Ce-a vandut Ponta in America (Opinii)

Autor: Cristian Mihai Chis
Vineri, 17 Februarie 2012, ora 14:00
9118 citiri
Ce-a vandut Ponta in America (Opinii)

Din momentul in care Traian Basescu a acuzat o delegatie franceza condusa de premierul Jean Pierre Raffarin ca "se afla in vizita electorala, mai ales ca a venit ca sa-si ia tainul", transeele n-au mai fost la fel. Afirmatia a socat opinia publica, nu si pe demnitari (contractul cu Bechtel fusese semnat deja), dar albeata de pe ochii romanilor a disparut.

Ceea ce doar intuiau se transformase in constientizarea polarizarii planetei in cei care jumulesc si infiinteaza locuri de munca platite cu salariul minim si jumulitii care dau acatiste pentru fericirea de-a sta in genunchi. Au fost semnate atunci contractul cu Vinci pentru tronsonul Comarnic-Predeal al A1, privatizarea Distrigaz Sud cu Gaz de France, s-au facut promisiuni in materie de adoptii catre cetatenii din Hexagon. Nu-i vorba, inainte fusesera nemtii lui Schroeder, care au dus acasa promisiunea ca vor securiza frontierele.

Vizita lui Victor Ponta face parte din aceeasi familie de apucaturi, devenite onorabile, caci intre timp nu-i mai consideram pe politicieni niste baragladine "care joaca ca pe funii" bogatiile nationale. Adrian Nastase era atunci "geambas sef de contracte, fost geambas de copii" (Traian Basescu), a venit vremea lui Victor Ponta, care se antreneaza pe simulator sa fie premier.

Nu ca actuala putere ar fi servit patria dupa considerentul sa nu o vanda degeaba. Contractul cu Bechtel, deschizatorul de drum, a fost renegociat de oamenii presedintelui astfel incat le-a adus americanilor mult mai multi bani decat le-ar fi dat Nastase. Firma trebuia sa construiasca 514 kilometri pentru 2,4 miliarde de euro, iar actuala putere a platit deja dublu pentru a zecea parte din sosea.

Sub Traian Basescu, tainul s-a mai rafinat, ce-i drept. Pentru scutul de la Deveselu nu avea cum sa se organizeze licitatie, aici problema se invarte in jurul oportunitatii.

Ramane, deci, sa ne intrebam ce le-o fi promis Victor Ponta americanilor. In sensul de-a le oferi ceva ce inca puterea portocalie nu a apucat. Niste privatizari in energie, sare, exploatari de sisturi, gaze par copilarii, desi n-as neglija dorintele confratilor din UE, ca vin alegeri si la francezi, si la nemti - doar ca in Europa mai sunt cateva mize: Croatia, Turcia, Serbia. Si niciodata Moldova, din pacate.

Vom constata la momentul potrivit, daca va fi cazul, deoarece conceptul nu mai sare in ochi. Am intrat in UE deoarece am completat un tipizat, si in curand, vorba Parazitilor, vom legaliza crima si heroina. Astfel, vom ajunge sa nu ne mai intrebam decat cine-i penibilul ala care spunea ca pentru a incerca sa schimbi lumea trebuie sa privesti mai intai in propria oglinda si sa faci tu primul pas.

Citeste si:
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, împreună cu echipa de experţi ai Partidului Naţional Liberal şi cu reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiară, conduşi de Hunor Kelemen, au continuat...
Sursa: Ziare.com