Opinii: Dracii lui Ponta

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 18:53
5901 citiri
Opinii: Dracii lui Ponta
Foto: ziaremondene.ro

"Romania este in mainile lui Dracu - Basescu". Este greu de inteles constanta cu care Victor Ponta, autorul sentintei de mai sus, cade in pacatul ingamfarii si derapeaza pe campiile limbajului suburban. Pur si simplu nu se pupa cu alura de om politic incrancenat si suparat si cu o mima mereu fortata, serioasa si condescendenta, pe care insista sa si le muleze pe chipul prea tanar liderul social democrat.

"Eu vorbesc de Dracu - Dracu. (...) Am datoria fata de copii mei sa scap Romania de Dracu, adica de Basescu". Acesta este raspunsul lui Victor Ponta la intrebarea cum va reusi sa stapaneasca "dracii" din PSD, eventual sa ii scoata afara din partid. Ca liderul pesedist nu a reusit sa reformeze nimic in partid - pana si masinile intra iarasi in curtea sediului de pe Kiseleff - este un fapt care, dupa datele prezentului, va ramane o certitudine pe termen lung.

Cel putin atat timp cat Ponta va ramane in fruntea partidului, nimeni nu se mai poate astepta la vreo schimbare in interiorul PSD. Pana la urma, pe cine mai intereseaza reformarea partidului, daca rezultatele din sondaje claseaza formatiunea lui Ponta in frunte? Este cea mai buna dovada ca astazi, in Romania, nu se mai face politica, asa cum este ea inteleasa oriunde in lume, ci se practica magia si vrajitoria sociala.

In cazul lui Ponta, este vorba despre exorcism. A inteles si presedintele PSD ca poporului roman nu trebuie sa-i vorbesti rational, daca vrei sa il cuceresti. Multimea nu intelege argumentele, are o scazuta apetenta pentru idei si concepte si refuza sa fie atrasa de planuri de dezvoltare pe termen lung. Romanii vibreaza la mistocareala, voteaza dupa umori, se ataseaza de liderii care reusesc sa ii vrajeasca si refuza sa isi calculeze viitorul rational, cu discernamant, in functie de propriile interese. Pentru ei mai fascinant este sa se lupte cu fantasme si cu imagini alegorice ale trecutului.

Poate ca si Ponta a ajuns sa aiba revelatia politicii practicata ca magie. Doar asa s-ar explica usurinta semidocta cu care arunca in spatiul public cuvinte precum "nazistii pedelisti", "gloantele de pe teava jandarmilor", "Che Guevara" revolutionarul sau "dracul dracilor", iar apoi zburda mandru prin studiourile televiziunilor de unde, cu un ton grav si prapastios, decreteaza ca fara PSD tara se duce Dracului...

Alegand rolul unui shaman care il scoate pe Satana din sufletul romanilor, in loc sa explice rational, cu argumente si pe inteles tuturor de ce traim astazi prost, Victor Ponta calca pe urmele necuratului. Isi imagineaza ca este Ingerul pazitor al neamului. Refuzand sa produca vreo dovada ca ar putea sa isi impuna punctul de vedere in partid (o misiune imposibila, din moment ce greu ar putea sa il distinga al altora), Ponta insista sa ne convinga ca, daca ajunge la guvernare, schimba tot raul in bine.

Aceasta viziune maniheista, impartirea lumii in draci si ingeri, neputinta de a coagula o alianta solida a Opozitiei, care sa prezinte un program comun alternativ guvernarii haotice si distructive, nu reprezinta decat cealalta fata a Puterii. Cu aceleasi trasaturi, caracteristici si insusiri. O situatie creata din vina tuturor partidelor, pentru ca escaladarea limbajului agresiv si a crizei politice si economice, mesajele de dezbinare ale presedintelui, delirul verbal al guvernantilor nu au facut decat sa concentreze ura si haiducia Opozitiei si orientarea ei catre o singura idee. Cum sa isi tipe mai tare decat Puterea mesajul.

Modelul Traian Basescu i-a orbit intr-atat pe liderii Opozitiei, incat au devenit ei insisi doar o replica a presedintelui. Intorsi pe dos, dar incercand sa se comporte dupa acelasi tipar. Cred ei de succes. Sa nu mire pe nimeni daca nu cumva tot PD-L va avea intuitia sa propuna un alt model prezidential. Care sa ia din start "fata" galagiosilor si prea nervosilor lideri ai Opozitiei. Nu-i asa? Un presedinte cu viziune...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Victor Ponta presedinte PSD, #Traian Basescu presedinte, #Emil Boc prim ministru, #reformarea PSD, #Crin Antonescu presedinte PNL , #presedinte PSD