cu doua zile inainte, sa spun: Vive la France! Vive la Roumanie!"

La randul sau, Jean Marc Ayrault a aratat ca 14 iulie nu este o sarbatoare ca oricare alta, este ziua Revolutiei Franceze, a Republicii franceze, si este un fapt unic ca un premier francez sa se deplaseze intr-o tara straina pentru a sarbatori acest moment.

"Avem invitati straini la aceasta sarbatoare nationala in Franta, insa (...) e mai rar ca un prim-ministru francez sa sarbatoreasca Ziua Nationala in alta tara", amintind alte doua vizite la nivel de premier in Romania, dar in cu totul alte momente ale anului. "Vreau sa-mi exprima satisfactia si dorinta de a ne inscrie intr-o traditie", a spus Ayrault, apreciind primirea facuta de autoritatile romane.

"Azi suntem doi parteneri egali, deplin angajati in constructia unei Europe mai solide si mai solidare", a continuat Ayrault, exprimand angajamentul ambelor tari pentru constructia unie economii europene mai inclinata spre crestere.

"Nu voi mai povesti ce am discutat impreuna, schimburile economice, la alte schimburi. Voi spune ce mi-a marcat vizita. Au fost doua zile foarte scurte care mi-au deschis pofta sa revin si sa descopar frumusetea peisajelor tarii voastre. Ce m-a atins este intalnirea, intr-o librarie, cu artisti si artiste de origine romana, care vorbesc extraordinar franceza si mi-au transmis mesajul ca ceea ce este esential intre Romania si Franta este cultura, limba".

Ayrault a atins si problema rromilor, apreciind ca Ponta este primul om de stat roman care a abordat problema franc si direct, subliniind ca solutia este crearea de conditii pentru ca acesti cetateni sa ramana in Romania.

"Sigur ca este o problema rroma si sunteti primul premier care a abordat aceasta problema atat de sincer, spunand ca minoritatea rroma are vocatia de a trai in Romania, unde trebuie sa aiba conditii pentru a o face", a spus Ayrault, subliniind ca doreste ca relatia franco-romana sa nu se rezume la problema rromilor.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ziua Nationala Franta Ponta Ayrault, #Ponta relatie FRanta, #premier francez Romania , #premier