Bruno Stefan: Ponta va demisiona de la Guvern. Doi posibili premieri din afara PSD - Interviu

Duminica, 19 Iulie 2015, ora 13:06
20046 citiri
Bruno Stefan: Ponta va demisiona de la Guvern. Doi posibili premieri din afara PSD - Interviu
Foto: Hepta.ro

Victor Ponta va demisiona de la Guvern din cauza problemelor sale in justitie, dar PSD va face tot posibilul sa ramana la guvernare, altfel existand riscul ca la alegerile de anul viitor sa nu treaca de 30%. Mugur Isarescu sau Calin Popescu Tariceanu ar putea fi sustinuti de PSD pentru functia de premier, crede sociologul Bruno Stefan.

Intr-un interviu acordat pentru Ziare.com, presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale" afirma ca Rovana Plumb a reprezentat cea mai buna solutie pentru preluarea sefiei partidului dupa autosuspendarea lui Victor Ponta si explica apropierea lui Tariceanu de PSD, dar si revenirea lui Ion Iliescu la masa conducerii.

Ce impresie va face situatia actuala din PSD?

Viata politica este dinamica, cine spune ca este terna si moarta greseste. PSD este un partid care se misca, si se misca bine, tinand cont de scorurile mari pe care le are in sondaje de atata vreme. Dar sunt si acolo destul de multe probleme, iar cea fundamentala, a lui Victor Ponta, nu poate fi ignorata de catre liderii PSD.

Dincolo de declaratiile calme pe care incearca sa le ofere populatiei, ei isi pun serios problema cum se vor aseza politic in perioada urmatoare.

Stiu ca acolo sunt discutii si framantari.

Deutsche Welle: Cu un premier inculpat, in Romania se cere un "Pontexit"

Credeti ca vom asista la un "Pontexit", adica la demisia lui Victor Ponta de la Guvern, dupa autosuspendarea de la sefia PSD?

El nu vrea (si nu s-ar fi retras nici din functia de presedinte al PSD), insa va trebui sa se retraga si de la guvern. Eu cred ca dosarele isi urmeaza cursul si ca in urmatoarele zile vom vedea alte probleme legate de el. Si atunci va fi nevoit sa plece.

Dar pentru PSD e o mare problema daca pleaca de la guvernare pentru ca a castigat guvernarea fiind aliat cu PNL, iar acum sunt minoritari in opinia publica. Chiar daca mai au un scor mare in sondaje, totusi nu vor putea face singuri majoritate si isi dau seama ca problema este destul de complicata.

Dar toti stiu ca urmeaza deznodamantul natural.

Traian Basescu: Victor Ponta sa-si dea demisia din fruntea Guvernului, alta cale nu are (Video)

Pe cine vedeti premier din PSD in locul lui Victor Ponta?

Cred ca solutiile care ar putea starni admiratia publica nu sunt din interiorul PSD, ci altele. Ori Mugur Isarescu, un premier care ar fi votat de majoritatea PSD, ori Calin Popescu Tariceanu, pentru a da impresia ca USL inca traieste si ca PSD se misca si pe partea dreapta.

Din interior, daca ar pune pe cineva care are vechime, asa cum este Rovana Plumb, si-ar pierde parte din electoratul care se vrea european, nu comunist.

Cum il poate convinge Iohannis pe Ponta sa plece din fruntea Guvernului: Nu e nicio problema (Video)

Dar credeti ca pesedistii ar accepta un premier din afara partidului? Vor fi ei convinsi ca Tariceanu le va ramane fidel? Totusi, el este din alt partid si din 1989 incoace toata lumea a tradat pe toata lumea macar o data.

Calin Popescu Tariceanu a pierdut ocazia de a prelua conducerea PNL si el este acum la un partid care poate obtine un scor relativ mic la alegerile locale, iar sansa dezvoltarii lui este sa fie absorbit de PSD. Si cred ca lucrul asta se va intampla, ceea ce ii va da PSD o imagine frumoasa, de partid proeuropean, liberal. Efectul va fi pozitiv, daca se va intampla lucrul asta.

Deja l-au absorbit, in sondajele pe care eu le fac acum in mai multe localitati din tara, se vede deja ca electoratul are incredere foarte multa in Calin Popescu Tariceanu. Apropierea s-a facut natural.

Ce anume ii leaga?

Celor care voteaza PSD nu le place sa li se spuna mereu ca sunt comunisti, ca sunt oamenii rusilor, etc si vor sa arate ca sunt mai proeuropeni, mai liberali. Desi au valori de stanga prefera sa spuna ca e o stanga liberala, pentru ca suna mai bine.

Fotografia zilei: Ion Iliescu a revenit in vitrina PSD

Ion Iliescu a revenit la sedintele conducerii PSD desi Victor Ponta si Sebastian Ghita au incercat sa se debaraseze de el dupa pierderea alegerilor prezidentiale, pretextul fiind ca din cauza fostului presedinte li se pune eticheta de comunisti.

Ion Iliescu este un om harsait in politica si isi da seama ca se intampla ceva in PSD. Il vede pe Ponta pus la zid si vede pus in joc viitorul la guvernare al PSD. Ganditi-va ca daca PSD pierde guvernarea acum nu o va castiga cu usurinta (aproape deloc) in 2016, ceea ce inseamna o opozitie de lunga durata.

Daca ajung in opozitie chiar acum, prin plecarea lui Ponta, sutele de traseisti si altii vor pleca de la PSD, si atunci o sa avem un PSD la alegerile locale de anul viitor cu un scor mai mic de 30%.

Pentru PSD problema este foarte grava si Ion Iliescu intelege ca este asa si incearca sa dea impresia ca partidul este inca puternic si poate gasi solutii in jocul politic care se prefigureaza.

Aberatia zilei: Un "scaun gol" la PSD

Social-democratii au decis, Plumb ramane interimar. Iliescu: Mai feminizam si noi conducerea PSD

Credeti ca Rovana Plumb va ramane presedintele PSD si in cazul in care Victor Ponta chiar demisioneaza din functie, nu doar ramane autosuspendat?

Rovana Plumb a fost alegerea cea mai buna pe care puteau s-o faca dintre persoanele cat de cat cunoscute, pentru ca Liviu Dragnea a avut probleme penale, a fost condamnat in dosarul Referendumului, iar Marian Oprisan are ultimul termen in proces in septembrie.

Care alt lider? Rovana Plumb are staif, a fost europarlamentar, e curata, nu exista dubii cu privire la ceea ce a facut. Alegerea ei a fost cea mai buna optiune.

Zgonea, atac la Ponta si Dragnea: PSD e in criza - liderul inculpat, viceliderul condamnat

Multi spun ca daca Victor Ponta se retrage acum carierea lui se incheie, cel putin pentru o lunga perioada. Sunteti de acord?

Greu de spus. Cine stie cat ar putea sa dureze procesul? Si poate fi achitat, nu stim ce urmeaza, care va fi evolutia procesului. Dar acum are o problema foarte mare de legitimitate.

Este vorba si despre o discreditare nationala acum, daca e mentinut in functie pe mai departe. Stie si el si stie si tot partidul. Situatia e anormala.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#Ponta demisie Guvern Bruno Stefan, #Tariceanu premier Ponta PSD, #Iliescu PSD, #Rovana Plumb presedinte PSD , #presedinte PSD