Aberatia zilei: Un "scaun gol" la PSD

Luni, 13 Iulie 2015, ora 13:13
5602 citiri
Aberatia zilei: Un "scaun gol" la PSD
Foto: Arhiva Facebook/Victor Ponta

Duminica seara, Victor Ponta a anuntat foarte limpede ca nu mai este presedintele PSD, fara sa pronunte insa cuvantul "demisie", cuvant care probabil ar fi declansat jihadul in partid. Ca si in alte cazuri (la Guvern sau la Parlament), Victor Ponta a fugit de responsabilitate, interpretand smechereste cadrul legal.

"Va aduc la cunostinta decizia mea de nu mai ocupa nicio functie de conducere in partid pana la momentul in care imi voi demonstra nevinovatia fata de acuzatiile aduse (...) In cazul in care nu voi avea o solutie a justitiei in acest sens pana la data Congresului PSD, nu voi candida la nicio functie si voi lupta din simpla si onoranta calitate de membru de partid", a scris Victor Ponta pe Facebook.

Conform art. 29 alin. k din Statutul PSD, un membru al partidului are dreptul "sa se autosuspende din partid sau din functia detinuta in cadrul acestuia ori din functiile politice sau administrative", in cazul in care "este cercetat pentru comiterea unei infractiuni pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa".

Prin urmare, Victor Ponta a anuntat duminica seara ca s-a autosuspendat din functia de presedinte al PSD in contextul in care era deja urmarit penal de DNA, dar si ca ramane in continuare simplu membru.

Cine preia conducerea PSD si cu ce legitimitate, situatia fiind una fara precedent in partid?

In timpul concediului medical petrecut in Turcia, Victor Ponta, pe atunci lider cu puteri depline, si-a delegat atributiile Rovanei Plumb, presedintele Consiliului National al PSD, aceasta fiind considerata inca de atunci presedintele interimar al partidului.

Intr-adevar, conform art. 151 si 152 din statutul PSD, Victor Ponta putea sa ii delege din atributii atat Rovanei Plumb, dar si lui Andrei Dolineatchi, secretarul general al partidului (caz in care ar fi fost nevoie insa si de aprobarea Biroului Permanent National).

Totusi, nicaieri in statutul PSD nu scrie ca un membru, oricum s-ar numi el sau orice alta functie ar detine in partid, poate prelua din zbor toate atributiile si responsabilitatile pe care le obtine un presedinte in urma unor alegeri democratice desfasurate la Congres.

Conform art. 137 si 138 din statut, presedintele PSD este "si presedintele Comitetului Executiv National si al Biroului Permanent National si este ales pentru un mandat de patru ani", el fiind "ales sau revocat de catre toti membrii de partid in cadrul alegerilor interne".

In spiritul democratiei, normal ar fi fost ca Victor Ponta fie sa isi duca crucea in continuare, fie sa isi dea demisia barbateste din functia de presedinte si sa permita organizarea de noi alegeri.

Acest lucru a fost sesizat si de Liviu Dragnea, care si-a exprimat public nemultumirea.

"PSD nu e un partid care poate fi condus prin delegare. A fost perioada in care Victor a lipsit 4-5 saptamani, nici nu trebuia sa delege din atributii pentru ca partidul functiona. Acum este nevoie de o legitimare in Comitetul Executiv", a declarat luni dimineata Liviu Dragnea.

Coordonatorul politic al PSD (alta functie inventata in afara statutului!) a mai spus raspicat: "Nu este nimeni in functia de presedinte interimar, nu avem presedinte interimar, avem presedinte care si-a dat demisia, sau a parasit functia, si este un loc gol".

Liviu Dragnea a explicat ca urmeaza sa se stabileasca in cadrul Biroului Permanent National "calea de urmat" si a sustinut ca trebuie organizata "cel mai tarziu saptamana viitoare, daca nu saptamana asta", o sedinta a Comitetului Executiv.

Sa conduci cel mai mare partid si Guvernul, sa candidezi la presedintia Romaniei, dar sa te ascunzi dupa fustele Rovanei Plumb, asta e o aberatie.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Liberalii din Iași care vor candida pe listele PSD: ”Mă bucură venirea colegilor noștri primari”
Liberalii din Iași care vor candida pe listele PSD: ”Mă bucură venirea colegilor noștri primari”
Doi primari şi un viceprimar din judeţul Iaşi, membri PNL, vor candida pe listele PSD, a anunţat vineri conducerea filialei ieşene a social-democraţilor. Este vorba despre primarul...
Emilia Șercan demască gestul făcut de Adrian Cioroianu: "O mârșăvie inimaginabilă"
Emilia Șercan demască gestul făcut de Adrian Cioroianu: "O mârșăvie inimaginabilă"
Conflictul dintre Emilia Șercan și Adrian Cioroianu capată amploare, după schimbul acid de replici din ultimele zile. Ieri, Cioroianu a acuzat-o pe Sercan de răspândirea de informații...
#Ponta autosuspendare presedinte PSD, #Rovana Plumb interimar PSD, #statut PSD , #presedinte PSD