Laura Stefan (EFOR): Domnul Ponta isi dezinformeaza colegii si manipuleaza opinia publica

Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 09:03
4740 citiri
Laura Stefan (EFOR): Domnul Ponta isi dezinformeaza colegii si manipuleaza opinia publica
Foto: Digi24

Premierul Victor Ponta isi dezinformeaza propriii membri de partid atunci cand sustine ca in dosarul referendumului sunt "anchetati politic" doar trei sefi de sectii de votare si incearca sa manipuleze opinia publica atunci cand sustine ca Adrian Nastase a fost condamnat fara probe, afirma expertul anticoruptie Laura Stefan.

Expertul EFOR a comentat pentru Ziare.com audierile celor doi procurori propusi la sefia Parchetului General si DNA precum si declaratiile facute recent de premierul Ponta in legatura cu dosarul referendumului si arestarea lui Adrian Nastase.

Cum apreciati prestatiile lui Ioan Irimie si Tiberiu Nitu la audierile din CSM si cum ati caracteriza discutiile purtate cu membrii sectiei de procurori? Premierul Ponta a catalogat audierea drept o "mascarada".

Doamna ministru Pivniceru a propus doua persoane complet nepregatite pentru aceste functii - oameni care nu au putut sa raspunda la intrebarile care le-au fost adresate, care nu au putut sa isi tina in frau nervii si care, in unele situatii, au raspuns violent la intrebari.

Cred ca nu se intelege un element esential in aceasta procedura de selectie: nu sunt cautati doi oameni oarecare, sunt cautati capii Ministerului Public, adica procurorul general si procurorul sef al DNA. Daca acesti oameni au probleme in a raspunde la niste intrebari de natura profesionala puse de membrii sectiei de procurori a CSM, ma intreb cum vor reactiona atunci cand vor fi chiar sub tirul presiunilor publice, atat pe plan profesional, cat si mediatic.

Intrebarile adresate de comisie mie mi s-au parut absolut normale si cred ca asa se face o testare a candidatilor. Din pacate, asa cum am spus inca de la inceput, procedura aceasta desfasurata de doamna ministru Pivniceru nu a reusit sa atraga cei mai buni profesionisti din domeniu, motiv pentru care am vazut acele prestatii extrem de slabe din partea celor doi candidati.

In aceste conditii, mi se pare ca doar doamna Pivniceru si domnul Ponta au gasit resurse sa apere cele doua persoane care au candidat, in rest, cred ca a fost destul de limpede pentru toata lumea, nu doar pentru cei care vin din sistem, ci si pentru cei care sunt din afara sistemului, ca nu vorbim despre niste candidati seriosi.

CSM a dat aviz negativ pentru ambele propuneri de procurori sefi

In acest moment exista trei posibilitati: ministrul Pivniceru sa inainteze totusi cele doua propuneri presedintelui, desi au primit aviz negativ, sa revina in CSM cu "perechea de rezerva" - Claudiu Dumitrescu si Elena Hach - sau sa reia procedura de la inceput. Care credeti ca ar fi varianta cea mai buna?

Mi-e greu sa spun ce ar trebui sa faca doamna Pivniceru si cu atat mai mult sa spun ce va face. Toate cele trei variante sunt posibile. Tind sa cred, dupa ce si-a exprimat multumirea cu privire la felul in care s-au comportat cei doi candidati, ca va merge mai departe si ii va propune pe cei doi procurori presedintelui.

Nu se stie insa daca Mona Pivniceru va mai fi ministru si dupa 9 decembrie.

Intr-adevar, vom vedea daca se va mai pune in discutie aceasta chestiune, pentru ca urmeaza sa avem alegeri.

Premierul Ponta a declarat miercuri, referindu-se la anchetarea referendumului, ca "milioanele de voturi si fluturii din cap ai doamnei Macovei s-au dovedit trei sefi de sectii care, probabil, vor fi si ei achitati, ca au fost anchetati politic". Dumneavoastra apreciati ca dosarul referendumului este un dosar politic?

Mie mi se pare ca domnul Ponta traieste pe alta planeta, altfel nu pot sa imi explic aceste declaratii naucitoare. Deja exista un numar semnificativ de oameni trimisi in judecata, nu e vorba despre trei sefi de sectii de votare. Pe langa acestia, exista marele dosar al referendumului de la DNA unde cred ca au fost pusi sub acuzare zeci de oameni, acel dosar in care apare si domnul Liviu Dragnea.

Frauda la referendum: zeci de urmariti penal in dosarul Dragnea

Frauda la referendum: Un secretar de stat in MAI a fost demis

Deci nu stiu pe cine incearca sa convinga domnul Ponta, probabil se adreseaza structurilor sale de partid, care sunt chemate sa raspunda la cerinte si cu ocazia acestor alegeri, asa cum au facut si in cazul referendumului.

Imi inchipui ca exista multi oameni care au retineri in acest moment sa se mai implice in chestiuni care se afla dincolo de limita legii, pentru ca, iata, se vede ca cei care platesc sunt cei care fac neregulile si nu sefii lor de la Bucuresti.

Asa ca acest apel al domnului Ponta eu il citesc in aceasta nota - de dezinformare a propriilor membri de partid.

Dragnea, invinuit de DNA: O sa aplicam sistemul cu SMS si la parlamentare

Fraudezi la vot? Platesti! Inca doi urmariti penal pentru fraude la referendum in Giurgiu

Frauda la referendum - 18 presedinti de sectii de votare, urmariti penal in Olt

Frauda la referendum: 3 presedinti de sectii si un membru, trimisi in judecata in Mehedinti

Frauda la referendum: Alti 13 urmariti penal in Constanta

In aceasta saptamana a fost publicata motivarea deciziei de condamnare la inchisoare a lui Adrian Nastase. Premierul Ponta a declarat: "In justitie nu pedepsesti ca in presa sau ca in opinia publica, nu ai dreptul sa condamni decat pentru probe. Am citit si am constatat ca nu e vorba de probe aici". Cum comentati?

Aroganta i-a facut rau si lui Adrian Nastase si se pare ca si domnul Ponta merge pe aceeasi linie de gandire. Avem o decizie din partea Instantei Supreme, un complet de cinci judecatori. Adica cinci judecatori considera ca Adrian Nastase este vinovat si il condamna pe respectivul inculpat pe baza probelor aflate la dosar. Daca nu existau probe, Adrian Nastase nu ar fi fost condamnat.

Faptul ca judecatorii Inaltei Curti spun, in sfarsit, ceea ce noi asteptam de ani de zile sa spuna, si anume ca oamenii politici nu sunt deasupra legii si ca, daca ei vor comite fapte de coruptie, urmeaza sa plateasca pentru aceste fapte, chiar daca dureaza mult pana cand vom avea decizii definitive din partea instantelor, mi se pare o chestiune de normalitate si nu un lucru care sa ne mire.

Mie mi se pare ca aceasta decizie a Inaltei Curti este un exemplu si totodata un semnal de alarma pe care il trage cu privire la felul in care politicienii sau oamenii aflati in functii publice inalte inteleg sa isi foloseasca functia publica pentru a atinge scopuri personale si pentru a-i forta si pe altii sa comita fapte penale.

Motivarea in cazul Nastase: Judecatorii explica, in sfarsit, de ce l-au bagat la inchisoare

Nu vad ce anume din aceasta hotarare il surprinde pe domnul Ponta sau il convinge ca nu exista probe la dosar. Il asigur ca nicio instanta suprema a unei tari nu isi condamna un om atat de important in lipsa unor dovezi aflate la dosarul trimis in instanta.

Doar ca domnul Ponta, din nou, incearca sa profite de lipsa de informatie juridica din societatea romaneasca si sa manipuleze, inclusiv pe aceasta chestiune. Cred insa ca, spre deosebire de anii '90, acum este un pic mai greu sa functioneze acest tip de manipulare.

Sustinatoare USL, catre Ponta: Sa-l scoateti pe domnul Nastase de acolo. Ponta: Il scoatem!

Nu vi se pare ciudat faptul ca Adrian Nastase pare mai prezent in viata publica decat atunci cand era in libertate, datorita postarilor sale pe blog? Nu ar fi mai normal ca un condamnat sa fie oarecum izolat de opinia publica?

Administratia Penitenciarelor a explicat, cel putin din punct de vedere oficial, cum ajung respectivele postari sa fie puse pe blog, adica faptul ca Adrian Nastase transmite respectivele informatii persoanelor care il viziteaza, iar acestea le posteaza pe blog.

Nu este vina lui Adrian Nastase ca e preluat de presa, vina este a partidului care ramane asociat cu numele lui Adrian Nastase si care, iata, face ceea ce ii spune Adrian Nastase.

Mi se pare firesc ca presa sa preia aceasta informatie, si eu as face asta, pentru ca eu cred ca este relevant pentru un partid politic daca managementul sau este facut de o persoana care a fost condamnata la o pedeapsa privativa de libertate sau este facut de liderii oficiali ai partidului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ponta dosar referendum, #Ponta dosar Nastase, #Laura Stefan Ponta referendum, #procurori sefi Pivniceru , #presedinte PSD