Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Dilema lui Ponta: salvarea baronilor ori presedintia?

Autor:
Joi, 05 Iunie 2014, ora 16:51
2918 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Dilema lui Ponta: salvarea baronilor ori presedintia?

Ponta le-a promis baronilor penali ca dupa europarlamentare face ceva si-i salveaza.

Salvarea este cu atat mai asteptata, cu cat DNA pare ca si-a luat avant, are dosare gata pregatite pentru tot spectrul politic si probabil este doar o chestiune de "programare" inhatarea unor sefi de consilii judetene, primari de mari municipii sau sefi de deconcentrate.

In plus, termenele finale in procesele lui Voiculescu si ale altor politicieni se apropie cu repeziciune si doar o actiune hotarata a Parlamentului si a lui Ponta ii mai poate salva.

Numai ca o actiune in forta in favoarea baronilor, cum ar fi amnistia si gratierea, amputarea prin lege a prerogativelor DNA si ICCJ, preluarea controlului total asupra unor institutii cheie, cum ar fi SRI, STS, ar starni un scandal intern si extern colosal, care ar muta si o importanta parte din electorat, care acum simpatizeaza cu PSD, de partea cealalta.

Oricum, de la 7,4 milioane votanti la referendumul din 2012, la 4,5 milioane in decembrie 2012, la 2 milioane la recentele alegeri pentru europarlamentare reprezinta o prabusire deloc linistitoare pentru Ponta si PSD.

Daca nu face nimic pentru salvarea baronilor penali, nu numai ca acestia nu vor pune umarul la castigarea alegerilor prezidentiale, dar cred ca e posibil ca acestia le vor sabota, ca razbunare impotriva lui Ponta.

Probabil de asta nu se grabeste Victor Ponta sa-si anunte candidatura. Cred ca stie ca va pierde oricum, si daca-si salveaza baronii penali si daca nu-i salveaza.

In plus, nici nu cred ca il tenteaza sa stea inchis in colivia aurita de la Cotroceni, sa discute cu sefii serviciilor secrete o luna, doua, mai respinge o lege, mai da din gura, si cam atat.

Nu banii bugetului pe mana, nu functii publice de impartit, nu panglici de taiat, fotografii cu sportive si mai marii lumii, sedinte de guvern de condus, de schimbat ministri si negociat posturi in Guvern etc.

Presedintia reprezinta o functie de final de cariera, nu de inceput. De asta nici nu-l prea tenteaza, cum singur a spus.

Nenorocirea este ca PSD nu prea are alternativa la Ponta. Geoana reprezinta o ciorba reincalzita, zic eu, cu mici sanse dupa modul lamentabil in care a pierdut. Este antipatizat in cercurile puterii PSD, tocmai pentru esecul care a tinut partidul pe tusa. Si nu exista garantia evitarii unor noi gafe, de aceeasi magnitudine cu cele trecute.

Alta persoana nu apare la orizont si Ponta a reusit doar sa amane presiunea teribila pusa asupra lui de partid. In cele din urma, cred ca va fi obligat sa candideze, desi stie ca va pierde.

Pentru ca o nenoricire nu vine singura, iata si pe dreapta isi face aparitia o fuziune PNL-PDL, cu girul PPE, o forta capabila sa coaguleze voturile de dreapta, posibil si a celor care au stat in expectativa pana acum.

Intr-un tur doi, cu candidati de stanga si de dreapta, candidatul dreptei are de unde sa coaguleze si voturi ale partidelor de dreapta mai mici, in particular bazinul electoral pro Basescu, pe cand candidatul stangii se va multumi cu voturile din primul tur, nu are de unde sa mai adune alte voturi.

Asa stand lucrurile, Ponta cred ca incearca sa-i abureasca in continuare pe baronii penali, cu apropouri la serviciile de securitate care intervin in viata politica si aranjeaza coalitii si fuziuni, cu trecerea STS sub autoritatea Parlamentului, cu Dan Voiculescu intervenind fatis sa-l salveze pe judecatorul Mustata, cu un PSD care vrea sa puna mana pe Curtea de Conturi, pe Consiliul Concurentei, alianta cu Domnul Dan etc.

Sebastian Ghita spune fara perdea: "nu putem trai o competitie intre partide politice si institutii", cu implicatia ca institutiile sa faca bine sa ingenuncheze in fata partidelor politice care au castigat alegerile, daca vrem democratie.

Aceasta pare a fi conceptia sefilor PSD despre democratie. Odata castigate alegerile, in tara mea si cu partidul meu la putere, fac ce vreau, inclusiv sa fur si sa devalizez bugetele si banii publici, fara frica de a da socoteala cuiva, nici justitiei!

Iar Viorel Catarama, un bun si fin cunoscator al politicii romanesti, explica si mai bine situatia: "In acest moment, partidele politice sunt structurile mafiote cel mai bine organizate din Romania. Aceste partide au lasat si au perpetuat sistemul de furt din Romania. In acest moment, pana la 80% din banul public a ajuns sa se fure".

In concluzie, Ponta este obligat sa aleaga intre salvarea baronilor penali si candidatura le prezidentiale.

Din pacate pentru el, cred ca in ambele situatii pierde si trebuie sa gaseasca o a treia cale, de iesire din impas.

Stefan Vlaston este presedinte al Asociatiei EDU CER si membru PMP

#Victor Ponta prezidentiale, #Victor Ponta baroni, #Victor Ponta candidat , #presedinte PSD